X

Τσακαλώτος: εφικτή η ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ που είναι στο Υπερταμείο

Ποιά "προσωπική δικλείδα" για την αποτροπή τέτοιας εξέλιξης έβαλε ο ΥΠΟΙΚ. Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.

Ant1news

Να καθησυχάσει όλους όσοι αντιδρούν για το ενδεχόμενο «ιδιωτικοποίησης του νερού», επιχείρησε στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, διαβεβαιώνοντας πως αυτό δεν θα γίνει όσο ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση. «Όσο είμαι εγώ υπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δεν θα ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ», ανέφερε επί λέξει στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα. 

Σε ότι αφορά στη σύσταση του Υπερταμείου είπε πως αποτέλεσε έναν συμβιβασμό για την κυβέρνηση και πως τώρα είναι στο χέρι της να το μετατρέψει σε εργαλείο για την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων που εντάσσονται σε αυτό. Συμφώνησε πάντως, με τον Αντιπρόεδρο της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδη ότι η ένταξη ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο σημαίνει ότι είναι εφικτή η ιδιωτικοποίηση τους. «Δεν λέει πουθενά για ιδιωτικοποίηση, αλλά δεν αποκλείεται», είπε ο κ. Τσακαλώτος  και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι η ρητορεία της πως δεν θα τελειώσουν τα προαπαιτούμενα και πως έρχεται ο «κόφτης», είναι στον αέρα.

Ακόμη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε πως "είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων, φτάνουμε στο τέλος της πρώτης αξιολόγησης και την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων",  ενώ ταυτοχρόνως ανακοίνωσε ότι «στα φορολογικά έχουμε πάει καλύτερα κατά 300 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ και από το ΦΠΑ». Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, τα φορολογικά έσοδα έχουν πάει πολύ καλύτερα από τα προβλεπόμενα, κατά 300 εκ. ευρώ, χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται τα έσοδα από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ και τα έσοδα από την αύξηση του ΦΠΑ. «Το χρυσό μετάλλιο στην αύξηση του ΦΠΑ πήρε η Μύκονος, το αργυρό η Ρόδος και το χάλκινο η Σαντορίνη», ανέφερε και κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δεν κατάφεραν ποτέ να εισπράξουν τέτοια ποσά από αυτούς τους τουριστικούς προορισμούς.

Με κόντρες η συζήτηση για τα προαπαιτούμενα

Η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δις ευρώ που ξεκίνησε με τη διαδικασία του επείγοντος στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.

Για «ασφυκτικά όρια» μίλησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενώ με την διαδικασία διαφώνησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Τα όρια είναι πάρα πολύ ασφυκτικά για τους στόχους που έχουμε βάλει για να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την εκταμίευση της δόσης μέχρι το Eurogroup», ανέφερε με την έναρξη της συζήτησης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάλεσαν τον υπουργό Οικονομικών να αποσαφηνίσει εάν θα κατατεθούν τροπολογίες στο συζητούμενο νομοσχέδιο που θα αφορούν στην ενέργεια ή τα περιφερειακά αεροδρόμια. Απαντώντας ο Ευκ. Τσακαλώτος έκανε γνωστό πως αναμένεται μια τροπολογία που αφορά σε θέματα ενέργειας, ενώ ως ξεχωριστό νομοσχέδιο θα κατατεθούν το βράδυ ή αύριο ρυθμίσεις για την ΥΠΑ. Λύση, όπως είπε, δεν έχει βρεθεί ούτε στο ζήτημα του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων).Για "ανοργανωσιά της κυβέρνησης" μίλησε ο εισηγητής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης  και για "ιλαροτραγωδία ο Γιάννης Μανιάτης" από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

«Αρμαγεδδώνα» μέτρων προέβλεψε ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, "απραξία" καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι, ενώ τη διαφωνία της με τη διαδικασία εξέφρασε και η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου από την Ενωση Κεντρώων.

 

Καυγάς Βαρβιτσιώτη – Τσακαλώτου

Μαλλιά κουβάρια έγιναν στη Βουλή με αφορμή την τοποθέτηση της συζύγου του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου, Όλγας Χαρίτου στο ΔΣ του νέου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Οι σχετικές αναφορές του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από τη ΝΔ ενόχλησαν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που τις χαρακτήρισε χυδαίες. «Εσείς που εμπαίζετε τον λαό μιλάτε για χυδαιότητες, να ανακαλέσει ο υπουργός», φώναζε ο βουλευτής της ΝΔ με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να επιμένει.

«Παραφέρθηκα όταν σας χαρακτήρισα χυδαίο, χυδαίο ήταν αυτό που είπατε και πρέπει να ξέρετε ότι μετά από 100 χρόνια φεμινιστικού κινήματος οι γυναίκες έχουν τη δική τους υπόσταση και δεν είναι ούτε του ανδρός, ούτε του πατέρα», υποστήριξε.

«Με αποστόμωσε, άξιες συζύγους έχει μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ», απάντησε σε έντονο ύφος  ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τον  υπουργό Οικονομικών να επιμένει στα περί χυδαιότητας και να σημειώνει πως για αυτό η ΝΔ, όπως φαίνεται, είπε, στις δημοσκοπήσεις, δεν έχει μεγάλη απήχηση στις γυναίκες. 

Σπίρτζης: Μόνο ο Ιησούς Χριστός θα αγόραζε χρεωμένη ΔΕΚΟ

«Δεν μπορεί να υπάρχει ιδιώτης που θα πάρει εταιρεία με 800 εκατ. δάνειο και δεν έχει περιουσία, μόνο ο Ιησούς Χριστός θα μπορούσε», σχολίασε στη Βουλή, ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και των «Κτιριακών Υποδομών» διασφαλίζονται και ότι οι δύο αυτοί φορείς δεν θα ιδιωτικοποιηθούν. «Δεν μπορεί ένας οργανισμός που δεν έχει περιουσία, που έχει απίστευτο χρέος και οφειλές από το παρελθόν να λέμε ότι πάει για ιδιωτικοποίηση. Αυτό είναι του Χουντίνι», είπε.

Την ίδια ώρα, υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η βάση υπολογισμού των εισφορών για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες και ότι το μόνο που άλλαξε είναι η εισφορά για την υγεία που ήταν κλιμακωτή και που τώρα υπολογίζεται σε 11 ευρώ παραπάνω. Όπως είπε, μπορεί να φτάσει έως τα 30 ευρώ.

«Μην θεωρείτε δεδομένο αυτό που προπαγανδιστικά ακούγεται από την αντιπολίτευση ότι η μεταφορά στο υπερταμείο σημαίνει ιδιωτικοποίηση» υποστήριξε ο Πάνος Σκουρλέτης, προκαλώντας την αντίδραση του Γιάννη Μανιάτη. «Δεν τρώμε σανό, δεν έχει σημασία τι λέει κάθε υπουργός, αλλά το κείμενο», είπε.

Από την πλευρά της κυβέρνησης επισημαίνεται ότι αύριο ψηφίζεται από τη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και εκκρεμεί η κατάθεση ενός ακόμα σ/ν για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Την Τρίτη τίθεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει  μεταξύ άλλων τη μεταφορά 6 ΔΕΚΟ στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων θα συζητηθεί την Τρίτη στην Ολομέλεια όπου και θα τεθεί προς ψήφιση.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και σειρά ρυθμίσεων για την μετάβαση στη νέα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Στο νέο υπερταμείο περνούν οι εταιρείες ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και Δ.Ε.Η. Ακόμη, περιλαμβάνει και ασφαλιστικές διατάξεις μεταξύ των οποίων η αύξηση της εισφοράς υγείας για όλους τους αγρότες και τους νέους επιστήμονες, για τους οποίους ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε εκπτώσεις. Ταυτόχρονα, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται, ρύθμιση για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία συνάπτει σύμβαση διάρκειας έως 10 ετών για την εκμίσθωση τροχαίου υλικού με τη ΓΑΙΟΣΕ.

Από την πλευρά της κυβέρνησης επισημαίνεται ότι αύριο ψηφίζεται από τη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και εκκρεμεί η κατάθεση ενός ακόμα σ/ν για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Ό,τι δεν περιλαμβάνεται σ΄ αυτά τα δύο νομοθετήματα έχει πάρει παράταση και συνεπώς δεν επηρεάζει το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και θα εκταμιευτεί κανονικά η υποδόση, σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές.

Δείτε εδώ το πολυνομοσχέδιο