X

Κατρούγκαλος: Δεν πρόκειται να κοπούν επιδόματα και τριετίες

Υπογράψαμε ένα μνημόνιο νεοφιλελεύθερο αποτέλεσμα αναγκαστικού συμβιβασμού. "Θέμα ταυτότητας" τα εργασιακά. Επανέλαβε ότι το ΔΝΤ ζητά αίμα.

Ant1news

Τη δέσμευση ότι δε θα καταργηθούν τα επιδόματα και οι τριετίες ανέλαβε υπ. Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, Καλημέρα Ελλάδα ενώ σημείωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση να καταργηθούν ο 13ος και 14ος μισθός.

Ωστόσο, όπως είχε αναφέρει ο κος Ρωμανιάς η κατάργηση των δύο επιπλέον μισθών του ιδιωτικού ήταν μέσα στη ρητορική των δανειστών. 

Μεταξύ άλλων μίλησε και για τις πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη ο υπ. Εργασίας υπογραμμίζοντας πως οι ευρωπαίοι πολίτες υποφέρουν από αυτές τις πολιτικές ενώ ερωτηθείς για το αν συμβαίνει το ίδιο και στη χώρα μας τόνισε ότι συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

«Εξ αρχής λέγαμε ότι θέλαμε μια άλλη Ευρώπη, πιο κοινωνική και αυτή τη μάχη δίνουμε μέχρι τώρα» είπε.

Μάλιστα όπως σημείωσε ο Γιώργο Κατρούγκαλος «το μνημόνιο που υπογράψαμε είναι νεοφιλελεύθερο και αποτέλεσμα αγκαστικού συμβιβασμού» και συμπλήρωσε πως «το ΔΝΤ ο νεοφιλελεύθερος ακραίος παίκτης ζητάει "αίμα" στα εργασιακά».

Ακόμη ο υπ. Εργασίας σημείωσε πως το Ταμείο ζητούσε να μην αυξηθούν οι εργασιακές εισφορές αλλά τα χρήματα να βρεθούν από τις συντάξεις ενώ υπογράμμισε πως «το συνταξιοδοτικό που φέραμε κάθε άλλο παρά νεοφιλελεύθερο είναι. Καμία κύρια σύνταξη δεν μειώθηκε. Δημιουργήσαμε καλύτερες συνθήκες. Μοιράσαμε την πίτα με καλύτερο τρόπο».

«Θέλουμε να έχουμε και να μπορούμε να έχουμε κλαδικές συμβάσεις» είπε ακόμη ο Υπουργός.

Όσο αναφορά το ζήτημα του ΕΚΑΣ σημείωσε πως δεν ήταν ασφαλιστική μεταρρύθμιση αλλά ήταν για να καταργηθεί  και στη θέση του μπήκε η εθνική σύνταξη ενώ τόνισε ακόμη πως «είχαμε δεσμεύσεις του μνημονίου που ήταν αντίθετες με την ιδεολογία μας και τις αδρανοποιήσαμε».

Παράλληλα, παραδέχτηκε πως οι συντάξεις δεν είναι υψηλές όμως πλέον, όπως είπε το σύστημα είναι πολύ δικαιότερο. Ταυτόχρονα τόνισε, πως το θέμα των εργασιακών "είναι θέμα ταυτότητας για εμάς".

Τέλος, δεν έλειψε να εξαπολύσει τα βέλη του κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «εκείνος θέλει να ωφελήσει τους λίγους ενώ εμείς τους πολλούς».