X

“Πόρτα” Τουσκ στον Τσίπρα για την Σύνοδο Κορυφής

"Πέταξε το μπαλάκι" στο Eurogroup ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Τσίπρας "κάρφωσε" το ΔΝΤ. Αρνητικός για Σύνοδο και ο Σόιμπλε. 'Εκτακτη ενημέρωση από την Όλγα Γεροβασίλη.

Ant1news

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σχετικά με το αίτημα του πρωθυπουργού για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής, στον απόηχο του ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, με αφορμή τα προληπτικά μέτρα. 

Η Ολγα Γεροβασίλη θα ενημερώσει εκτάκτως στις 15.30 τους δημοσιογράφους για την πορεία της αξιολόγησης.

Οπως έγινε γνωστό, ο Ντόναλντ Τουσκ, απέρριψε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ρίχνοντας το "μπαλάκι" στο Eurogroup, καθώς τόνισε πως είναι πεπεισμένος ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά από τους υπουργούς Οικονομικών.

Παράλληλα, στον λογαριασμό του στο Twitter έγραψε ότι πρέπει να αποφύγουμε μια νέα κατάσταση αβεβαιότητας, σημειώνοντας μάλιστα ότι χρειαζόμαστε μια ημερομηνία για το Eurogroup... πρέπει να συμβεί σε διάστημα ημερών, όχι εβδομάδων, έγραψε ακόμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

 

Ο κ. Τουσκ, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι, ανέφερε επίσης πως είναι σε στενή επαφή με τον πρόεδρο της Επιτροπή, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

"Κάρφωσε" το ΔΝΤ στον Τουσκ ο Τσίπρας

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε στον κ. Τουσκ τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή εκ μέρους του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλησης του Eurogroup. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο Τουσκ, εφόσον η αδυναμία σύγκλησης του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλησης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, προκειμένου να επανεπιβεβαιωθούν τα συμφωνηθέντα και να αποφευχθεί νέος κύκλος αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη.

 

Ο Πρόεδρος Τουσκ διαβεβαίωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι, εντός της ημέρας, θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα άμεσης σύγκλησης του Eurogroup.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανανέωσαν το τηλεφωνικό τους ραντεβού για αύριο το πρωί, προκειμένου να επανεξετάσουν την κατάσταση, έχοντας πληρέστερη εικόνα των δεδομένων.

Αρνητικός και ο Σόιμπλε

Αρνητικός για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής εμφανίστηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλώνοντας πως δεν βλέπει ανάγκη αυτή τη στιγμή για κάτι τέτοιο. Ερωτηθείς στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο για το εάν έχει έρθει η ώρα για μία τέτοια συνάντηση, ο κ,. Σόιμπλε απάντησε κατηγορηματικά "όχι" όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Βρισκόμαστε στο σημείο όπου οι Θεσμοί στις συνομιλίες με την Ελλάδα δεν έχουν σημειώσει τόση πρόοδο" όση απαιτείται από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ προκειμένου να συγκαλέσει συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

 

Όταν καλυφθούν οι προϋποθέσεις, θα συγκληθεί η συνάντηση, είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, "δεν γνωρίζω να είναι προγραμματισμένο οτιδήποτε άλλο" αυτή τη στιγμή.

Σήμερα είναι πιθανό, να υπάρξει νέα συνάντηση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά από τις χθεσινές διαπραγματεύσεις διάρκειας περίπου μισής ώρας.

Όπως είπε ο υπουργός, την διακοπή ζήτησαν οι επικεφαλής των κλιμακίων, προκειμένου να διαβουλευτούν μεταξύ τους και με τους πολιτικούς προϊσταμένους τους.

Σε ποιους ρίχνει την ευθύνη η κυβέρνηση

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι σχολίαζαν πως το ΔΝΤ δεν πείθεται ότι «δεν μπορούμε να ψηφίσουμε προληπτικά μέτρα», ενώ οι Ευρωπαίοι το συζητάνε. «Αυτό που θέλει το ΔΝΤ, εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε» ξεκαθάρισαν. «Το ξέρουν οι Ευρωπαίοι. Αυτοί θέλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ας τα βρουν με το ΔΝΤ», επισήμαναν.

«Χώρα που να νομοθετεί τώρα μέτρα για μετά από τρία χρόνια δεν υπάρχει στον κόσμο», σχολίασαν και έστειλαν σαφές μήνυμα: «Αν δεν συμφωνούν, ας πάμε σε υψηλό πολιτικό επίπεδο και βλέπουμε...»

 

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές επιρρίπτουν την ευθύνη για την αναβολή του Eurogroup στο ΔΝΤ και τον Β. Σόιμπλε λέγοντας οτι «εδώ και τρεις μήνες, το ΔΝΤ έχει υιοθετήσει τακτική συνεχούς κωλυσιεργίας, τακτική που επιβεβαιώθηκε και από τις διαρροές των Wikileaks» ενώ τονιζουν και την επιμονή του Β. Σόιμπλε για την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα για λόγους εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας.

Ο κ. Τσίπρας φέρεται να επισημαίνει ότι, πέραν των συνταγματικών κωλυμάτων, η νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή όχι μόνον από την κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και από το σύνολο της Βουλής, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο για πολιτικές εξελίξεις.

Σφόδρα ενοχλημένος από την εξέλιξη είναι και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που είχε εξαρχής εκφράσει επιφυλάξεις, χωρίς πάντως να τίθεται ζήτημα με την παραμονή του στο κυβερνητικό σχήμα.

Κυβερνητικός αξιωματούχος: πιθανό να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο

«Η Ελληνική Κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα διαθέσιμα δημοσίων φορέων για να καλύψει τις υποχρεώσεις της, καθώς η καθυστέρηση στην αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης στερεί από τη χώρα οικονομική βοήθεια από τους επίσημους δανειστές της» δήλωσαν, στο πρακτορείο Reuters, Έλληνες αξιωματούχοι.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το Δημόσιο έχει συγκεντρώσει στην ΤτΕ τις τελευταίες ημέρες πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ. «Η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη ούτε όμως και δραματική, όπως πέρυσι»,δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, σημειώνοντας ωστόσο ότι «όσο περνά ο καιρός, χωρίς να ολοκληρώνεται η αξιολόγηση, μπορεί να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο».

Όπως σημείωσε η ίδια πηγή «από τα μέσα Απριλίου είμαστε σε έναν δύσκολο δρόμο, αλλά η χώρα μπορεί να τα καταφέρει, χωρίς να χρεοκοπήσει, έως τα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου χρησιμοποιώντας διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και αυξάνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, αν χρειαστεί».

«Κλείδωσε» το πακέτο των 5,4 δις

Όλες οι πλευρές λένε ότι υπάρχει συμφωνία σε όλα τα «καυτά» μέτωπα στο πακέτο των μόνιμων, ετήσιων μέτρων ύψους 5,4 δις από αύξηση άμεσων κι έμμεσων φόρων και από το Ασφαλιστικό. Τα τελευταία «αγκάθια» ήταν τα κόκκινα δάνεια και το αφορολόγητο.

 

Στο τελευταίο φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά υποχώρησε στην θέση του ΔΝΤ για αφορολόγητο στα 8.182 ευρώ για άγαμους ή έγγαμους χωρίς παιδιά. Το αφορολόγητο κλιμακωτά θα φθάνει στα 9.090 ευρώ που ήταν η κόκκινη γραμμή της Αθήνας, όμως μόνο για όσους έχουν από 2 παιδιά και πάνω.

Iδιαίτερα βαρύς, πάντως, είναι ο λογαριασμός και του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου για ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους - καταστηματάρχες αλλά και επιστήμονες, οικονομολόγους, δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς, με δραστικές αλλαγές στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και υπέρογκες –σε αρκετές περιπτώσεις– αυξήσεις εισφορών, μέσω των οποίων θα δημιουργηθούν νέες σημαντικές απώλειες εισοδημάτων.

Και πράσινα δάνεια στα funds

Στο άλλο μέτωπο των κόκκινων δανείων, φαίνεται ότι βρέθηκε συμβιβαστική λύση ανάμεσα στο άμεσα των δανειστών και το μετά από τρία χρόνια που ήθελε η κυβέρνηση κι έτσι για τους επόμενους 18 μήνες, περίπου δηλαδή ως το τέλος του 2017 θα εξαιρεθούν από την ευχέρεια πώλησης σε funds τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια αλλά και όσα καταναλωτικά ή δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας, αρκεί η αντικειμενική  της αξία να μην υπερβαίνει τα 140.000 αν πρόκειται για άγαμο, ύψος  που θα προσαυξάνεται σταδιακά ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη δανειολήπτη.

Οι πληροφορίες λένε ότι δεν θα υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο, κι έτσι, σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Οικονομίας θα προστατευθεί το 94% αυτής της κατηγορίας κόκκινων δανείων.

 

Αυτό σημαίνει βέβαια ότι από το 2018 θα μπορούν να μεταβιβαστούν σε funds και τέτοιου είδους δάνεια, ενώ η Κυβέρνηση δέχθηκε  να μπορούν να μεταβιβαστούν και ορισμένα πράσινα, εξυπηρετούμενα δάνεια, που όμως δεν είναι συνδεδεμένα με πρώτη κατοικία.  

Στο "κόκκινο" το χρηματιστήριο

Η εμπλοκή στην διαπραγμάτευση έφερε αναταράξεις και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με την συνεδρίαση να ξεκινά με βουτιά του γενικού δείκτη κατά πάνω από 4%, η συνεδρίαση συνεχίζεται σε αρνητικό πρόσημο με έντονες ρευστοποιήσεις.