X

Μαξίμου: δεν “βγαίνουν” οι δημοσκοπήσεις

Τι λέει για το γκάλοπ της Αυγής, με …καθυστέρηση 48 ωρών, η Κυβέρνηση. Για «πανικό του Μαξίμου που ξεχειλίζει» κάνει λόγο η ΝΔ.

Ant1news

Να βάλει «πάγο» στον θόρυβο που ξέσπασε από την «βόμβα» της δημοσκόπησης της Public Issue και δημοσίευσε η Αυγή επιχειρεί το Μαξίμου, παραθέτοντας μια σειρά από γκάλοπ τα οποία δεν επαληθεύθηκαν στην κάλπη τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, επιχειρεί το Μαξίμου.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, πρέπει να γίνεται προσεκτικά «η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων. Πολύ περισσότερο, όταν οι δημοσκοπήσεις, έγκυρες ή μη, με επιστημονικό ή λιγότερο επιστημονικό τρόπο διαμόρφωσης ερωτημάτων και επεξεργασίας δεδομένων, χρησιμοποιούνται ως επιχείρημα, στην διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος».

Η απάντηση του Μαξίμου, αφορά την έρευνα, σύμφωνα με την οποία:

  • το 36% θεωρεί ότι, μία κυβέρνηση με κορμό την Νέα Δημοκρατία θα ήταν καταλληλότερη για τη χώρα (σημ: έναντι 14% που θεωρεί το ίδιο για μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ),
  • οι 9 στους 10 δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση
  • το 42% κρίνει ως καταλληλότερο Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναντι 23% που θεωρεί τον Αλέξη Τσίπρα
  • το 51% ζητά πρόωρες εκλογές
  • το 85% λέει ότι η χώρα κινείται προς λάθος κατεύθυνση.

Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, «στις τελευταίες εκλογές, στις 20 Σεπτεμβρίου 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε με άνετη διαφορά 7,5 ποσοστιαίων μονάδων. Αξίζει να θυμηθούμε τι έλεγαν οι σχετικές δημοσκοπήσεις και, μάλιστα, αυτές της τελευταίας στιγμής, οι οποίες κρίνονται ως προς την εγκυρότητά τους με βάση το τελικό αποτέλεσμα:

  • 11 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση GPO (Θεοδωρικάκος/ MEGA)~ Εκτίμηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,2%. Σφάλμα: 7,3% (Ο σημερινός σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, το βράδυ των εκλογών, εξηγούσε στο MEGA ότι «ο κόσμος, για άλλη μια φορά, αποφάσισε τι θα ψηφίσει μπροστά στην κάλπη») 
  • 15 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση METRON ANALYSIS ~ Εκτίμηση: Ισοψηφία. Σφάλμα: 7,5%
  • 15 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση RASS ~ Εκτίμηση: Προβάδισμα ΝΔ κατά 0,5%. Σφάλμα: 8%
  • 16 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας (Μαρατζίδης/ ΣΚΑΙ) ~ Εκτίμηση: Προβάδισμα ΝΔ κατά 0,5%. Σφάλμα: 8%. 
  • 18 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση RASS ~ Εκτίμηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,8%. Σφάλμα 6,7% 
  • 18 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση MARC ~ Εκτίμηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,8%. Σφάλμα 6,7%  

 

Συνεχίζοντας το Μαξίμου αναφέρει «σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις δημοσκοπήσεων στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, (νίκη του “OXI” με διαφορά 22.6 ποσοστιαίες μονάδες)  οι προβλέψεις ήταν οι εξής:

  • 1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση MRB~ Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 0,4%. Σφάλμα 23% 
  • 1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση GPO~ Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 0,4%. Σφάλμα 23% 
  • 1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση ALCO (protothema.gr)~ Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 0,6%. Σφάλμα 23,2% 
  • 1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση Public Issue~ Εκτίμηση: Προβάδισμα του «OXI» κατά 0,5%. Σφάλμα 22,1% 
  • 1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση ALCO (Έθνος)~ Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 1,3%. Σφάλμα 23,9%». 

Καταλήγοντας το Μαξίμου σημειώνει «τα παραπάνω αδιαμφισβήτητα δεδομένα δεν είναι δυνατόν να παρακάμπτονται σε μια συζήτηση για το πώς πρέπει να γίνεται η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων. Πολύ περισσότερο, όταν οι δημοσκοπήσεις, έγκυρες ή μη, με επιστημονικό ή λιγότερο επιστημονικό τρόπο διαμόρφωσης ερωτημάτων και επεξεργασίας δεδομένων, χρησιμοποιούνται ως επιχείρημα, στην διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος».

ΝΔ: ο πανικός του Μεγάρου Μαξίμου ξεχειλίζει

Σχολιάζοντας την κυβερνητική διαρροή, με ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία επισημαίνει ότι «ο πανικός του Μεγάρου Μαξίμου ξεχειλίζει. Είναι πλέον έτοιμοι να αμφισβητήσουν ακόμη και τη δημοσκόπηση της εφημερίδας “Αυγή”.

Είναι προφανώς ξεκομμένοι από τον ελληνικό λαό, που βιώνει μια σκληρή πραγματικότητα υπερφορολόγησης, ανεργίας και εκτροπής. Η κοινωνία ζητά έξοδο από την κρίση. Ζητά εκλογές, για να απαλλαγεί από την πιο επικίνδυνη και ιδεοληπτική Κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος».

Διευρύνεται στο 12,5% το προβάδισμα της ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση

Διευρύνεται στις 12,5 ποσοστιαίες μονάδες το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ εξασφαλίζει 28,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16% (27,5% και 17,5% αντίστοιχα στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας), 7,5% καταγράφει η Χρυσή Αυγή, 5,5% το ΚΚΕ και 4,5% συγκεντρώνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ενδεικτική είναι και η εικόνα κατακερματισμού στα μικρότερα κόμματα, καθώς από 2% σημειώνουν τέσσερα κόμματα (ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Πλεύση Ελευθερίας), ενώ από 1,5% καταγράφουν Το Ποτάμι και η ΛΑΕ. 6,5% αναφέρει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα ενώ 20,5% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 49 ποσοστιαίες μονάδες (62% έναντι 13%), «άλλο κόμμα» αναφέρει 5% και 20% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».