X

Τσίπρας: χρειάζεται ένα new deal στην Ευρώπη με επίκεντρο την κοινωνία

Την ανάγκη για αλλαγή ατζέντας και προτεραιοτήτων μεταξύ των χωρών της ΕΕ, στον απόηχο του Brexit, έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

Ant1news

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο, είμαι ιστορικό γεγονός το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που συγκλονίζει την Ευρώπη, διότι για πρώτη φορά στην ιστορία η Ευρωπαϊκή Ένωση μικραίνει», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το τέλος και της άτυπης Συνόδου Κορυφής των «27» ηγετών της ΕΕ, καθώς για πρώτη φορά σε τέτοια Σύνοδο δεν μετείχε εκπρόσωπος της Βρετανίας.

«Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ποιος είναι ο λόγος που «μικραίνει» η ΕΕ και ταυτόχρονα να αναρωτηθούμε αν γινόταν δημοψήφισμα σε όλες τις χώρες της Ένωσης, πόσες πιθανότητες είχαμε να δούμε τέτοιο αποτέλεσμα και σε άλλες χώρες» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «η ΕΕ δεν εμπνέει τους λαούς της και πρέπει όλοι να εργαστούμε για μια νέα προοπτική για το μέλλον της Ευρώπης, για τους πολίτες της Ευρώπης».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο περσινό δημοψήφισμα στην Ελλάδα, λέγοντας ότι από την χώρα μας επισημάνθηκαν «οι δυσλειτουργίες και τα ελλείμματα της ΕΕ και σήμερα αυτά επιβεβαιώνονται», σημειώνοντας με νόημα «πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση, να αλλάξουμε πορεία».

 

Αναφερόμενος στο κλίμα που επικράτησε το διήμερο στην Σύνοδο, ο Πρωθυπουργός είπε ότι «η συζήτηση έγινε σε κλίμα φορτισμένο, όμως το γεγονός ότι η ζωή μας αναγκάζει να πάρουμε αποφάσεις, αργά η γρήγορα, θα αναγκάσει τις ευρωπαϊκές ηγεσίες να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν δύο δρόμοι».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό ο ένας είναι «να πούμε ότι 'δεν τρέχει τίποτα' και να αποφασίζουμε όλοι μαζί για την πορεία των τραπεζών», σημειώνοντας δηκτικά ότι, «δεν ψηφίζουν οι τράπεζες».

«Ο άλλος δρόμος», όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι υπαρξιακής σημασίας», συμπληρώνοντας ότι δεδομένου πως «την αίσθηση των πολιτών ότι 'όλα αποφασίζονται σε συνεδριάσεις τεχνοκρατών πίσω από κλειστές πόρτες', είναι ανάγκη να τεθεί στο τραπέζι ένα σχέδιο για την 'νέα μέρα', να υπάρξει μια νέα συμφωνία, ένα new deal που θα αφορά τους ανθρώπους της Ευρώπης».

«Χρειάζεται να βάλουμε στο τραπέζι την ανάγκη για μια κοινωνική ατζέντα: ανάπτυξη, απασχόληση, μείωση της ανεργίας και κυρίως προσπάθεια εξάλειψης του δημοκρατικού ελλείμματος της Ευρώπης, ενίσχυση των ευρωπαϊκών θεσμών. Να αισθάνονται οι πολίτες ότι έχουν λόγο», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

 

Στέλνοντας σαφή μηνύματα και με πολλούς αποδέκτες, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί κάποιος να είναι ευχαριστημένος όταν μειώνει το δημοσιονομικό έλλειμα, αλλά αυξάνεται η ανεργία. Αυτή η Ευρώπη δεν έχει προοπτική».

Ο κ. Τσίπρας είπε, τέλος ότι, πρέπει να μπει στην ατζέντα των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ευρώπης μια πιο κοινωνική πολιτική, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι προς αυτήν την κατεύθυνση θα αναλάβει πρωτοβουλίες και θα αναζητήσει συμμαχίες ο ίδιος.