X

Μαξίμου: Μεγάλη ανοησία η στρατηγική της κωλυσιεργίας

Συνεχίζεται η μετωπική κυβέρνησης – ΔΝΤ. Η απάντηση στην Κριστίν Λαγκάρντ και τα "καρφιά' για την υποκλοπή των συνομιλιών. Στον "αέρα" οι σχέσεις Ελλάδας - Ταμείου.

Ant1news

Η πορεία της διαπραγμάτευσης ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που έγινε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό στη Βουλή.

«Η στρατηγική της κωλυσιεργίας στη διαπραγμάτευση, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα λίγο πριν το βρετανικό δημοψήφισμα είναι πράγματι μια μεγάλη ανοησία. Μια ανοησία, που οφείλουμε όλοι, να αποτρέψουμε» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη.

«Η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει άμεσα χωρίς εξωπραγματικές απαιτήσεις για επιπρόσθετα μέτρα, πέρα από όσα ορίζει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου» αναφέρει η ανακοίνωση, ενώ σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ασφάλειας σημειώνεται ότι «η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα απόλυτα ασφαλής, πολύ περισσότερο, μάλιστα, από χώρες, στις οποίες έχει πραγματοποιηθεί, η συντριπτική πλειοψηφία διαρροών των WikiLeaks».

Με την τελευταία πρόταση της απάντησης δίνεται απάντηση σε δημοσιεύματα, αλλά και στην ίδια την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία άφηνε υποννούμενα ότι, οι συνομιλίες έχουν υποκλαπεί στην Ελλάδα. 

Νέος γύρος επαφών Τσίπρα μετά τις διαρροές των Wikileaks

Προγραμματισμένες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τις προχθεσινές διαρροές συνομιλιών του ΔΝΤ, ενώ στις 19:00 συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας είχε και χθες Κυριακή σειρά τηλεφωνικών επαφών με Eυρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός τις προηγούμενες μέρες είχε επικοινωνήσει με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, τον διοικητή της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν και της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου «από όλες τις παραπάνω συνομιλίες διαπιστώθηκε ότι κοινή πεποίθηση είναι η ανάγκη να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέσα στον Απρίλιο».

Στον «αέρα» οι σχέσεις Αθήνας- ΔΝΤ

Η πορεία της διαπραγμάτευσης και η επαφή της Κυβέρνησης με τους δανειστές,  βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή καθώς είναι «στον αέρα» η σχέση Αθήνας – ΔΝΤ, μετά τον διάλογο-«φωτιά» Τόμσεν-Βελκουλέσκου .

Η Κριστίν Λαγκάρντ στην απαντητική της επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα δεν αποδέχεται το περιεχόμενο των διαρροών του Wikileaks και ζητά ασφαλές περιβάλλον για τη διαπραγμάτευση. Στην επιστολή που της απέστειλε ο Αλέξης Τσίπρας,  ο Πρωθυπουργός έθεσε θέμα κλονισμού της εμπιστοσύνης προς τα στελέχη του ΔΝΤ, ήγειρε «θέμα Τόμσεν» κι εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιδιώξεις του Ταμείου αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα.

«Οποιαδήποτε εκτίμηση ότι το ΔΝΤ θα χρησιμοποιούσε ένα πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλώς ανοησία υποστηρίζει η επικεφαλής του Ταμείου», αναφέρει μεταξύ άλλων η Κ. Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, ο Πολ Τόμσεν πρόκειται να μεταβεί στο Βερολίνο εντός της επόμενης εβδομάδας για να συζητήσει το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ και η επικεφαλής του ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ θα μεταβεί την Τρίτη στη Γερμανία.

Βαρύ το κλίμα στις διαπραγματεύσεις

Το κλίμα στις διαβουλεύσεις των επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών με τεχνοκράτες της ελληνικής πλευράς για τον καθορισμό των ανοιχτών ζητημάτων στην διαπραγμάτευση και της ατζέντας των συναντήσεων του κουαρτέτου με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους ήταν βαρύ.

Στον απόηχο και στην σκιά των αποκαλύψεων θα αρχίσει κι επισήμως από σήμερα η νέα φάση της διαπραγμάτευσης, (τουλάχιστον με το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών), η πιο κρίσιμη από την σύναψη του τρίτου μνημονίου το καλοκαίρι, καθώς από αυτήν κρίνεται όχι μόνο η εκταμίευση καθυστερούμενων δόσεων, αλλά εν πολλοίς και το ζήτημα της νέας διευθέτησης του ελληνικού χρέους. 

Στο πρώτο επίσημο ραντεβού του με το κουαρτέτο πάντως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις από την Ντέλια Βελκουλέσκου για την στάση της και την τακτική του Ταμείου στην διαπραγμάτευση.

ΣΥΡΙΖΑ: Προβληματίζει η στάση της ΝΔ για τις αποκαλύψεις του Wikileaks

«Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας, ο οποίος δεν ανατρίχιασε διαβάζοντας αυτές τις συνομιλίες», ανέφερε, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, για το περιεχόμενο της συνομιλίας Τόμσεν-Βελκουλέσκου, που αποκαλύφθηκε από τα WikiLeaks.

Η κ. Σβίγκου σημείωσε ότι σκοπός ήταν να πιεστούν η Ελλάδα και η Ευρώπη, λόγω Brexit και προσφυγικού, να υποκύψει η χώρα μας σε νέα μέτρα.

Πρόσθεσε πως όλοι θα πρέπει να προβληματιστούν για τη στάση που τήρησε η ΝΔ απέναντι στην αποκαλυφθείσα συνομιλία. «Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, στην πρώτη του αντίδραση είπε ότι ο πρωθυπουργός ανακαλύπτει “εξωτερικούς εχθρούς”, αναφερόμενος στο ΔΝΤ, δείχνοντας με ξεκάθαρο τρόπο το ποιοι είναι οι “φίλοι” της ΝΔ, αναλαμβάνοντας σχεδόν εργολαβικά την υπεράσπιση του ΔΝΤ με επιχειρήματα τα οποία, εκτός του ότι δεν πατάνε πουθενά σχετικά με την ασφάλεια των επικοινωνιών, στρέφονται ευθέως ενάντια στη χώρα σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης». «Κανονικά θα έπρεπε όλες αυτές οι συνομιλίες να βρίσκουν σύσσωμη και την αντιπολίτευση όχι υπέρ της κυβέρνησης, αλλά απέναντι σε σχέδια, τα οποία προσπαθούν να βάλουν νέα προσκόμματα στην αξιολόγηση» υποστήριξε.

ΝΔ: Προσβλητική η επιστολή Λαγκάρντ

Μειωτική χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, την επιστολή Λαγκάρντ προς τον κ. Τσίπρα και πρόσθεσε ότι είναι πολύ δυσάρεστο να μειώνεται με τέτοιο τρόπο ο Πρωθυπουργός της χώρας.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, ο κ. Κουμουτσάκος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ας καταλάβουν στην κυβέρνηση ότι αν καταρρεύσει το πρόγραμμα, καταρρέει η χώρα. Έχουν ευθύνη. Οι χειρισμοί τους είναι επικίνδυνοι».

Τέλος, τόνισε ότι πρώτο μέλημα είναι η διασφάλιση του συμφέροντος της χώρας, προσθέτοντας ότι πρέπει να απαντηθεί από την κυβέρνηση αν θέλει την παραμονή του ΔΝΤ ή όχι.

Για επικοινωνιακή πομφόλυγα κατηγορεί την Κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ

«Σοβαρότης και ορατότης μηδέν», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επαναλαμβάνει καθώς φαίνεται, δεύτερη φορά, τον τύπο της “διαπραγμάτευσης” που είχε κάνει πέρυσι, η οποία παρά λίγο να μας βγάλει από το ευρώ, ενώ οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών, στα capital controls, στην υπογραφή του τρίτου και σκληρότερου μνημονίου και στη μεγάλη καταστροφή της παραγωγικής βάσης της χώρας».

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ ο «κ. Τσίπρας δεν διδάχθηκε δυστυχώς τίποτα από τα τραγικά του λάθη και αντί να διαπραγματευτεί σοβαρά και αποτελεσματικά επιδίδεται συνεχώς σε επικοινωνιακές πομφόλυγες, μακριά από τις επιτακτικές ανάγκες που έχει σήμερα η χώρα, η οικονομία και η κοινωνία».

Καταλήγει επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει την ιστορία ως φάρσα και πιθανότατα ως μία νέα μεγαλύτερη τραγωδία.

ΚΚΕ: Η Κυβέρνηση επιχειρεί να εξωραΐσει το μνημόνιο

«Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αξιοποιεί τις συνομιλίες των στελεχών του ΔΝΤ και τον γνωστό και δοκιμασμένο εκβιασμό ότι «υπάρχουν και χειρότερα», για να νομιμοποιήσει την αντιλαϊκή της πολιτική, να εξωραΐσει το μνημόνιο που έχει υπογράψει με την ΕΕ και να επιταχύνει την αξιολόγηση, δηλαδή το νέο πακέτο σκληρών μέτρων.

Ο λαός έχει πληρώσει πολύ ακριβά στο παρελθόν και με πολλές κυβερνήσεις αυτόν τον εκβιασμό, γι’ αυτό και χρειάζεται να γυρίσει την πλάτη σ’ όσους τον καλούν να επιλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, οργανώνοντας το δικό του αγώνα για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ αναφορικά με τις αποκαλύψεις του Wikileaks για το ΔΝΤ και την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Το Ποτάμι: Η Κυβέρνηση στήνει ξανά το ίδιο έργο

«Μετά και την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του κ. Τσίπρα και της κυρίας Λαγκάρντ προκύπτουν μερικά σοβαρά ερωτήματα τα οποία οφείλει η Κυβέρνηση να απαντήσει:

  • Η Ελλάδα, θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα; Ναι ή όχι; Η κυβέρνηση με επιστολή της προς την κυρία Λαγκάρντ πού είχε καλέσει το Ταμείο;
  • Η ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ βοηθάει το στόχο για ελάφρυνση του χρέους ή θα είναι χειρότερα τα πράγματα για τη χώρα;
  • Η αντίδραση της κυβέρνησης μήπως αντί να βοηθάει την Ελλάδα, βοηθάει εκείνους στην Ευρώπη που δεν θέλουν την ελάφρυνση του χρέους και πιέζουν για μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο ανέφικτος στόχος του πλεονάσματος 3.5% το 2018;
  • Ποιος έκανε τις υποκλοπές; Έγιναν από ελληνικές υπηρεσίες ή ξένες υπηρεσίες που δρουν σε ελληνικό έδαφος; Ισχύει το απόρρητο των επικοινωνιών στην Ελλάδα κι από ποιους παραβιάζεται;

Έχουμε επικρίνει πολλές φορές το ΔΝΤ για θέσεις που έχει πάρει στη ελληνική κρίση. Είναι προφανές όμως ότι η κυβέρνηση στήνει απλώς άλλο ένα επικοινωνιακό παιχνίδι. Δεν θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις και αυτοσχεδιάζει μέρα με την ημέρα χωρίς σχέδιο. Στήνει λοιπόν το ίδιο έργο που είδαμε και πέρυσι, της δήθεν ηρωικής διαπραγμάτευσης, με βασική επιδίωξη να έχει όσο το δυνατόν μικρότερο πολιτικό κόστος. Αλλά η Ελλάδα δεν αντέχει να ζήσει άλλο ένα 2015», υποστηρίζει το Ποτάμι.

ΑΝΕΛ: Δεν είναι μόνο ηθικό το θέμα

«Το πιστωτικό γεγονός που αναφέρει ο κ. Τόμσεν και διαψεύδει η κ. Λαγκάρντ δεν αποτελεί μόνο ηθικό θέμα αλλά και θέμα κερδοσκοπίας από αυτούς που θα κέρδιζαν ποντάροντας σε πιστωτικό γεγονός» σημειώνει μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μανταλένα Παπασταύρου, για τις αποκαλύψεις των Wikileaks.

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ζητά η Ένωση Κεντρώων

Από την Ένωση Κεντρώων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων με αφορμή τις εξελίξεις από την διαρροή των συνομιλιών στελεχών του ΔΝΤ, με επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητά από τον κ. Παυλόπουλο να συγκληθεί άμεσα Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών».