X

Στη “μάχη” του ελληνικού χρέους και ο Ομπάμα

Ποια η σχέση του χρέους με την επίσκεψη Ομπάμα. Ποιές οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς. Κυβερνητική σύσκεψη για το χρέος σε εξέλιξη στο Μαξίμου.

Ant1news

Ισχυρό σύμμαχο στο θέμα του χρέους βρίσκει ο Αλέξης Τσίπρας στο πρόσωπο του Μπαράκ Ομπάμα, που αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου, προκειμένου να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 14η Νοεμβρίου, ενώ θα έχει προηγηθεί η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στο Βερολίνο.

Το Μαξίμου επιμένει ότι πρέπει να τηρηθούν οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και ο Αλέξης Τσίπρας θα βάλει στο τραπέζι θέμα Σόιμπλε, στις διμερείς επαφές με Μέρκελ και Ολάντ στις Βρυξέλλες.

Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη κυβερνητική σύσκεψη εργασίας με θέμα το χρέος, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Στη σύσκεψη συμμετέχουν, επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και οικονομικοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη είναι και ο έλεγχος της οικονομίας και των προαπαιτούμενων από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, ενώ το πρώτο ραντεβού της Κυβέρνησης με τους Επικεφαλής των Θεσμών έκλεισε για την Παρασκευή.

 

Παρά το βαρύ φορτίο της υλοποίησης των 33 προαπαιτούμενων και ενώ παραμένουν τα «αγκάθια» σε εργασιακά και κόκκινα δάνεια, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσδοκά μια μεσοπρόθεσμη διευθέτηση του χρέους πριν από το τέλος του έτους.

Στα 33 προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται: Αλλαγή πλαισίου ομαδικών απολύσεων-απεργιών-μισθών, κόκκινα δάνεια, η πρώτη φάση εξορθολογισμού Ειδικών Μισθολογίων, η ψήφιση Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2017-2020 και η απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών.

Στις διαπραγματεύσεις για τα δημοσιονομικά, βασικό όπλο της κυβέρνησης είναι η καλή εικόνα που παρουσιάζουν τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού και το πρωτογενές πλεόνασμα μαμούθ, ύψους 5,4 δισ. ευρώ.

Πάντως, ο Πρωθυπουργός έστειλε σαφή μηνύματα, τόσο προς τους δανειστές όσους και στα μέλη της κυβέρνησης, καθώς απευθυνόμενους στους υπουργούς είπε ότι πρέπει «να ξεκαθαρίσουν από την αρχή οι δανειστές τις θέσεις τους. Παίξτε καλή άμυνα, να μην επαναληφθούν τα λάθη της προηγούμενης διαπραγμάτευσης».

Την ίδια ώρα, θέλοντας να αμβλύνει της κοινωνικές αντιδράσεις, ο Γιάννης Δραγασάκης προαναγγέλλει μείωση φόρων, εάν βρεθεί λύση για το χρέος.