X

Ξυδάκης: Η κυβέρνηση συμπονά τους πολίτες για τους φόρους

Αναγνώρισε ως λάθος του ΣΥΡΙΖΑ την κριτική ότι "είναι άδικος φόρος ο ΕΝΦΙΑ". Σταθερά τα έσοδα απο τον φόρο ακινήτων και το 2017, λέει ο Αλεξιάδης.

Ant1news

«Είναι δύσκολα τα πράγματα, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει παρά μόνο να συμπονέσει αυτό που συμβαίνει στους συμπολίτες μας, να υποφέρει μαζί τους και να προσφέρει μορφές ανακούφισης. Αυτή είναι η γραμμή της κυβέρνησης», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στα επερχόμενα βάρη από τον φόρο ακινήτων, ο Νίκος Ξυδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε ότι «ο ΕΝΦΙΑ από μόνος του δεν θα οδηγούσε σε ασφυξία τα νοικοκυριά αν δεν υπήρχε όλο αυτό το δυσμενές υφεσιακό περιβάλλον, η ανεργία και η υψηλή φορολογία», ενώ επεσήμανε με νόημα ότι «ένας φόρος ακίνητης περιουσίας πρέπει να υπάρχει σε οποιαδήποτε μορφή, τόνισε ο κ. Ξυδάκης, δηλώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λάθος όταν ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωναν ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας άδικος φόρος. 

«Αυτή είναι η πραγματικότητα. Να πούμε τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λάθος; Έχει κάνει κι ένα λάθος, και λοιπόν, τι συμβαίνει; Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει λάθος;» διερωτήθηκε ο Νίκος Ξυδάκης.

Η δήλωση αυτή έγινε πάντως, λίγη ώρα αφότου ο Τρύφων Αλεξιάδης υπενθύμισε ότι ακόμη κι αν αλλάξει το όνομα και οι συντελεστές του φόρου ακινήτων, το συνολικό ποσό που πρέπει να εισπράξει το Δημόσιο και το 2017 παραμένει στα 2,65 δις ευρώ.

Στρέφοντας τα βέλη του στους ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές, συμπλήρωσε «πολλά πράγματα αλλιώς τα εκτιμούσαμε το 2010, αλλιώς το 2012, αλλιώς το 2014 και το 2016. Αλλιώς εκτιμούσαμε ότι θα λειτουργούσε η ΕΕ και η Ευρωζώνη και αλλιώς λειτούργησε. Ελπίζουμε ακόμη ότι θα λειτουργήσει διαφορετικά, με μεγαλύτερη δημοκρατία και με μεγαλύτερο ρεαλισμό και βλέπουμε κάποια σημάδια...».

Ο Νίκος Ξυδάκης επεσήμανε ότι το θέμα είναι «να δεις τι μπορείς να περισώσεις και να παραμένεις σταθερός και αταλάντευτος στο ότι αυτό που προέχει είναι η κοινωνική δικαιοσύνη».