X

Ανησυχία στο Μαξίμου από την αύξηση των προσφυγικών ροών

Τραγική η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου. Ξεπερνούν τους 10.000 οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες. Προβληματισμός στην κυβέρνηση για το νέο κύμα προσφύγων.

Ant1news

Ξεπερνούν τους 10.000 οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε νησιά του Αιγαίου, οι οποίοι περιμένουν την ολοκλήρωση χορήγησης ασύλου. Αανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των προσφυγικών ροών από τις τουρκικές ακτές έχει αυξηθεί.

Το φαινόμενο αυτό προβληματίζει την κυβέρνηση, η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, εξετάζει την λήψη άμεσων και μεσοπρόθεσμων μέτρων.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα τόσο ο Γιάννης Μουζάλας όσο και ο επικεφαλής του Συντονιστικού Δημήτρης Βίτσας έχουν κληθεί να επεξεργαστούν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με το οποίο η κυβέρνηση θα απευθυνθεί πρωτίστως στους ευρωπαίους εταίρους, προτού οι προσφυγικές ροές λάβουν μη διαχειρίσιμες διαστάσεις.

Την ίδια στιγμή, δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα, εντός των επόμενων ημερών.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Καθημερινή, ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία προκειμένου να γεφυρωθούν οι αποστάσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Εγκλωβισμένοι στα νησιά πάνω από 10.000 πρόσφυγες

Στους 57.039 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Στα στοιχεία υπολογίζονται και 7.862 πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενους χώρους από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι διαμένοντες σε μη οργανωμένες δομές (2.786) και εκτός δομών εκτιμάται πως βρίσκονται 3.050 άτομα. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παραμένουν 10.204 πρόσφυγες, ενώ σημειώθηκαν 169 νέες αφίξεις κατά το τελευταίο 24ωρο.

Στην Αττική φιλοξενούνται 9.900 πρόσφυγες, στην κεντρική Ελλάδα 2.450 και στη νότια 242. Στους 27 χώρους της βόρειας Ελλάδας κατεγράφησαν 20.545 πρόσφυγες.

Σημειώνεται πως μέσα στον Ιούλιο πραγματοποιήθηκαν 16 εθελούσιες επιστροφές, ενώ από την αρχή του έτους 3.647 άνθρωποι επέστρεψαν εθελοντικά στις χώρες καταγωγής τους.

 

ΝΔ: Αντιμέτωποι με την ανεπάρκειά τους καταφεύγουν και πάλι σε κινήσεις πανικού


Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α΄ Αθηνών, κ. Βασίλης Κικίλιας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «ενώ οι ροές από την Τουρκία αυξάνονται σταδιακά, η Κυβέρνηση απέτυχε να στελεχώσει την υπηρεσία ασύλου με αποτέλεσμα οι αιτήσεις ασύλου, ιδιαίτερα στο δεύτερο βαθμό να λιμνάζουν και τα νησιά μας του Βορειοανατολικού Αιγαίου να αδυνατούν να φιλοξενήσουν και άλλους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες» και συμπληρώνει πως «υπό την πίεση των εξελίξεων, η Κυβέρνηση τρέχει με αγωνία, σχεδιάζει τη μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα, χωρίς να έχουν εκδικαστεί οι αιτήσεις ασύλου τους, όπως προβλέπει η συμφωνία».