X

Πολιτική λύση σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής θέλει ο Τσίπρας

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το "ναυάγιο" στις διαπραγματεύσεις. Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής θα ζητήσει ο πρωθυπουργός από τον Τουσκ. Σύσκεψη στο Μαξίμου.

Ant1news

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών σχετικά με τα προληπτικά μέτρα, ενώ ακολούθησε και η  ματαίωση του Eurogroup που είχε δρομολογηθεί για τη Μεγάλη Πέμπτη.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ την έκτακτη σύγκληση του Euro Summit, των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τουσκ σήμερα το πρωί, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει νέο κύκλο επαφών με ηγέτες και παράγοντες της Ε.Ε. προς αναζήτηση λύσης.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, εξάλλου, μετά την ανακοίνωση του εκπροσώπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ πως δε θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο Eurogroup της Μ. Πέμπτης για την Ελλάδα, είχε διαρρεύσει η πληροφορία ότι θα αναζητείτο διέξοδος με πολιτική απόφαση σε υψηλό επίπεδο.

Ενδεχομένως, σήμερα να υπάρξει νέα συνάντηση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά από τις χθεσινές διαπραγματεύσεις διάρκειας περίπου μισής ώρας.

Όπως είπε ο υπουργός, την διακοπή ζήτησαν οι επικεφαλής των κλιμακίων, προκειμένου να διαβουλευτούν μεταξύ τους και με τους πολιτικούς προϊσταμένους τους.

Σε ποιους ρίχνει την ευθύνη η κυβέρνηση

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι σχολίαζαν πως το ΔΝΤ δεν πείθεται ότι «δεν μπορούμε να ψηφίσουμε προληπτικά μέτρα», ενώ οι Ευρωπαίοι το συζητάνε. «Αυτό που θέλει το ΔΝΤ, εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε» ξεκαθάρισαν. «Το ξέρουν οι Ευρωπαίοι. Αυτοί θέλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ας τα βρουν με το ΔΝΤ», επισήμαναν.

«Χώρα που να νομοθετεί τώρα μέτρα για μετά από τρία χρόνια δεν υπάρχει στον κόσμο», σχολίασαν και έστειλαν σαφές μήνυμα: «Αν δεν συμφωνούν, ας πάμε σε υψηλό πολιτικό επίπεδο και βλέπουμε...»

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές επιρρίπτουν την ευθύνη για την αναβολή του Eurogroup στο ΔΝΤ και τον Β. Σόιμπλε λέγοντας οτι «εδώ και τρεις μήνες, το ΔΝΤ έχει υιοθετήσει τακτική συνεχούς κωλυσιεργίας, τακτική που επιβεβαιώθηκε και από τις διαρροές των Wikileaks» ενώ τονιζουν και την επιμονή του Β. Σόιμπλε για την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα για λόγους εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας.

Ο κ. Τσίπρας φέρεται να επισημαίνει ότι, πέραν των συνταγματικών κωλυμάτων, η νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή όχι μόνον από την κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και από το σύνολο της Βουλής, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο για πολιτικές εξελίξεις.

Σφόδρα ενοχλημένος από την εξέλιξη είναι και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που είχε εξαρχής εκφράσει επιφυλάξεις, χωρίς πάντως να τίθεται ζήτημα με την παραμονή του στο κυβερνητικό σχήμα.

 

Η ελληνική πρόταση και η αντίδραση των δανειστών

Ανάμεσα σε κυβέρνηση και θεσμούς υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση, κυρίως στο θέμα του «αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης» μέσω του οποίου θα κόβονται κονδύλια από κωδικούς δαπανών κάθε φορά που θα παρατηρείται απόκλιση από τον στόχο για πλεόνασμα.

Η ελληνική πλευρά επιμένει στην ύπαρξη ενός μηχανισμού εξισορρόπησης των δαπανών (ώστε να μην νομοθετηθούν νέα μέτρα) και όταν υπάρχουν αποκλίσεις να περιορίζονται αυτόματα και οριζόντια οι δαπάνες του προϋπολογισμού σε κάθε κωδικό. Όπως επεσήμαναν κυβερνητικές πηγές, που καταφέρονται κατά του ΔΝΤ, κατηγορώντας το για ακόμη μία φορά ως τον υπαίτιο της εμπλοκής στην διαπραγμάτευση, «αυτό το σύστημα έχει και η Γερμανία και το ενεργοποιεί αυτόματα όταν υπάρχουν αποκλίσεις».

Η Αθήνα προτείνει να υπάρχει μια ανώτατη πρόβλεψη για τις μεγάλες κατηγορίες δαπανών του Δημοσίου (προμήθειες, και μισθολογικές αμοιβές). Προτείνουν έναν «κόφτη δαπανών» που θα δρα αυτόματα στο σύστημα - σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα καθοριστεί - όταν υπάρχει απόκλιση από τους στόχους.

Ωστόσο, πηγές των πιστωτών σημείωναν ότι η ελληνική πρόταση απερρίφθη για δύο βασικούς λόγους, αφενός δεν περιείχε συγκεκριμένα και δεσμευτικά μέτρα, αφετέρου δεν δέχονταν το ελληνικό επιχείρημα περί συνταγματικού προβλήματος ως προς τη δυνατότητα νομοθέτησης μέτρων που θα ενεργοποιούνταν υπό προϋποθέσεις.

 

“Σαρώνει” τα αποθεματικά η κυβέρνηση

Σε «σαφάρι» για την εξεύρεση ρευστότητας φαίνεται ότι προχωρά η κυβέρνηση, καθώς η πολύμηνη διαπραγμάτευση έχει αδειάσει τα κρατικά ταμεία. Έτσι, καταφεύγει εκ νέου στα αποθεματικά των δημόσιων φορέων, αλλά και της Βουλής, για να καλυφθούν βασικές υποχρεώσεις του Δημοσίου, όπως η καταβολή μισθών και συντάξεων.

Ήδη στα ταμεία της Τραπέζης της Ελλάδος έχει καταλήξει ένα μεγάλο μέρος των αποθεματικών των νοσοκομείων, του ΟΑΕΔ, του ΕΟΠΥΥ, Ταμείων (όπως το Ταμείο Νομικών και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), αλλά και της Βουλής.

Κυβερνητικός αξιωματούχος: πιθανό να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο

«Η Ελληνική Κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα διαθέσιμα δημοσίων φορέων για να καλύψει τις υποχρεώσεις της, καθώς η καθυστέρηση στην αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης στερεί από τη χώρα οικονομική βοήθεια από τους επίσημους δανειστές της» δήλωσαν, στο πρακτορείο Reuters, Έλληνες αξιωματούχοι.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το Δημόσιο έχει συγκεντρώσει στην ΤτΕ τις τελευταίες ημέρες πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ. «Η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη ούτε όμως και δραματική, όπως πέρυσι»,δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, σημειώνοντας ωστόσο ότι «όσο περνά ο καιρός, χωρίς να ολοκληρώνεται η αξιολόγηση, μπορεί να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο».

Όπως σημείωσε η ίδια πηγή «από τα μέσα Απριλίου είμαστε σε έναν δύσκολο δρόμο, αλλά η χώρα μπορεί να τα καταφέρει, χωρίς να χρεοκοπήσει, έως τα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου χρησιμοποιώντας διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και αυξάνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, αν χρειαστεί».

 

«Κλείδωσε» το πακέτο των 5,4 δις

Όλες οι πλευρές λένε ότι υπάρχει συμφωνία σε όλα τα «καυτά» μέτωπα στο πακέτο των μόνιμων, ετήσιων μέτρων ύψους 5,4 δις από αύξηση άμεσων κι έμμεσων φόρων και από το Ασφαλιστικό. Τα τελευταία «αγκάθια» ήταν τα κόκκινα δάνεια και το αφορολόγητο.

Στο τελευταίο φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά υποχώρησε στην θέση του ΔΝΤ για αφορολόγητο στα 8.182 ευρώ για άγαμους ή έγγαμους χωρίς παιδιά. Το αφορολόγητο κλιμακωτά θα φθάνει στα 9.090 ευρώ που ήταν η κόκκινη γραμμή της Αθήνας, όμως μόνο για όσους έχουν από 2 παιδιά και πάνω.

Iδιαίτερα βαρύς, πάντως, είναι ο λογαριασμός και του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου για ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους - καταστηματάρχες αλλά και επιστήμονες, οικονομολόγους, δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς, με δραστικές αλλαγές στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και υπέρογκες –σε αρκετές περιπτώσεις– αυξήσεις εισφορών, μέσω των οποίων θα δημιουργηθούν νέες σημαντικές απώλειες εισοδημάτων.

Και πράσινα δάνεια στα funds

Στο άλλο μέτωπο των κόκκινων δανείων, φαίνεται ότι βρέθηκε συμβιβαστική λύση ανάμεσα στο άμεσα των δανειστών και το μετά από τρία χρόνια που ήθελε η κυβέρνηση κι έτσι για τους επόμενους 18 μήνες, περίπου δηλαδή ως το τέλος του 2017 θα εξαιρεθούν από την ευχέρεια πώλησης σε funds τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια αλλά και όσα καταναλωτικά ή δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας, αρκεί η αντικειμενική  της αξία να μην υπερβαίνει τα 140.000 αν πρόκειται για άγαμο, ύψος  που θα προσαυξάνεται σταδιακά ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη δανειολήπη.

 

Οι πληροφορίες λένε ότι δεν θα υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο, κι έτσι, σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Οικονομίας θα προστατευθεί το 94% αυτής της κατηγορίας κόκκινων δανείων.

Αυτό σημαίνει βέβαια ότι από το 2018 θα μπορούν να μεταβιβαστούν σε funds και τέτοιου είδους δάνεια, ενώ η Κυβέρνηση δέχθηκε  να μπορούν να μεταβιβαστούν και ορισμένα πράσινα, εξυπηρετούμενα δάνεια, που όμως δεν είναι συνδεδεμένα με πρώτη κατοικία.  

Στο "κόκκινο" το χρηματιστήριο

Η εμπλοκή στην διαπραγμάτευση έφερε ανατάραξεις και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με την συνεδρίαση να ξεκινά με βουτιά του γενικού δείκτη κατά πάνω από 4%, η συνεδρίαση συνεχίζεται σε αρνητικό πρόσημο με έντονες ρευστοποιιήσεις.