X

Δραγασάκης: Παράθυρο ελπίδας για έξοδο από την λιτότητα

"Μεταξύ του κακού και του χειρότερου οι επιλογές που μας προσφέρονται", τόνισε. Προτεραιότητα της κυβέρνησης οι επενδύσεις. Τι είπε για το σημερινό Eurogroup.

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

«Γίνεται το συνέδριο σε μια στιγμή που μπαίνουμε σε μια νέα φάση. Κατά την οποία στο κέντρο των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης θα είναι οι επενδύσεις, οι νέες θέσεις εργασίας και κοινωνικές δομές», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε χαιρετισμό του σε βιομηχανικό συνέδριο του ΣΕΒ.  

Τόνισε, ότι «όταν μιλάμε για επενδύσεις αυτές είναι στην πραγματική οικονομία και στη βιομηχανία πρωτίστως. Είναι πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης που το μέλλον αποκτά ορατότητα. Με τις ψηφοφορίες ψηφίστηκαν όλα τα μέτρα με τα οποία μπορούμε να πιάσουμε όλους τους στόχους. Με τις αποφάσεις του Eurogroup ευελπιστούμε ότι θα επικυρωθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και ένας οδικός χάρτης για το χρέος». 

Ωστόσο, ο κ. Δραγασάκης παραδέχτηκε ότι «τα προβλήματα παραμένουν» και συνέχισε λέγοντας πως «μιλάμε για προβλήματα πολέμου σε καιρό ειρήνης. Παρόλα αυτά ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας που αν το αξιοποιήσουμε μπορεί να βγει η χώρα από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας. Ορισμένοι διατυπώνουν ερωτήματα και επιφυλάξεις για το μείγμα πολίτης. Και εμείς συμμεριζόμαστε πολλές επιφυλάξεις. Η πολιτική της χώρας μας εφαρμόζεται υπό ασφυκτική εποπτεία». 

 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι επιλογές που μας προσφέρονται είναι μεταξύ του κακού και του χειρότερου», υπογραμμίζοντας πως «όταν έχεις να επιλέξεις στην αύξηση των φόρων ή την περικοπή των μειωμένων συντάξεων, όποια επιλογή και να κάνεις θα έχει δυσάρεστες συνέπειες».

Και συνέχισε λέγοντας πως θεωρεί ότι η συζήτηση πλέον θα πρέπει να επικεντρωθεί στο να αμβλυνθούν οι όροι της εποπτείας… «Ενώ το πρώτο μνημόνιο είχε τα γνωστά αποτελέσματα. Ενώ το δεύτερο μνημόνιο δεν ολοκληρώθηκε λόγω υπερβολικών στόχων. Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τις όποιες υφεσιακές συνέπειες», είπε ο κ. Δραγασάκης.

Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι «το πρώτο είναι οι ταμειακές ροές. Έχουμε ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, και να εξοφλήσουμε ιδιώτες με εκταμίευση έως το τέλος του χρόνου 9-10 δις. Η επιστροφή του waiver θα βοηθήσει και η εισαγωγή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης... Και όλα αυτά θα βοηθήσουν την επιστροφή στις αγορές μέσα στους επόμενους μήνες».

Για τα κόκκινα δάνεια είναι ότι πρώτη φορά υπάρχει μια ολοκληρωμένη πολιτική, στην οποία έχουν ευθύνη και οι τράπεζες και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί μια σειρά μέτρων, μια εργαλειοθήκη της ανάπτυξης.

«Υπάρχει το σχέδιο του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος. Υπάρχει ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Θεσμοθετήθηκε μόνιμο συμβούλιο ανάπτυξης. Απλοποίηση αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Μετασχηματίζουμε το ΕΤΕΑΝ σε ένα σύγχρονο εργαλείο με λειτουργίες αναπτυξιακής τράπεζας», είπε ο κ.Δραγασάκης, σημειώνοντας πως «ίσως και τον επόμενο μήνα να ψηφιστούν από τη βουλή».


 

Όπως είπε «μπαίνουμε σε μια φάση που δεν θα είναι απαλλαγμένη από προβλήματα αλλά με ισχυρότερη ορατότητα και με πολιτική σταθερότητα. Στην παρούσα φάση δεν είναι να κατοχυρώσουμε μόνο μια αναπτυξιακή προοπτική. Το ζητούμενο είναι να αποφύγουμε παγιδευτικά διλήμματα. Επειδή στη νέα φάση που μπαίνουμε αναδεικνύονται νέα διλήμματα. Το θέμα δεν είναι να διαλέξουμε ανάμεσα στον ευρωπαϊσμό και τον αντιευρωπαϊσμό. Το θέμα είναι να δούμε τι Ευρώπη θέλουμε. Το δίλημμα δεν είναι διαλέξουμε ανάμεσα σε μεταρρυθμίσεις και αντί-μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι ρηχό. Το θέμα είναι τι μεταρρυθμίσεις θέλουμε». 

Και πρόσθεσε: «Όχι να διαλέξουμε κρατισμό ή αντικρατισμό. Πρέπει να υπερβούμε τις παθογένειες. Το θέμα δεν είναι δημόσιο ή ιδιωτικό αλλά πως θα συνεργαστούν αυτοί οι δυο τομείς. Το θέμα είναι όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ τι επιχειρηματικότητα θέλουμε. Αυτή που κρατάει κέρδη εξωτερικό και χρέη στο εσωτερικό. Στη νέα φάση είναι η κεντρική διαχωριστική γραμμή είναι αν θα προχωρήσουμε στη θεμελίωση ενός νέου προτύπου. Και αυτά αφορά και το κράτος και τις επιχειρήσεις και το κράτος».

«Η θα προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση αλλιώς τμήματα της κοινωνίας κουρασμένα από θυσίες ενδεχομένως να επιλέξουν να στραφούν σε μορφές παλινόρθωσης παρελθόντος. Έχουμε ένα μέλλον να σχεδιάσουμε και ένα μέλλον να υλοποιήσουμε», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.