X

Η ατζέντα Τσίπρα στις Βρυξέλλες

Στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής θα παραβρεθεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός, αφού πρώτα θα συμμετάσχει στην προπαρασκευαστική συνεδρίαση της Συνόδου των Ευρωσοσιαλιστών.

Ant1news

Σειρά συναντήσεων θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται η πρώτη Σύνοδος Κορυφής μετά από το βρετανικό δημοψήφισμα, ο Αλέξης Τσίπρας.

Η πρώτη συνάντηση που είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός έγινε με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. 

Κατά την ανταλλαγή απόψεων επιβεβαιώθηκε η κοινή εκτίμηση των δύο ανδρών πως το μήνυμα που πρέπει να πάρει η ΕΕ, από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, είναι η ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής ατζέντας. Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος Σουλτς τόνισε πως η Μ. Βρετανία αφού πήρε την απόφαση να φύγει από την ΕΕ, πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες το συντομότερο δυνατό, καθώς όσο δεν το κάνει, επωφελείται από το διπλό αυτό παιχνίδι.

 

 

 

Η ανάγκη της αναβάθμισης του ρόλου της διαπραγμάτευσης στη διαπραγμάτευση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Βρετανίας, με δημοκρατική νομιμοποίηση, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκφράστηκε από κοινού από τον Αλέξη Τσίπρα και την πρόεδρο της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Γκάμπι Τσίμερ. Επίσης εκτιμήθηκε ότι επιβεβαιώνονται οι θέσεις της αριστεράς σχετικά με τα αίτια ενίσχυσης της ξενοφοβίας και του ευρωσκεπτικισμού στην ΕΕ, και εξετάστηκαν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να συμβάλλει η Αριστερά στην δημοκρατική, κοινωνική και θεσμική ανασυγκρότηση της Ευρώπης.

Στην συζήτηση ήταν παρόντες ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και η Γενική Γραμματέας της Ευρωομάδας της Αριστεράς Μαρία Ντ Αλιμόντε.

 

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε και με την Συμπρόεδρο της Ευρωομάδας των Πρασίνων Ρεβέκκα Χαρμς και την αντιπρόεδρο Σκα Κέλερ. Αντικείμενο της συζήτησής τους ήταν οι προοπτικές σχηματισμού νέων προοδευτικών πλειοψηφιών, για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη. Στην συνάντηση ήταν παρόντες ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

 

 

O Αλέξης Τσίπρας έχει κληθεί ως παρατηρητής στην προπαρασκευαστική συνεδρίαση της Συνόδου των Ευρωσοσιαλιστών η οποία προηγείται της Συνόδου Κορυφής.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο κυριαρχεί η πεποίθηση ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε βαθιά κρίση από την οποία δεν μπορεί να βγει αν δεν μπει ξανά μπροστά η κοινωνική ατζέντα. Αν συνεχίσει να επιβάλλει πολιτικές ένας σκληρός πυρήνας, αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους, για τον απλό πολίτη, αν συνεχίσουν να επιβάλλουν μειωμένες εθνικές κυριαρχίες. «Οι άνθρωποι που λένε ‘ναι’ στο Brexit είναι αυτοί που υπερασπίζονται το κοινωνικό κράτος, την αλληλεγγύη που χάθηκε στην Ευρώπη», λένε στο Μέγαρο Μαξίμου και ζητούν «αλλαγή πλεύσης πριν είναι αργά για όλο το οικοδόμημα».

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να ενεργοποιήσει τις υπάρχουσες συμμαχίες, εκτός από τους Αριστερούς, με τους Πράσινους και τους σοσιαλιστές, που «θέλουν λίγο σπρώξιμο» όπως λένε στενοί του συνεργάτες,  καθώς και με Σούλτς και Γιούνκερ. Πολύ κρίσιμη θα είναι η συνάντηση με τους σοσιαλιστές Πρωθυπουργούς, την Παρασκευή στο Παρίσι, μετά από πρόσκληση του Φρανσουά Ολάντ. Εκεί θα φανούν πολλά, αν υπάρχει δηλαδή η διάθεση να μπει η Ευρώπη όπως λένε στις σωστές ράγες καθώς το Βερολίνο δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του τηρώντας στάση αναμονής.

Είναι δεδομένο πως υπάρχει ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση για το τι ακριβώς θα προκαλέσει η απόφαση των Βρετανών. Αυτό που φοβάται το Μαξίμου είναι μια ακόμη πιο συντηρητική στροφή της Ευρώπης καθώς ήδη κυριαρχούν στους κόλπους της Ένωσης δηλώσεις τιμωρητικού χαρακτήρα για την Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες προκειμένου να γίνει η Σύνοδος των ευρωπαίων Σοσιαλιστών ηγετών στο Παρίσι, την Παρασκευή. Πρόκειται για τη Σύνοδο η οποία είχε προγραμματιστεί να γίνει στη Ρώμη (σ.σ. όπου επίσης είχε κληθεί ο Αλέξης Τσίπρας) και είχε αναβληθεί εξαιτίας της πτώσης του αιγυπτιακού αεροσκάφους. Εφόσον πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των ευρωπαίων Σοσιαλιστών, την Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει κατόπιν πρόσκλησης του Φρανσουά Ολάντ και στη συνέχεια θα μεταβεί απευθείας στην Κίνα για την προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψή του.