X

Τσίπρας: Τα εγκαίνια του TAP σηματοδοτούν τη νέα εποχή για την Ελλάδα

Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αίρει την αβεβαιότητα γύρω από την οποία βρισκόταν η ελληνική οικονομία, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ant1news

Η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του αγωγού TAP πραγματοποιείται σε μια κομβική χρονική στιγμή για την ελληνική οικονομία και την περιοχή ευρύτερα και συμπίπτει χρονικά με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια για τον αγωγό.

Όπως ανέφερε, η επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αίρει την αβεβαιότητα γύρω από την οποία βρισκόταν η οικονομία το προηγούμενο διάστημα και οδηγεί σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, στο δεύτερο εξάμηνο του έτους η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ επισήμανε πως η συμφωνία διευθέτησης του χρέους θα ελευθερώνει πόρους για επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης.

Ειδικότερα για τον αγωγό, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι τα εγκαίνια του TAP σηματοδοτούν τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται η Ελλάδα.

 

Αναφερόμενος στην οικονομική σημασία του έργου, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης συνιστά θεμέλιο λίθο της ενεργειακής στρατηγικής της Ελλάδας και της Ευρώπης, ενώ σε ό,τι αφορά τη γεωστρατηγική σημασία σημείωσε ότι η ενέργεια μπορεί να  γίνει γέφυρα συνεργασίας και ευημερίας για όλους στην περιοχή μας.

 

Αναγνώρισε ως δίκαιο τον χαρακτηρισμό ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά έργα παγκοσμίως και ανέφερε ότι «κατά μήκος της διαδρομής του μπορεί να συνδεθεί με υφιστάμενους ή μελλοντικούς αγωγούς ώστε να προσεγγίζει το δυνατόν περισσότερες αγορές».

 

Τονίζοντας τα οφέλη της επένδυσης που υπερβαίνει το 1,5 δισ. και καθίσταται από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη στάθηκε στην απασχόληση καθώς οι θέσεις εργασίας για τον TAP θα ξεπεράσουν τις 8.000, ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την εμπλοκή των ελληνικών εταιρειών τόσο στην κατασκευή όσο και στα υλικά.

Ο Πρωθυπουργός λίγο πριν την έναρξη των προγραμματισμένων του συναντήσεων έκανε δυο αναρτήσεις στο Twitter, αναφερόμενος στη σημασία του έργου.

 

Τον πρωθυπουργό στην εκδήλωση συνοδεύουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης και οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, Δημήτρης Μάρδας και Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Το Αζερμπαϊτζάν θα εκπροσωπήσουν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Γιακούμπ Εγιούμποβ και ο υπουργός Ενέργειας Νατίγκ Αλίγιεβ . Την Αλβανία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νίκο Πελέσι και ο υπουργός Ενέργειας Ντάμιαν Γκικνούρι. Τη Βουλγαρία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τόμισλαβ Τόντσεβ και η υπουργός Ενέργειας Τεμενούζκα Πέτκοβα. Τη Γεωργία ο πρωθυπουργός Γκιόργκι Κβιρικασβίλι , o υπουργός Εξωτερικών Μίκελ Γιανελίτζε και ο υπουργός Ενέργειας Κάκα Καλάτζε.

 

Την Ιταλία ο υπουργός Επικρατείας Κλαούντιο ντε Βιντσέντι και ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα . Την Τουρκία ο υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ . Την Ελβετία ο υφυπουργός Ενέργειας Βάλτερ Στέινμαν, τις ΗΠΑ ο ειδικός απεσταλμένος Άμος Χόκστιν. Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο αντιπρόεδρος αρμόδιος για θέματα ενέργειας Μάρος Σέφτσοβιτς.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας

Για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Γεωργίας στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα συζήτησαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Αλέξης Τσίπρας και Γκιόργκι Κβιρικασβίλι, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τα εγκαίνια έναρξης κατασκευής του ελληνικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου.

Οι δύο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν στις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας που συνδέουν την Ελλάδα και τη Γεωργία και στις δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας είπε ότι προσβλέπει στη βοήθεια της Ελλάδας για την προσέγγιση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως στο ζήτημα της βίζας για τους Γεωργιανούς που επισκέπτονται χώρες της ΕΕ.

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε, επίσης, με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Άμος Χόκστιν και τον διευθύνοντα σύμβουλο του TAP Ian Bradshaw.

 

ΝΔ: Ας ακολουθήσει το δρόμο της αλήθειας ο κ. Τσίπρας

Η Συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας με αφορμή τα εγκαίνια του TAP,  παρουσία του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, έκαναν την ακόλουθη  δήλωση:

«Τον Φεβρουάριο του 2013 η Ελλάδα, η Αλβανία και η Ιταλία υπέγραψαν διακυβερνητική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού TAP, ενώ η Ελληνική Βουλή στις 2 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, επικύρωσε τη συμφωνία μεταξύ της κοινοπραξίας TAP και του Ελληνικού Δημοσίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως Αντιπολίτευση δεν υπερψήφισε την εν λόγω συμφωνία.

Τότε, έλεγε ότι η Ελλάδα δεν θα έχει ουσιαστικό όφελος από την κατασκευή του αγωγού, ότι ήταν ανυπόστατες οι εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για δημιουργία 8.000 - 10.000 θέσεων εργασίας, ότι δεν αναβαθμιζόταν ο γεω-ενεργειακός ρόλος της Ελλάδας. Σήμερα, μετά από πολύμηνη καθυστέρηση στην έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο κ. Τσίπρας, σε αντίθεση με αυτά που υποστήριζε, οργανώνει φιέστες στη Θεσσαλονίκη για να πανηγυρίσει τα εγκαίνια του αγωγού.

Αναμένουμε, ως ελάχιστη ένδειξη σύνδεσης με την πραγματικότητα, ότι έστω και τώρα θα αναγνωρίσει την ορθότητα της απόφασης της τότε Κυβέρνησης. Ας ακολουθήσει το δρόμο της αλήθειας. Αν δεν μπορέσει να το κάνει, θα βρεθεί για μια ακόμα φορά ανακόλουθος και αναξιόπιστος στα μάτια του ελληνικού λαού».

 

Το Ποτάμι: O αγωγός TAP αφορμή για νέα πορεία ανάκαμψης

«Οκτώ χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, πολλές από τις οποίες θα απορροφήσουν εξειδικευμένο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό. Εκατόν πενήντα νέες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτά είναι τα «οικονομικά» οφέλη από τον αγωγό TAP. Παράλληλα ενισχύεται ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας αφού η Βόρεια Ελλάδα καθίσταται σημαντικός ενεργειακός κόμβος.

Ο δρόμος αποδέσμευσης της χώρας από τα Μνημόνια περνά από μεγάλα και μικρά αναπτυξιακά έργα και όχι από την καχυποψία απέναντι σε κάθε είδους επενδυτές που διδάσκει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ελπίζουμε, ειδικά στην αποβιομηχανοποιημένη Βόρεια Ελλάδα, ο αγωγός TAP να γίνει αφορμή για μια νέα πορεία ανάκαμψης».

Αυτά δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στους δημοσιογράφους κατά την προσέλευσή του σήμερα το μεσημέρι στην τελετή για την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του αγωγού TAP στη Θεσσαλονίκη.