X

Παππάς: H παρουσία του ΔΝΤ είναι δεδομένη

Είχε σειρά συναντήσεων με ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους. Μήνυμα από ΗΠΑ για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης και πολιτική σταθερότητα.

Ant1news

Του Θανάση Κ. Τσίτσα

Σειρά συναντήσεων με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού, την υφυπουργό Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ και το σύμβουλο του προέδρου Ομπάμα για θέματα Ευρώπης, Τσάρλι Κάπτσεν, είχε την Πέμπτη στις ΗΠΑ ο υπουργός Επικρατείας.

Οι ανώτατοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης του μετέφεραν το μήνυμα ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση και να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα, ενώ ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι θεωρεί δεδομένη την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, από την αμερικανική πλευρά τονίστηκε η σημασία που έχει η πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα για την ευρύτερη περιοχή, δεδομένου του κεντρικού ρόλου της χώρας μας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, στην προώθηση των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ, αλλά και της ενεργούς της συμβολής στη διασφάλιση της περιφερειακής ειρήνης, της σταθερότητας και της ενεργειακής συνεργασίας.

Ο υπουργός Επικρατείας στο πλαίσιο πενταήμερης επίσκεψης του στις ΗΠΑ μίλησε στο European Instute  στην Ουάσιγκτον με θέμα «Ελλάδα: Αλλάζοντας Σελίδα». Στην τοποθέτηση του για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις εμφανίστηκε μεταξύ άλλων να αποδέχεται -με διπλωματικό τρόπο-  την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα: “H παρουσία του ΔΝΤ είναι δεδομένη. Ήταν μέρος της συμφωνίας και η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί, το ζήτημα είναι με ποιό τρόπο θα γίνει αυτό...» είπε ο κ. Παππάς ο οποίος αναφερόμενος στο τρίτο μνημόνιο υποστήριξε  ότι “για πρώτη φορά έχουμε ένα πρόγραμμα πού φαίνεται αποδοτικό. Η Ελλάδα έχει εν μέρει την ιδιοκτησία του προγράμματος. Η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να κρατήσει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος σε λογικά και ρεαλιστικά επίπεδα”.

Ο κ. Παππάς θα έχει συναντήσεις στην Ουάσιγκτον με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για τις διεθνείς σχέσεις, Νέιθαν Σιτς και θα δώσει συνεντεύξεις σε αμερικανικά μέσα. Αργότερα θα αναχωρήσει για την Νέα Υόρκη όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με επενδυτικά funds, ενώ την προσεχή Δευτέρα θα επισκεφθεί την έδρα του ΟΗΕ για επαφές σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα.

«Η δήθεν μάχη της Κυβέρνησης κατά του ΔΝΤ δεν είναι αυταπάτη. Είναι απάτη», τονίζει η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Νίκου Παππά για το θέμα της παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.