X

Με “μικρό καλάθι” ο Τσίπρας στη ΔΕΘ

Ο συντονισμός και ο προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου, αντικείμενο της σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ant1news

Με κεντρική θέση τη “δίκαιη ανάπτυξη” θα διαμορφωθεί η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, ενώ τόσο αυτή όσο και εν γένει ο συντονισμός και προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου, αποτέλεσαν το αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενόψει της ΔΕΘ, κάθε Υπουργείο θα ετοιμάσει απολογισμό και προγραμματισμό προκειμένου να οργανωθεί η παρέμβαση του Πρωθυπουργού ο οποίος θα παρουσιάσει αναλυτικά την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας θα προβεί σε αποτίμηση του κυβερνητικού έργου, περιγράφοντας τους πυλώνες της οικονομικής πολιτικής, στο επίκεντρο των οποίων θα είναι η “δίκαιη ανάπτυξη” και η κοινωνία, χωρίς -όπως λένε οι συνεργάτες του- να εξαγγείλλει (ως είθισται) πληθώρα παροχών και υποσχέσεων.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης το νομοθετικό έργο της Κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα με τα νομοσχέδια των υπουργείων Παιδείας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Βιομηχανίας και Δικαιοσύνης.

 

Συζητήθηκαν ακόμα ζητήματα που αφορούν στη δεύτερη αξιολόγηση και την προετοιμασία της διαπραγμάτευσης, καθώς και ζητήματα σχετικά με την επιτάχυνση και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου στον τομέα των επενδύσεων.

Ειδικά για τη δεύτερη αξιολόγηση, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, εκτιμάται ότι αυτή θα είναι ευκολότερη από την πρώτη και εντός χρονοδιαγράμματος, ενώ σε ότι αφορά τα προαπαιτούμενα οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι αυτά αφορούν εκκρεμότητες της πρώτης αξιολόγησης.

Η Κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι τα 15 προαπαιτούμενα θα κλείσουν εντός του Σεπτεμβρίου ώστε να μην παρατηρηθεί καμία καθυστέρηση στην αξιολόγηση. Γι’ αυτό, κατά πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός μελετά την σύσταση επιτροπής, που θα συντονίζει και θα ελέγχει την πρόοδο των Υπουργών.

 

Στη σύσκεψη έγινε επίσης ενημέρωση για τις διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού, τόσο σε ότι αφορά τη στρατηγική για την αξιολόγηση και την διαπραγμάτευση, όσο και σε ότι αφορά τη Σύνοδο των Μεσογειακών χωρών και τη Συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών ηγετών στο Παρίσι.

ΚΚΕ: Επιτάχυνση των αντιλαϊκών μέτρων

«Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σημαίνει επιτάχυνση των αντιλαϊκών μέτρων, αυτών που έχουν ήδη δρομολογηθεί κι άλλων που περιλαμβάνονται στη δεύτερη αξιολόγηση», σχολιάζει το ΚΚΕ.

«Οι κυβερνητικές υποσχέσεις για ανακούφιση μέσα από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι το “τυράκι” για να παγιδευτεί ο λαός στη “φάκα” των επιδιώξεων του κεφαλαίου, που υπηρετεί με συνέπεια και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», προσθέτει και καταλήγει: «Απέναντι, λοιπόν, στις κυβερνητικές προετοιμασίες, ο λαός χρειάζεται να προετοιμάσει τη δική του αντεπίθεση ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».