X

Τσίπρας: Κανείς δεν επιθυμεί αναταράξεις

Τα μηνύματα που έστειλε από τις Βρυξέλλες ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Χρέος, Κυπριακό και Προσφυγικό στην κορυφή της ατζέντας του.

Ant1news

Τους όρους της συμφωνίας για το χρέος επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας από την, πρώτη μετά από πολύ καιρό, συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε την αλληλουχία των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων, ξεκαθαρίζοντας ότι η ελληνική πλευρά περιμένει αυτό που έχει συμφωνηθεί, δηλαδή τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων τώρα και την εκτέλεσή τους το 2018.

Τόνισε δε ότι, για όποιον έχει αντιληφθεί το περιεχόμενο της συμφωνίας του περασμένου Μαΐου, τα συμφωνηθέντα είναι συγκεκριμένα και είναι προς το συμφέρον όλων να τηρηθούν, δίνοντας έτσι το σήμα για γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, με χρονικό ορίζοντας το Eurogroup του Δεκεμβρίου, στο οποίο θα πρέπει να ληφθούν οι επόμενες αποφάσεις.

«Κανείς δεν επιθυμεί αναταράξεις», σημείωσε, αναφερόμενος στο ρόλο της σταθερότητας της Ελλάδας στην περιοχή και συμπλήρωσε ότι «μέχρι το Εurogroup του Δεκεμβρίου» ή μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους θα βρεθεί μια λύση, εκτιμώντας ότι η χώρα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.

«Το χρονοδιάγραμμα δεν το θέτουν οι συνομιλητές μου, το χρονοδιάγραμμα το βλέπουμε από κοινού, έχουμε εν εξελίξει την 2η αξιολόγηση και στο Εurogroup του Δεκεμβρίου θα έχουμε αποφάσεις για το χρέος», εκτίμησε.

Το βασικότερο και ουσιαστικότερο όμως είναι ότι, αυτήν τη φορά φαίνεται πως υπήρξε συνεννόηση στις Βρυξέλλες. Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρας έχουν την κοινή αντίληψη για το τι πρέπει να γίνει και διαβάζουν την ίδια απόφαση με τον ίδιο τρόπο.  Το τελευταίο ήταν κάτι που επέλεξε ο ίδιος να μεταφέρει στον Τύπο, με τη δική του φρασεολογία και χωρίς απόκλιση από τα όσα μεταφέρονται από τους κοινοτικούς αξιωματούχους, διαλύοντας έτσι σενάρια συνομωσιών για τον Σόιμπλε και άλλους ή για πολιτικά αδιέξοδα πίσω από κλειστές πόρτες.

 

Αναφορικά με το Κυπριακό, σε συντονισμό με τον Νίκο Αναστασιάδη, πέρασε το μήνυμα ότι, εγγυήσεις τρίτου κράτους δεν συνάδουν με κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προώθησε αποτελεσματικά την ελληνοκυπριακή πρόταση για διαπραγματευτικό κεφάλαιο «ασφάλειας» του κυπριακού ζητήματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας περιγράφοντας τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με τον Καναδά, σημείωσε ότι, η Ελλάδα την αποδέχεται, τονίζοντας ότι παρά το ότι το κείμενο που είχε λάβει η Αθήνα πριν από ένα χρόνο δεν την ικανοποιούσε, ωστόσο στο ενδιάμεσο διάστημα το σκηνικό άλλαξε με τις τέσσερις βελτιώσεις που πέτυχε η χώρα μας. Συγκεκριμένα, την επικύρωση από εθνικά κοινοβούλια, την προσφυγή σε εθνικά και διεθνή και όχι ad hoc δικαστήρια, κατοχύρωσε το δικαίωμα της επανεθνικοποίησης της κρατικής περιουσίας που έχει ιδιωτικοποιηθεί και πέτυχε κατοχύρωση εργαζομένων και καταναλωτών.

Προσφυγικό

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό δήλωσε πως η πλειονότητα των κρατών - μελών στήριξε τον πυρήνα των ελληνικών θέσεων, ενώ έστειλε εκ νέου μήνυμα για τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι Ευρωπαίοι.

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της Συνόδου έγινε σαφής η κυρίαρχη αντίθεση εντός της Ε.Ε., με χώρες προσηλωμένες στις αρχές της αλληλεγγύης και μια σειρά άλλων χωρών που έχουν την άποψη των αποκλεισμών, των τειχών, ενώ θεωρούν πως οτιδήποτε δεν είναι στη δική τους αυλή δεν τους απασχολεί.

 

«Εμείς είπαμε ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να εφαρμόζεται α λα καρτ» τόνισε, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα σηκώνει σχεδόν το σύνολο του βάρους της προσφυγικής κρίσης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την υποδοχή των ροών.

Είπαμε ότι οι συμφωνίες που έχουμε κάνει πρέπει να τηρούνται από όλους και όχι μόνο από τους αδύναμους. Είναι απαράδεκτο να υπάρχει η δέσμευση για εκατοντάδες εμπειρογνώμονες στα νησιά και σήμερα να είναι μόλις 32. Απαράδεκτο να υπάρχει απόφαση για μετεγκατάσταση 66000 προσφύγων από την Ελλάδα και μέχρι τώρα να έχουν μετεγκατασταθεί μόνο 5200. Κάποιοι επιμένουν να λειτουργούν με φράκτες, με αστερίσκους. Το κείμενο μιλά για ολοκληρωμένη πολιτική προσέγγισης, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.