X

Τσίπρας: προσπαθούμε να διατηρήσουμε τις ισχύουσες αμοιβές των Δικαστικών

Παρέμβαση Σακελλαρίου για τον "εμφύλιο" στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες. Τι είπαν ανώτατοι δικαστικοί με τον Πρωθυπουργό.

Ant1news

Toυ Γιάννη Τσακίρη

Στον απόηχο του «εμφυλίου» που προκάλεσε στο ΣτΕ η αναβολή της Ολομέλειας για τις τηλεοπτικές άδειες πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους προέδρους των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.

Στην συνάντηση παρέστησαν οι: Βασιλική Θάνου (Πρόεδρος Αρείου Πάγου), Ανδρονίκη Θεοτοκάτου (Πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου), Νίκος Σακκελαρίου (Πόεδρος ΣτΕ), Ξένη Δημητρίου (Εισαγγελέας Αρείου Πάγου) και Ευτυχία Φουντουλάκη (Επίτροπος Διοικητικών Δικαστηρίων) καθώς και ο Γενικός Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Μιχάλης Ζύμης, ενώ δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα κάθονταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο ΓΓ Δημοσιονομικής Πολτικής του ΥΠΟΙΚ, Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

Η συνάντηση έγινε, σύμφωνα με το Μαξίμου, μετά από αίτημα των Δικαστικών και έχει προγραμματιστεί εδώ και μέρες. Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν θέματα του δικαστικού κλάδου, με κύριο αυτό των μισθολογικών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι της συνάντησης βρέθηκαν οι εξελίξεις που ακολούθησαν την ακύρωση της συνεδρίασης του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, μετά και την κίνηση δύο Αντιπρόεδροι του ΣτΕ, τους Χρήστο Ράμμο και Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, που χθες, με επιστολές τους, παραιτήθηκαν από μέλη της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, προχωρώντας σε βαριές καταγγελίες, και αναδεικνύοντας τον «εμφύλιο» που μαίνεται στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας.

Πρόεδρος ΣτΕ: οι δικαστικοί δεν χειραγωγούνται

«Οι δικαστικοί λειτουργοί δεν χειραγωγούνται ούτε χρησιμοποιούνται ως όχημα πολιτικών επιδιώξεων», είπε ο Πρόεδρος του ΣτΕ εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, προσθέτοντας «έχω μια ευθύνη, να μην χειραγωγούνται οι δικαστές μου πριν από μια απόφαση» και ότι στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών «το δικαστήριο κινήθηκε με πολύ γρήγορες κινήσεις».

Όπως σημείωσε ο κ. Σακελλαρίου, «εμείς είμαστε ταγμένοι στο καθήκον μας», ενώ αναφορικά με τις καταγγελίες των δύο Αντιπροέδρων, ο Πρόεδρος του ΣτΕ είπε ότι «πρόκειται για μια μειοψηφία, που επιχειρεί να διαταράξει το κλίμα ενότητας και ηρεμίας, προσφέροντας πολύ κακή υπηρεσία στο δικαστήριο».

Σε ό,τι αφορά την απόφαση για τις τηλεοπτικές άδειες και τον χρόνο που θα γίνει η διάσκεψη του ΣτΕ επ΄ αυτής, ο κ. Σακελλαρίου, είπε ότι αυτή «δεν είναι η μόνη υπόθεση που έχει να δικάσει το δικαστήριο. Είναι μια εξίσου σοβαρή υπόθεση, όμως έχουμε και υποθέσεις με μισθούς, με συντάξεις κτλ. Καθήκον μας είναι να πιάσουμε τον σφυγμό της κοινωνίας και να δώσουμε μια ώθηση προς τα εμπρός στην κοινωνία, για να βγει από τα προβλήματα της. Θέλω να θυμίζω πόση μάχη έδωσε το δικαστήριο για να μην μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις, έδειξε το κοινωνικό του πρόσωπο». 

Τσίπρας: προσπαθούμε με δικαιοσύνη να κατανείμουμε τα βάρη

 

«Θα ήθελα να απολογηθώ που καθυστέρησα να ανταποκριθώ στο αίτημα σας για συνάντηση εδώ και μια εβδομάδα, αλλά όπως βλέπετε οι εξελίξεις τρέχουν και καθημερινά το πρόγραμμα μας είναι πολύ γεμάτο αυτές τις μέρες», είπε ο Πρωθυπουργός υποδεχόμενος τους επικεφαλής των Ανώτατων Δικαστηρίων.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι, «με την πρόταση για τα ειδικά μισθολόγια γίνεται μια ουσιαστική προσπάθεια για να διατηρηθούν χωρίς καμία μείωση οι ισχύουσες αμοιβές για τους δικαστικούς υπαλλήλους και μια αναδιάρθρωση που δίνει μια προοπτική δικαιοσύνης, με βάση βεβαίως, τις δημοσιονομικές δυσκολίες στις οποίες βρισκόμαστε», ενώ προανήγγειλε και «αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας».

 

«Και νομίζω», συνέχισε, «ότι είναι αναγκαίο αυτό να γίνει υπό την έννοια ότι πράγματι τα τελευταία χρόνια, ιδίως τα χρόνια τα πέντε χρόνια της κρίσης υπήρξαν πολύ μεγάλες ονομαστικές μειώσεις που απαξιώνουν τον ρόλο λειτουργών, που διαχειρίζονται πάρα πολύ κρίσιμα ζητήματα».

Ο Πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε στους Δικαστικούς, αλλά έκανε αναφορά και στα μισθολόγια των ενστόλων, των πανεπιστημιακών, των γιατρών, του διπλωματικού σώματος κ.α.

«Βεβαίως», επισήμανε ο πρωθυπουργός, «αντιλαμβάνεστε ότι ακόμα βρισκόμαστε σε μια περίοδο προσαρμογής και οι δυνατότητες  που έχουμε είναι περιορισμένες», για να τονίσει ότι «εντούτοις προσπαθούμε με δικαιοσύνη και με αίσθηση δικαίου να κατανείμουμε τα βάρη, αλλά και τις όποιες δυνατότητες προκύπτουν και να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η πρόταση που παρουσιάζεται θα κριθεί από τις Ενώσεις και τους ίδιους τους λειτουργούς στην χώρο της Δικαιοσύνης και όχι μόνο, καθώς όπως επισήμανε, «τα ειδικά μισθολόγια αφορούν και στρατιωτικούς, ενστόλους με την ευρύτερη έννοια, αστυνομικούς αλλά και τους πανεπιστημιακούς και άλλους καθηγητές, το διπλωματικό σώμα, γιατρούς».

Η πρόταση της κυβέρνησης για τα ειδικά μισθολόγια

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης παρουσίασε στους Δικαστικούς την κυβερνητική πρόταση για τα ειδικά μισθολόγια.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρόταση της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου διαμορφώνει «ένα νέο δικαιότερο πλαίσιο καθορισμού των αμοιβών των κρατικών λειτουργών». Δεν υπάρχει καμία ονομαστική μείωση μισθών, ενώ θα υπάρξουν και αυξήσεις για το ένα τρίτο των λειτουργών. Επιπλέον, ενσωματώνονται όλα τα επιδόματα στον μισθό, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα του δικαστικού κλάδου, ενώ διατηρούνται τα επιδόματα ειδικών καθηκόντων και μεταπτυχιακών σπουδών.

Σε ό,τι αφορά στην απόδοση του έτερου ήμισυ των δεδικασμένων από το ΣτΕ αναδρομικών,  ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα αποδοθούν στους δικαιούχους, καθώς η Πολιτεία οφείλει να σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, κατά τρόπο που δε θα θέτει σε αμφισβήτηση την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Παράλληλα, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση και ζητήματα σχετικά με την αύξηση του αριθμού των δικαστικών, ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα στελέχωσης των δικαιοδοτικών οργάνων, που ανακύπτουν από την ένταση της προσφυγικής κρίσης και των απαραίτητων διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Στόχος των παραπάνω μέτρων είναι να ενισχυθεί η Δικαιοσύνη και η ανεξαρτησία αυτής στην άσκηση των κατά το Σύνταγμα καθηκόντων της, με πλήρη σεβασμό στο ρόλο της και στη σχέση της με την Εκτελεστική και τη Νομοθετική Εξουσία της Πολιτείας.

 Θάνου: Δεν τίθεται θέμα μειώσεων των μισθολογίων 

«Δεν τίθεται θέμα μειώσεως των μισθολογίων των δικαστών ούτε αυξήσεων, σε μια τέτοια περίοδο δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για αυξήσεις. Συζητήσαμε με τον Πρωθυπουργό την διατήρηση του Μισθολογίου μας, κάτι για το οποίο δεσμεύθηκε η Κυβέρνηση», είπε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, μετά την συνάντηση των επικεφαλής των Ανωτάτων Δικαστηρίων με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Δικαιοσύνης.