X

Γεροβασίλη: Η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της

Η απάντηση της Κυβερνητικής Εκπροσώπου στις αποκαλύψεις για τις νέες αξιώσεις που εγείρουν οι δανειστές. Τι λέει για την αξιολόγηση και την ελάφρυνση του χρέους.

Ant1news

«Η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της. Είναι έτοιμη να υλοποιήσει όσα προβλέπονται από τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο», ξεκαθάρισε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

Η κα Γεροβασίλη υποστήριξε ότι όλα τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη αποδεικνύουν πως η ελληνική οικονομία από τον Ιούλιο του 2015 έχει πάει πολύ καλύτερα από όλες τις προβλέψεις και συμπλήρωσε ότι τα οικονομικά μεγέθη αναμένεται να επαληθευτούν από τη EUROSTAT τις επόμενες ημέρες.

«Αναμένουμε την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πριν το Eurogroup, στη βάση των δεδομένων και των προτάσεων της ελληνικής πλευράς», σημείωσε.

Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος πρόσθεσε πως τις επόμενες ημέρες κατατίθενται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής οι δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που φέρουν τη σφραγίδα της κυβερνητικής πολιτικής για το ασφαλιστικό και τη φορολογία εισοδήματος.

Σε ό,τι αφορά στις γνωστές διαφωνίες μεταξύ των θεσμών αναφορικά με τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, αλλά και για το βάθος της αναγκαίας αναδιάρθρωσης του χρέους, η κα Γεροβασίλη επεσήμανε πως «η συμφωνία του Ιουλίου του 2015 είναι σαφής: πρώτα η πρώτη αξιολόγηση και αμέσως μετά η συζήτηση και συμφωνία για το χρέος».

Σύσκεψη υπό τον Τσίπρα για τα πρόσθετα μέτρα

Τη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους στενούς του συνεργάτες και μέλη της Κυβέρνησης απασχόλησε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο, το οποίο επιστρέφει στη Αθήνα, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την επόμενη σύνοδο του Eurogroup, που θα διεξαχθεί στο Άμστερνταμ στις 22 Απριλίου.

Χθες βράδυ, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου έκαναν γνωστό ότι μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν, προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλύψουμε το στόχο του 3,5% για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018. Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τη μυστική συνάντηση των δανειστών στην Ουάσινγκτον, κατά την οποία συμφωνήθηκε η πρόταση για νέο πακέτο μέτρων στην περίπτωση που η Αθήνα δεν επιτύχει τον στόχο της, φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν πως είναι ξεκάθαρο ότι σ' αυτή την πρόταση, τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο: Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%».

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση και η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το "πακέτο" που θα είναι στα τραπέζι και που, «προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη Συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση». Πηγές της Κυβέρνησης αναφέρουν πως είναι προφανές ότι καθώς πλησιάζουμε στο Eurogroup, θα υπάρχουν διαδοχικές προτάσεις και προσεγγίσεις για να βρεθεί ένα «πακέτο» που όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να το υποστηρίξουν με αξιοπρέπεια. Σημειώνουν ακόμη ως προφανές ότι «οι διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμούς για τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν μπορούν να λυθούν σε βάρος της χώρας» και τονίζουν ως επίσης προφανές ότι «δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία που να παραβιάζει κάτι που συμφωνήθηκε πριν από δέκα μήνες».

Πάντως, επιθυμία όλων των πλευρών είναι να υπάρχει καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, οι οποίες προσθέτουν ότι η γερμανική πλευρά φαίνεται να πιστεύει ότι είναι δυνατόν να κλείσει η συμφωνία με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ, χωρίς, όμως, καμία ελάφρυνση του χρέους, κάτι που -όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές- αγνοεί την επαναλαμβανόμενη θέση του ΔΝΤ, που επισημάνθηκε πολλές φορές και στην Ουάσιγκτον, ότι χωρίς ουσιαστική απομείωση χρέους, το Ταμείο δεν μπαίνει στο πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει θετικό σημείο για την ελληνική πλευρά, την ενισχυμένη κατανόηση για τις "κόκκινες γραμμές" στο αφορολόγητο και τις συντάξεις και προετοιμάζεται για την κατάθεση δύο νομοσχεδίων, για το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Ως ιδιαίτερα θετικό γεγονός χαρακτηρίζεται η απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει τις ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με την αποδοχή ομολόγων έκδοσης EFSF.