X

Σταθάκης: Δεν δίνουμε στα funds και τις υποθήκες των δανείων

Σενάρια επιστημονικής φαντασίας χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα που επαναφέρουν σενάρια για Grexit μετά το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης.

Ant1news

Κατηγορηματικός ότι τα ξένα funds που θα αναλάβουν τα “κόκκινα” δάνεια δεν πρόκειται να πάρουν και τις υποθήκες των δανείων, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

Στην επισήμανση ότι οι συγκεκριμένες εταιρίες πιέζουν την Κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση, ο ίδιος είπε: «Σας διαβεβαιώνω, επειδή μου έλαχε να έχω τη νομοθεσία για τα “κόκκινα” δάνεια και τη δευτερογενή αγορά, ο νόμος είναι σαφής, έχει ψηφιστεί, δεν υπάρχει κανένα θέμα αναθεώρησης του νόμου».

Όσον αφορά στην ρευστότητα στο ελληνικό επιχειρείν, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι «η πρώτη προϋπόθεση αφορά τη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων, το οποίο είναι ένα μείζον θέμα». Ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως «οι τράπεζες έχουν πλέον πλάνο τετραετίας και ταυτόχρονα έχουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, έχει νομοθετηθεί το σύνολο των εργαλείων, ο κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών, ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός που ετοιμάζουμε για την ταυτόχρονη διαχείριση όλων των χρεών μίας επιχείρησης προς τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς, εξωδικαστικά με ένα γρήγορο και αποτελεσματικό μηχανισμό που θα εδράζεται και στη βιωσιμότητα. Έχει φτιαχτεί η νομοθεσία για τη δευτερογενή αγορά. Άρα, τα εργαλεία είναι εκεί, οι στόχοι των τραπεζών έχουν δεθεί και το κάθε εργαλείο έχουν αποφασίσει οι τράπεζες πώς θα το χρησιμοποιήσουν».

Τέλος, αναφορικά με τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου που επαναφέρουν στο τραπέζι τα σενάρια για Grexit, μετά το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, σε συνδυασμό με μία λύση για το χρέος, ο κ. Σταθάκης έκανε λόγο για «σενάρια επιστημονικής φαντασίας», επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα έχει έναν οδικό χάρτη και το 2017 είναι έτος που όλοι προσδοκούν επιστροφή στην ανάπτυξη».