X

Ραντεβού Τσίπρα με τους αρχηγούς για την απλή αναλογική

Κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και ψήφος απο τα 17, μεταξύ των προτάσεων της Κυβέρνησης. Τι λέει η Κουμουνδούρου, τι απαντούν τα κόμματα.

Ant1news

Με την πρόταση για απλή αναλογική αναμένεται να ξεκινήσει τα ραντεβού του με τους πολιτικούς αρχηγούς ο Αλέξης Τσίπρας μέσα στην εβδομάδα.

Ο ίδιος εξερχόμενος από την Κουμουνδούρου, όπου συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχθηκε ότι "είναι ώριμο να γίνουν αλλαγές μετά από τόσα χρόνια μνημονίων που διαλύθηκαν τα πάντα". Ο κ. Τσίπρας δήλωσε μάλιστα ότι δεν πρόκειται κανείς να αιφνιδιαστεί, θέλοντας έτσι να περάσει το μήνυμα ότι επιθυμεί πολιτική συναίνεση που θα επιδιώξει στις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς. 

Κατά την πολύωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στο τραπέζι της συζήτησης έπεσε και η πρόταση Κουρουμπλή για αναλογικότερο σύστημα με μικρότερο μπόνους, η οποία ωστόσο συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες καθώς στο πεδίο των συσχετισμών δεν ευνοείται.

Η κυβέρνηση έτσι προσανατολίζεται σε απλή αναλογική με «σπάσιμο» περιφερειών και ενδεχομένως μείωση του πλαφόν 3% για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ακυβερνησίας, ενώ ακόμα συζητείται και η ψήφος στα 17.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρόταση θα γραφεί αναλυτικά μέσα στην εβδομάδα και στη συνέχεια θα συζητηθεί στην Κεντρική Επιτροπή, που θα συνεδριάσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 25-26 Ιουνίου.

Όσο για τα ραντεβού που αναμένεται να κλείσει ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς, θα γίουν υπό διερευνητικό πνεύμα και όχι με δεσμευτική διάθεση.

 

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνεδρίαση:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε καθοριστικά στη συγκρότηση ενός μεγάλου πολιτικού ρεύματος δημοκρατικής ανατροπής που οδήγησε τη χώρα στην αμφισβήτηση της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής εκδοχής και στην ρήξη με το παλιό σύστημα διαπλοκής και λεηλασίας του εθνικού πλούτου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε σε κίνηση τη διαδικασία για τη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους. Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης αποτελεί το πρώτο δείγμα γραφής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς, γιατί δεν θέλουμε να γίνουμε κομμάτι του παλιού. Είναι ανάγκη να περιγράψουμε το καινούριο που πρέπει να έρθει, έχοντας αποσαφηνίσει το πως έχει μέχρι σήμερα επιδράσει η οικονομική κρίση στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα. Η χώρα έχει ανάγκη από βαθιές δημοκρατικές τομές.

Ο εκδημοκρατισμός του πολιτικού συστήματος, η ουσιαστική κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας, η επανεκκίνηση του ελληνικού κράτους δημιουργούν το πλαίσιο για μια νέα μεταπολίτευση. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει στην Κ.Ε.:

α) την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής, που θα διασφαλίζει την ελεύθερη και ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης,

β) το άνοιγμα μιας πλατιάς διαδικασίας διαλόγου για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, με στόχο ένα νέο Σύνταγμα και με ορίζοντα το 2021».

ΠΑΣΟΚ: Σοβαρή η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο για να χρησιμοποιείται ως κίνηση αποπροσανατολισμού

«Η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, για να χρησιμοποιείται ως άλλη μια κίνηση αποπροσανατολισμού και αντιπερισπασμού από τον κ. Τσίπρα.

Όταν με το καλό και με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος των ημερών καταλήξουν σε συγκεκριμένη πρόταση θα τοποθετηθούμε. Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού.......

Υπενθυμίζουμε ότι εμείς έχουμε παρουσιάσει και από το 2014 , αλλά και πρόσφατα τις απόψεις μας» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

Ποτάμι: Αλλαγές ναι, μικροκομματικές σκοπιμότητες όχι

Σε ανακοίνωση του Το Ποτάμι, αφού επαναλαμβάνει τις δικές του θέσεις για τον εκλογικό νόμο, εξαπολύει επίθεση στην Κυβέρνηση αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι "η χώρα έχει όντως ανάγκη από βαθιές δημοκρατικές τομές. Αυτές τις τομές όμως έχει ήδη αποδείξει ότι δεν μπορεί να τις κάνει η σημερινή, οπισθοδρομική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ", σημειώνονας ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει όλα τα θέματα καιροσκοπικά κι όχι από θέση αρχών", επισημαίνοντας ότι "προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το εκλογικό σύστημα για να υπηρετήσει τις κομματικές του σκοπιμότητες".