X

“Τροχάδην” για την εκταμίευση της υποδόσης

Τα προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιηθούν, ώστε να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση. Οι στόχοι της κυβέρνησης για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Ant1news

Εντολή ολοκλήρωσης των εναπομεινάντων προαπαιτούμενων άμεσα, ώστε το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. και στις 17 Οκτωβρίου, ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα, να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, με στόχο το κλείσιμό της στις αρχές Νοεμβρίου, έχει δώσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση το Σάββατο με τον Υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πορεία των συζητήσεων για τα Εργασιακά, το κρισιμότερο ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης. Στόχος της Αθήνας είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, αλλά και να ληφθεί απόφαση για τη συμμετοχή ή όχι το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι, το Ταμείο να εξακολουθήσει να συμμετέχει ως τεχνικός σύμβουλος, τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές, στις αρχές του φθινοπώρου του 2017.

Τα προαπαιτούμενα για τα 2,8 δισ.

Μέχρι την Τετάρτη θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα.

Το πρώτο είναι ο διαχωρισμός της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, από τον πάροχο αεροναυτιλίας, θέμα που έγκειται στις αρμοδιότητες του Υπουργού Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη.

Το δεύτερο προαπαιτούμενο είναι  στις αρμοδιότητες του Υπουργού Περιβάλλοντος, Πάνου Σκουρλέτη. Πρόκειται για τις αλλαγές στην κατανομή του ειδικού τέλους μείωσης εκπομπής αερίων ρύπων.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο να μην καταθέσει το Μεσοπρόθεσμο μαζί με το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, ώστε να εξαντλήσει τα περιθώρια μικρότερων πλεονασμάτων για μετά το τέλος του προγράμματος, το 2018, ελπίζοντας σε ένα πιο ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον.

Το ελληνικό πρόγραμμα αναμένεται να συζητηθεί αύριο στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Στη συζήτηση των ευρωβουλευτών θα συμμετάσχουν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Στη συζήτηση θα τεθεί το θέμα του χρέους, των τραπεζών και των κόκκινων επιχειρηματικών δάνειων.

Τα ζητήματα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων και των διοικήσεων των τραπεζών θα συζητηθούν αύριο και σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο ξενοδοχείο Τιτάνια, το οποίο θα γίνει στα πλαίσια προσυνεδριακού διαλόγου. Εισηγητές θα είναι οι Υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης.