X

Έντονη ανησυχία Τσίπρα από τις τουρκικές δηλώσεις για το Αιγαίο

Ποιο μήνυμα στέλνει ο Πρωθυπουργός στην Άγκυρα. Τι είπε στον Ανώτατο Στρατιωτικό Διοικητή Ευρώπης του ΝΑΤΟ. Ποιο το σχόλιο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον ΑΝΤ1.

Ant1news

Την έντονη ανησυχία του για τις πρόσφατες τουρκικές δηλώσεις, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, συνομιλώντας στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ανώτατο Στρατιωτικό Διοικητή Ευρώπης του ΝΑΤΟ.

Στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στον συνομιλητή του ότι «η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή μπορούν να εξασφαλιστούν μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Κατά την συνάντηση του Πρωθυπουργού  με τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Ευρώπης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ), Στρατηγό Κέρτις Σκαπαρότι, συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις σε θέματα ασφαλείας, ο ρόλος του ΝΑΤΟ, καθώς και η συμβολή του στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Παράλληλα, τονίστηκε η συμβολή της Ελλάδας στη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, με προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου.

 

Το "μήνυμα" του Πρωθυπουργού εστάλη μέσω της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, λίγες ώρες αφότου ο Πρόεδρος της Τουρκίας, συντηρώντας το τεταμένο κλίμα, κατηγόρησε την ΕΕ ότι καθυστερεί την εκταμίευση των 3 δις της βοήθειας για την οποία έχει δεσμευθεί στο πλαίσιο της για τους πρόσφυγες

Σε επαγρύπνηση για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

 

Η Αθήνα πάντως επιμένει να κρατά χαμλά τους τόνους απέναντι στο «μπαράζ» προκλητικών δηλώσεων για το Αιγαίο απο την αντίπερα όχθη.

Από τη δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την οποία αμφισβήτησε τη συνθήκη της Λωζάνης,  την τοποθέτηση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσταρογλου για «τις νησίδες και τις βραχονησίδες του Αιγαίου που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα κατά τη θητεία Ερντογάν, στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία γίνεται λόγος για «γκρίζες ζώνες» και κυριότητας νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο, μέχρι τον δήμαρχο της Άγκυρας και την ανάρτησή του με ένα «τουρκικό Αιγαίο», οι Τούρκοι κάνουν εσωτερική πολιτική διαμάχη με επικίνδυνες πολιτικά προεκτάσεις προς την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Ο Μελίχ Γκιοκτσέκ, Δήμαρχος της Άγκυρας, σε χθεσινό του tweet, ανήρτησε ένα  χάρτη στον οποίο αποτυπώνεται η Ελλάδα με όλα τα νησιά του Αιγαίου, από την Κρήτη μέχρι τον Αργοσαρωνικό και την Εύβοια, να είναι μπλε. "Εξαιτίας της Συνθήκης της Λωζάνης, τα νησιά που είναι σε μπλε χρώμα δόθηκαν στην Ελλάδα. Και ακόμη κάποιοι άνθρωποι λένε χωρίς ντροπή ότι επρόκειτο για επιτυχία", έγραφε στο σχόλιο του.

 

Οι αντιδράσεις της Αθήνας

Η Αθήνα από την πλευρά της εμμένει στην σημασία διατήρησης των διεθνών συνθηκών και κανόνων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διεμήνυσε ότι η τήρηση του διεθνούς δικαίου είναι υποχρεωτική και η μη τήρησή της επισείει κυρώσεις, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα.

Μία μέρα νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την επικινδυνότητα που ενέχεται σε τέτοιου είδους δηλώσεις, τόσο για τις διμερείς σχέσεις, όσο και για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Το ΥΠΕΞ απάντησε και στις δύο περιπτώσεις (Ερντογάν και ανακοίνωσης τουρκικού ΥΠΕΞ) δίνοντας σαφές στίγμα προάσπισης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο καθεστώς του Αιγαίου, τα οποία κατοχυρώνονται από διεθνείς συνθήκες.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από την αντιπολίτευση, η οποία χαρακτήρισε «προκλητικές» τις τοποθετήσεις τις Τουρκίας και ζήτησε σοβαρότητα από την κυβέρνηση. 

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα κ. Kerim Uras, που ολοκλήρωσε, μετά από πέντε χρόνια, τη θητεία του στη χώρα μας, αναφέρθηκε στα γεγονότα των τελευταίων ημερών . Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε στον Τούρκο Πρέσβη, ότι αντιπαραγωγικές τοποθετήσεις που αμφισβητούν το ισχύον, βάσει διεθνών συνθηκών και κανόνων, καθεστώς στο Αιγαίο, βλάπτουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και τη γενικότερη ατμόσφαιρα στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πρέπει να αποφεύγονται. 

Από ευρωπαϊκής πλευράς, η μόνη αντίδραση που υπήρξε ήταν η αμφιλεγόμενη του Βερολίνου, περί γνώσης των διαφωνιών των δύο χωρών. Λίγο αργότερα το γερμανικό ΥΠΕΞ επανήλθε, διευκρινίζοντας ότι, οι διεθνείς συνθήκες ισχύουν.

 Η Κομισιόν υπογράμμισε, επίσης την ισχύ των συνθηκών, σχολιάζοντας πως «δεν σχολιάζει σχόλια». 

Έναρξη στρατιωτικής άσκησης στο Αιγαίο

Σήμερα ξεκινά σε όλο το Αιγαίο και τον Έβρο η διακλαδική άσκηση Παρμενίων, με την τουρκική Πολεμική Αεροπορία να έχει ζητήσει ήδη να μην συμπεριληφθούν στις ασκήσεις τα νησιά που θεωρεί ότι πρέπει να είναι αποστρατικωποιημένα, κάτι που δήλωσε σε δύο ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε, στις οποίες τονίζεται ότι, η ελληνική αναγγελία από την Πολεμική Αεροπορία παραβιάζει την υποχρέωση της Ελλάδας για την αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Η άσκηση ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή, διάστημα στο οποίο θα φανεί ξεκάθαρα αν η Άγκυρα σκοπεύει να κλιμακώσει την αντιπαράθεση και να προχωρήσει σε περαιτέρω παραβιάσεις του FIR Αθηνών, κατά τη διάρκεια του Παρμενίωνα.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Eνα σταθερό Αιγαίο είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής

Απέφυγε να πάρει θέση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης ύστερα απο δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Αξιωματούχος του Στειτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτηση του ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στην Ουάσιγκτον, Θανάση Τσίτσα, για την δηλώσεις Ερντογάν απάντησε: “Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν από μακρόν εγκαταστήσει κανάλια μέσω της διπλωματικής οδού για την αντιμετώπιση των θεμάτων του Αιγαίου. Ενθαρρύνουμε την Τουρκία και την Ελλάδα, ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, να εργαστούν από κοινού για τη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας και για την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή. Eνα σταθερό Αιγαίο είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής”.