X

Κατρούγκαλος: Θα τα πάρουμε από αυτούς που φορούν μαντηλάκι σαν εμένα

Τι λέει για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Απαντά στις αντιδράσεις για την εξαίρεση των βουλευτών. Τι είπε για τις συντάξεις. Αιχμές κατά του ΔΝΤ

Ant1news

Για όλες τις αλλαγές στο νέο φορολογικό και ασφαλιστικό μίλησε o υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος στην ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα».

Ερωτηθείς, αρχικά για τις βουλευτικές συντάξεις οι οποίες εξαιρούνται από τους ενιαίους κανόνες του ασφαλιστικού, τόνισε πως όλοι θα έχουν την ίδια μεταχείριση «από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου μέχρι και το τελευταίο μπλοκάκι».

Όπως χαρακτηριστικά επανέλαβε «δεν είναι ευνοϊκό το καθεστώς και κανείς δεν εξαιρείται παρά μόνο οι βουλευτές που έχουν εκλεγεί πριν το 2012».

«Όλες οι ανταποδοτικές συντάξεις πηγαίνουν σε ένα ενιαίο φορέα. Μένουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όλες οι βουλευτικές συντάξεις πριν από το 2012, αυτές δηλαδή που δόθηκαν χωρίς εισφορές», είπε ο υπουργός Εργασίας.

Μάλιστα σημείωσε πως όλες οι συντάξεις αυτές δεν δίνονται από τον ενιαίο φορέα αλλά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μιλώντας για τη συνταξιοδοτική δαπάνη σημείωσε πως «είναι μικρότερη για το μέλλον κατά 1% του ΑΕΠ» και συμπλήρωσε πως «αποφασίσαμε να μοιράσουμε τη μικρότερη πίτα με δικαιότερο τρόπο».

Αυτό κατά τον υπουργό Εργασίας σημαίνει ότι θα προστατευθούν οι αδύναμοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι αλλά και αυτοί που έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης ενώ η εθνική σύνταξη είναι αυτή που θα τους βοηθήσει. Όπως, μάλιστα χαρακτηριστικά ανέφερε «θα τα πάρουμε από αυτούς που φορούν μαντηλάκι και γραβάτα, σαν εμένα. Και από αυτούς θα πάρουμε 20%».

Ακόμη υπογράμμισε ότι «προστατεύουμε τους συνταξιούχους από τα 1.000 ευρώ και κάτω με το νέο Ασφαλιστικό» ενώ δήλωσε πως η κυβέρνηση εγγυάται συντάξη στο επίπεδο που είναι σήμερα μέχρι να έρθει η ανάπτυξη. Επανέλαβε, ακόμη, πως δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις.

Παράλληλα, υποστήριξε πως «από το 2022 και μετά ισορροπούμε πλήρως, χωρίς να έχουμε ανάγκη από άλλα μέτρα. Μέχρι το 2060, σύμφωνα με τις αναλογιστικές μας μελέτες το σύστημα θα είναι βιώσιμο. Αναπροσαρμόζουμε το σύστημα, ώστε να εξισορροπήσει.»

Ο Γ. Κατρούγκαλος αναφερόμενος στο ΔΝΤ τόνισε πως «δεν αμφισβητεί μόνο αυτά που θα κάνουμε στο μέλλον αλλά και αυτά που έχουμε πράξει μέχρι τώρα». Όμως όπως είπε ο ίδιος «όλα θα φανούν την Πέμπτη μετά την ανακοίνωσή των αποτελεσμάτων της Eurostat. Θα δούμε αν έχουν έχει δίκιο το ΔΝΤ ή εμείς».

Μιλώντας για τα οικογενειακά επιδόματα και την καταβολή μόνο του 50% αυτών ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι «δώσαμε προκαταβολικά το 50% για να μη χρειαστεί να το ζητήσουμε πίσω» ενώ ταυτόχρονα επέρριψε ευθύνες για αυτό στους λογιστές οι οποίοι απήχαν από τα καθήκοντά τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υποβληθούν φορολογικές δηλώσεις.

Τέλος σημείωσε ότι «η Ελλάδα φτωχοποιήθηκε μετά από πέντε χρόνια λιτότητας. Όταν είμαστε κατά ένα τέταρτο πιο φτωχοί σαν χώρα σε σχέση με το 2010 θα πρέπει να προσαρμόσουμε την συνταξιοδοτική δαπάνη».