X

Το Μαξίμου για τις αποφάσεις στο Eurogroup

Πως αξιολογεί το καθεστώς για τα προληπτικά μέτρα και την διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους. Συνεδριάζει την Τρίτη το υπουργικό συμβούλιο.

Ant1news

Το Eurogroup αναγνώρισε τη συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, διαπιστώνοντας πως «έχουμε συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης», αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, κάνοντας αποτίμηση του Eurogroup, την ώρα που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία ως τις 24 Μαΐου.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Eurogroup για πρόσθετα μέτρα και χρέος, ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε γύρο τηλεφωνικών επαφών με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, για να τους ενημερώσει σχετικά με την έκβαση του Συμβουλίου και τις αποφάσεις για την Ελλάδα.

Λίγο αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για τις εξελίξεις που αφορούν το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης και την διαδικασία διευθέτησης του ελληνικού χρέους απο τους πιστωτές της χώρας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεδριάζει το μεσημέρι της Τρίτης στη 1 μ.μ., το υπουργικό συμβούλιο, στον απόηχο της θετικής έκβασης της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, για τα αποτελέσματα του οποίου θα ενημερώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η αποτίμηση του Μαξίμου

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το Eurogroup συμφώνησε στην ελληνική πρόταση για τη δημιουργία του προληπτικού μηχανισμού, που θα ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος.

Δεν υπήρξε καμία απαίτηση για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την Ελλάδα, υποστηρίζουν.

Τις επόμενες ημέρες η ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τους θεσμούς αναμένεται να ολοκληρώσουν το σύνολο των τεχνικών λεπτομερειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του staff level agreement, σημειώνουν. Στη συνέχεια θα το παραδώσουν στους υπουργούς οικονομικών του Eurogroup.

Μετά και τη νομοθέτηση και την ψήφιση των προαπαιτούμενων, το Eurogroup θα προχωρήσει στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM. Η δόση θα συμπεριλαμβάνει, εκτός της κάλυψης των δανειακών αναγκών έως το τέλος της επόμενης αξιολόγησης, και την ταχύτατη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας.

Η δόση και το χρέος

Πρακτικά αυτό σημαίνει, όπως σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές, ότι η χρηματική δόση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από το ποσό των 5,7 δις ευρω που προβλέπονταν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Για πρώτη φορά, σημειώνει το Μαξίμου, οι απαραίτητες ενέργειες για την ελάφρυνση του χρέους διατυπώνονται ρητά και καθορίζουν μια συγκεκριμένη διαδικασία σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα υπάρξουν βελτιώσεις στη διαχείριση του χρέους όπως η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς τα κράτη μέλη ή/και το ΔΝΤ. Στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, μετά το τέλος του προγράμματος, θα εξεταστούν συγκεκριμένα μέτρα όπως η επιμήκυνση των λήξεων και οι μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος στις αποπληρωμές των δανείων και η χρήση/μεταφορά των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ.  Για το μακροπρόθεσμο διάστημα το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε περαιτέρω πιθανά μέτρα επίτευξης του στόχου βιωσιμότητας του χρέους.

Μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων και μεταρρυθμίσεων το Eurogroup φέρεται έτοιμο να συζητήσει τα επιπρόσθετα μέτρα που θα εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα α) τη σταθερή μείωση του ποσοστού του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και β) τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους σε σταθερά βιώσιμα επίπεδα.

Οι παράπλευρες ...αποφάσεις

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το Eurogroup συμφώνησε επίσης στις βασικές αρχές για αυτά τα μέτρα που αφορούν: α) διευκόλυνση για την έξοδο στις αγορές, β) την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών, γ) την παροχή κινήτρων για τη διατήρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής και μετά τη λήξη του προγράμματος και δ) την παροχή ευελιξίας στην περίπτωση αβεβαιότητας για τους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το ύψος των επιτοκίων δανεισμού.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στη δημιουργία ενός δείκτη βιωσιμότητας για το επίπεδο του χρέους και τις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης του σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Επιπλέον πρόκριναν την προοδευτική  εφαρμογή των μέτρων επίτευξης της βιωσιμότητας του χρέους σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονικό επίπεδο.