X

Κυρίτσης: Σήμερα θα φύγουν από τον Πειραιά 800 πρόσφυγες

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό σχολιάζει στο Καλημέρα Ελλάδα τα όσα έγιναν στην Ειδομένη. Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για τα επεισόδια και την αποσυμφόρηση Ειδομένης – Πειραιά.

Ant1news

Καταδίκασε εκ νέου τα χθεσινά επεισόδια στην Ειδομένη ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης, μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα. «Κάτι τέτοιο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα, οι πλαστικές σφαίρες μπορεί να προκαλέσουν το θάνατο σε άνθρωπο», σημείωσε ο Γιώργος Κυρίτσης, συμπληρώνοντας ότι, «η κυβέρνηση κάνει κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο».

Ο Γ.Κυρίτσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι, σήμερα θα μεταφερθούν 800 άτομα από τον Πειραιά στο Κέντρο Φιλοξενίας του Σκαραμαγκά.

Σχετικά με το ότι, οι πρόσφυγες παρακινούνται από συγκεκριμένες ομάδες ατόμων, όπως έγινε χθες στην Ειδομένη, σημείωσε ότι, «αυτήν τη φορά έγινε έγκαιρα αντιληπτό ότι κυκλοφόρησε η ανακοίνωση και η αστυνομία έλαβε κάποια μέτρα σχετικά».

Διέψευσε ότι οι αστυνομικοί ήταν απλοί παρατηρητές και υποστήριξε ότι, «υπήρξε πολύ μεγάλη κινητοποίηση της αστυνομίας, από το Σάββατο». Περιέγραψε δε ότι, το πρωί της Κυριακής έγινε διαπραγμάτευση από ομάδα προσφύγων με την πλευρά της ΠΓΔΜ και αφού αυτή κατέληξε σε «ναυάγιο», μια άλλη ομάδα προσφύγων κινήθηκε προς το φράχτη, με τα αποτελέσματα γνωστά σε όλους.

Υπεραμύνθηκε τη στάση της Αστυνομίας, τονίζοντας ότι πραγματοποιήθηκε επιχείρηση αποτροπής του κόσμου που μένει νοτιότερα του καμπ της Ειδομένης.

Ερωτηθείς για το τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση για τα όσα διαδραματίστηκαν την Κυριακή στην Ειδομένη, απάντηση ότι, πρώτον «έγιναν οι διπλωματικές κινήσεις που έπρεπε να γίνουν, καθώς υπάρχουν δυνάμεις από την πλευρά των Σκοπίων και από άλλες χώρες της ΕΕ, δεύτερον γίνεται πιο αυστηρή συνεννόηση με τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, τρίτον γίνονται κινήσεις προς την ΕΕ ώστε, από τη στιγμή που ο έλεγχος του προσφυγικού γίνεται από την ελληνική κυβέρνηση, η χρηματοδότηση να γίνεται προς την κυβέρνηση. Επιπλέον, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM, δήλωσε ότι, «πιέζουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεκινήσει άμεσα τη μετεγκατάσταση, ώστε να καταλάβει ο κόσμος ότι ο ορθός δρόμος είναι οι οργανωμένοι καταυλισμοί, η διαδικασία ασύλου, η μετεγκατάσταση στην Ευρώπη».

Σχετικά με τον πρόεδρο της Συριακής κοινότητας στην Ελλάδα, ο οποίος σε χθεσινές του δηλώσεις κατηγόρησε την κυβέρνηση, σημείωσε ότι, ο συγκεκριμένος άνθρωπος «δεν είναι ΜΚΟ» και υπενθύμισε ότι, ο ίδιος είχε συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα.

Αναφορικά με την αποσυμφόρηση τόσο της Ειδομένης, όσο και του Πειραιά, υπογράμμισε ότι, το επόμενο βήμα είναι η δουλειά που θα ξεκινήσει να κάνει η ενισχυμένη Υπηρεσία Ασύλου μέσα στις οργανωμένες δομές φιλοξενίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι, αυτό «θα βάλει τους πρόσφυγες μέσα στις δομές».

Σχετικά με το τι αριθμός αιτημάτων ασύλου θα ικανοποιηθεί, σημείωσε ότι, αυτό θα κριθεί ανά περίπτωση, ενώ για το πού θα στεγαστούν όσοι λάβουν άσυλο, επιβεβαίωσε ότι, κάποιοι θα μεταφερθούν σε διαμερίσματα, μέσω μιας όχι και τόσο ικανοποιητικής συνεργασίας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, που έχει ήδη ξεκινήσει.