X

Κοινή πολιτική ασύλου θα εισηγηθεί ο Τσίπρας στη συνάντηση του Παρισιού

Ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει επίσης από τους σοσιαλιστές αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να ενισχυθεί η κοινωνική και αναπτυξιακή ατζέντα.

Ant1news

Η συνάντηση των σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων θα γίνει στο Παρίσι, στις 25 Αυγούστου. Θα συμμετέχουν όλοι οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κομμάτων - μελών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, οι οποίοι ηγούνται κυβερνήσεων ή συμμετέχουν σε αυτές, καθώς, επίσης, και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με αναφορά στο ΕΣΚ και όπως σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι «είναι η δεύτερη συνάντηση αυτού του είδους, στην οποία προσκαλείται ως παρατηρητής ο Έλληνας πρωθυπουργός - ο μόνος Ευρωπαίος πρωθυπουργός από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».

Αντικείμενο της μεθαυριανής συνάντησης είναι η προσπάθεια να διαμορφωθεί κοινή στάση των προοδευτικών Ευρωπαίων ηγετών στη σύνοδο της Μπρατισλάβα, όπου συγκαλείται στις 16 Σεπτεμβρίου άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με αντικείμενο το Brexit και τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην Ευρώπη μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Βρετανία.

«Στη συνάντηση του Παρισιού, η ελληνική πλευρά θα εισηγηθεί να υιοθετηθούν από τους προοδευτικούς Ευρωπαίους ηγέτες, ενιαίες θέσεις, στην κατεύθυνση ενίσχυσης της κοινωνικής και αναπτυξιακής ευρωπαϊκής ατζέντας, και οι οποίες περιλαμβάνονται ήδη σε διακηρύξεις του ΕΣΚ, αλλά και του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει, επίσης, το θέμα υιοθέτησης κοινής πολιτικής ασύλου για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ», σημειώνουν, τέλος, οι κυβερνητικοί κύκλοι.

Επίθεση Μουζάλα στους θιασώτες των κλειστών συνόρων

Εν τω μεταξύ, σκληρή επίθεση στους θιασώτες των κλειστών συνόρων, εξαπέλυσε ο Γιάννης Μουζάλας, μετά την ολοκλήρωση της προκαταγραφής των 54.463 εγκλωβισμένων -στη χώρα μας- προσφύγων. Περισσότεροι από 7.000 αναμένουν την μετεγκατάστασή τους σε άλλα κράτη-μέλη, ενώ περίπου 4000 αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στη διαδικασία. 

Ο Γιάννης Μουζάλας έκρουσε «καμπανάκι», καθώς τόνισε ότι ο συνολικός αριθμός θα ήταν τετραπλάσιος χωρίς την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός περνάει πλέον στη δεύτερη φάση: με την ακρόαση των αιτούντων άσυλο από την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά και την δημιουργία δυο, νέων δομών φιλοξενίας σε Χανιά και Ηράκλειο.

Καταγγελίες "φωτιά"

Την ίδια ώρα, φωτιά στο πολιτικό σκηνικό βάζουν οι καταγγελίες από την βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Σταμπουλή, για ανάθεση σε εταιρεία στελέχους της νομαρχιακής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, της σίτισης των προσφύγων που φιλοξενούνται στο καμπ της πόλης, με αντίτιμο ύψους 750.000 ευρώ. 

Η Νέα Δημοκρατία με ερωτήσεις του αντιπροέδρου της αδωνι γεωργιάδη και του τομεάρχη μεταναστευτικής πολιτικής καθώς επίσης και η δημοκρατική συμπαράταξη ζήτησαν εξηγήσεις από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Απάντηση στις καταγγελίες, έδωσε και το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Σε ανακοίνωσή του, αναγνωρίζει ότι εγκρίθηκαν πιστώσεις €29.350 για τη σίτιση των προσφύγων για το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Αντίθετα το κονδύλι των €88.050 που θα κάλυπτε το κόστος της παροχή για όλο το Σεπτέμβριο,πάγωσε μετά την ακύρωση του διαγωνισμού λόγω της αλλαγής στη νομοθεσία.