X

Η κυβερνητική πρόταση για την Συνταγματική Αναθεώρηση

Η προτεινόμενη διαδικασία για την αλλαγή του Συντάγματος και τα βασικά σημεία της πρότασης που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός.

Ant1news

Απουσία όλων των πολιτικών αρχηγών, πλην του Βασίλη Λεβέντη, έγινε η παρουσίαση της κυβερνητικής πρότασης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, το βράδυ της Δευτέρας στο προαύλιο της Βουλής.

Το σύνθημα είναι ένα: «Αλλαγή» και ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα το πέρασμα στην «νέα μεταπολίτευση». «Να γίνουμε, εμείς οι Έλληνες πολίτες, η Αλλαγή που επιθυμούμε», δήλωσε ο Πρωθυπουργός και παρουσίασε την πρόταση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Πρέπει να αποφασίσουμε όλοι μαζί ποια Ελλάδα θέλουμε, «με τον λαό από το λαό, για τον λαό», είπε ο Πρωθυπουργός και τόνισε πως «η συμμετοχή των πολιτών διευρύνει τη νομιμοποίηση της Συνταγματικής αναθεώρησης».

Η διαδικασία για την Συνταγματική Αναθεώρηση

Για την πραγμάτωση της παραπάνω πρότασης, προανήγγειλε μια διαδικασία διαβούλευσης με τη συμμετοχή των πολιτών, η οποία θα διαρκέσει περίπου έναν χρόνο.

Το Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε, θα συσταθεί η επιτροπή που θα αναλάβει τη διεξαγωγή μιας  «πλατιάς, ανοιχτής διαδικασίας διαλόγου φάση τα συμπεράσματα από την αυτή τη διαδικασία θα συγκεντρωθούν με την διοργάνωση 13 συνελεύσεων σε κάθε περιφέρεια της χώρας». Θα δημιουργηθεί παράλληλα, ειδική ιστοσελίδα, όπου οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τις αντιρρήσεις τους.

 

Τα αποτελέσματα αυτής της διαβούλευσης θα συγκεντρωθούν, από την Επιτροπή, την Άνοιξη του 2017 και θα παραδοθούν σε όλα τα πολιτικά κόμματα, τα οποία θα πάρουν τη σκυτάλη για να εκκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως ορίζεται από το άρθρο 110 του Συντάγματος και τον κανονισμό της Βουλής.

Περιγράφοντας, πάντως, τη διαδικασία, ο Πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τα κρίσιμα ζητήματα, διευκρινίζοντας ότι, αυτό δεν θα ζητά την έγκριση της συνταγματικής διάταξης, αλλά θα είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα, για μεγάλα θέματα που θα συμπεριληφθούν στη συνταγματική αναθεώρηση.

Η κυβερνητική πρόταση για την αλλαγή του Συντάγματος

Η συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής και εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας, η οποία θα υποχρεώνει τη συνοδεία πρότασης για νέο Πρωθυπουργό κάθε πρόταση δυσπιστίας, ήταν η περιγραφή της αρχιτεκτονικής του πολιτεύματος.

Αναδίπλωση υπήρξε στο ζήτημα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό, καθώς υπήρξε πρόταση για την εκλογή του όπως σήμερα, δηλαδή με τα δύο τρίτα των βουλευτών σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες κι αν αυτές αποβούν άκαρπες, τότε η τρίτη ψηφοφορία να γίνεται σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες. Στην περίπτωση μόνο που οι δύο προηγούμενες ψηφοφορίες αποβούν άκαρπες, τότε μόνο η τρίτη ψηφοφορία θα γίνεται από το εκλογικό σώμα. Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε και λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του.

Όσο αφορά στη θητεία των βουλευτών, πρότεινε να μην μπορεί κανένας να εκλέγεται για πάνω από δύο συνεχόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους, αλλά και ο Πρωθυπουργός να ορίζεται αποκλειστικά αιρετός, δηλαδή εν ενεργεία βουλευτής.

 

Αναφορικά με την ενίσχυση της άμεσης δημοκρατίας, πρότεινε υποχρέωση κύρωσης με δημοψήφισμα, οποιασδήποτε συνθήκης μεταβιβάζει κυριαρχικές αρμοδιότητες του Κράτους, καθώς και τη δυνατότητα εκδήλωσης λαϊκής πρωτοβουλίας για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων με 500,000 υπογραφές για εθνικά θέματα, και με 1 εκατ. υπογραφές για ψηφισμένο νόμο εκτός δημοσιονομικών ζητημάτων και για νομοθετική πρωτοβουλία από τους ίδιους τους πολίτες.

Πρότεινε επίσης, κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Σε ό,τι αφορά τις Ανεξάρτητες Αρχές, τάχθηκε υπέρ του ελέγχου τους από το Κοινοβούλιο και παράλληλα εμφανίστηκε αρνητικός για τυχόν επέκτασή τους. Ζήτησε μάλιστα, να συγκροτούνται με μικρότερες πλειοψηφίες, αν τα 4/5 δεν συγκεντρωθούν σε ορισμένες προθεσμίες.

Τέλος, στον τομέα της σχέσης Κράτους – Εκκλησίας, πρότεινε την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους, με αναγνώριση της Ορθοδοξίας ως κρατούσας θρησκείας, ενώ στον τομέα των κοινωνικών δικαιωμάτων τάχθηκε υπέρ της συνταγματικής απαγόρευση της εκχώρησης του δημόσιου ελέγχου του νερού και της ενέργειας, την συνταγματική κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της υποχρεωτικότητας της διαιτησίας