X

Τα σενάρια για τις άδειες και ο “διπλός σχεδιασμός” του Μαξίμου

Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση του ΣτΕ. Πιθανόν σήμερα η απόφαση για τον «νόμο Παππά». Τα σενάρια του Μαξίμου. Κόντρα με την ΝΔ.

Ant1news

Λίγο μετά τις 17.30 ξεκίνσε η πέμπτη κατά σειρά, ίσως και η πιο κρίσιμη διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, καθώς εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανό σήμερα να έχουμε την ψηφοφορία μεταξύ των δικαστών και την οριστική απόφαση για το αν είναι συνταγματικός ή όχι ο «νόμος Παππά».

Πολλά είναι τα σενάρια και οι εκδοχές για το ποια μπορεί να είναι η ετυμηγορία των 25 Ανώτατων Δικαστών που μετέχουν στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Τα σενάρια για την απόφαση του ΣτΕ

Αρχικώς, θα κριθεί ο κύριος πυλώνας των προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών, περί παράκαμψης του ΕΣΡ και της εκχώρησης αρμοδιοτήτων στον Υπ. Επικρατείας. Αν το ΣτΕ κρίνει ότι κακώς παρακάμφθηκε το ΕΣΡ, ο νόμος θα θεωρηθεί ως αντισυνταγματικός.

Υπάρχει κι η εκδοχή οι Σύμβουλοι της Επικρατείας να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα και με την απόφασή τους να ορίσουν ένα χρονικό όριο, ως έξι μήνες ή και περισσότερους, εντός των οποίων πρέπει να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και να καθοριστεί από την αρχή το πλαίσιο αδειοδότησης και ο αριθμός των αδειών εθνικής εμβέλειας.

 

Άλλο σενάριο είναι να κριθεί συνταγματική η εκχώρηση της αρμοδιότητας αδειοδότησης στον Υπ. Επικρατείας, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, καθώς υπήρξε αδυναμία συγκρότησης του ΕΣΡ.

Τότε και μόνον τότε το ΣτΕ θα περάσει στην εξέταση του εάν ο περιορισμός των αδειών στις τέσσερις είναι ή όχι σύννομος, πεδίο για το οποίο και πάλι είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

O “διπλός σχεδιασμός” του Μαξίμου

Τα σενάρια για την «επόμενη ημέρα» της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας επεξεργάζεται η Κυβέρνηση,  οργανώνοντας «διπλό σχέδιο» αντίδρασης. 

Η πρώτη εκδοχή αφορά τα βήματα που θα γίνουν αν η Ολομέλεια του ΣτΕ, στην σημερινή κρίσιμη ή σε επόμενη τελική συνεδρίαση, κρίνει συνταγματικό το νόμο Παππά. Τότε, πρώτη κίνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι η άμεση επαναφορά της τροπολογίας Παππά που αφορά υφιστάμενους σταθμούς που δεν πήραν άδεια.

 

Η δεύτερη εκδοχή, πάνω στην οποία εργάζονται πυρετωδώς τα στελέχη του Μαξίμου, όπως παραδέχθηκαν άλλωστε ο Υπ. Επικρατείας και άλλοι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, καταστρώνουν «εναλλακτικές» για την περίπτωση που ο «νόμος Παππά» κριθεί ως αντισυνταγματικός από το ΣτΕ.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Δημήτρη Τζανακόπουλου, «η απόφαση του ΣτΕ είναι νομικά δεσμευτική για την κυβέρνηση. Αναλόγως με το είδος αυτής της απόφασης, θα επιλέξουμε πώς θα κινηθούμε», αφήνοντας ανοιχτό ενδεχόμενο τροποποιήσεων στον υφιστάμενο νόμο ή κατάθεση νέου νόμου το συντομότερο.

Επιμένει η ΝΔ

Η ΝΔ επιμένει ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποσυρθεί ο νόμος Παππά, για να συγκροτηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που είναι αρμόδιο για την ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, ενώ κάνει λόγο για «βατερλό» της Κυβέρνησης, αν το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώσει τον νόμο, με τον Κώστα Καραγκούνη να δηλώνει στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 ότι αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος θα πρέπει να γίνει άλλος διαγωνισμός με διαφορετικούς όρους. 

Όπως προέκυψε απο συνεδρίαση του Άτυπου Συντονιστικού Οργάνου Κοινοβουλευτικού Έργου, «η ΝΔ αναμένει την απόφαση του ΣτΕ και θα καταθέσει σε κάθε περίπτωση πρόταση νόμου για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου».

"Η ΝΔ άργησε 27 χρόνια", απαντά το Μαξίμου

«Η Νέα Δημοκρατία, αυτουργός της τεράστιας καταστροφής που υπέστη ο τόπος την περίοδο 2010 – 2014, εκφράζει, σήμερα, την ανησυχία της «για την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος». Λογικό και αναμενόμενο: Όσο πιο ορατή γίνεται η προοπτική για έξοδο από την κρίση και η σταθεροποίηση της οικονομίας, τόσο η ανησυχία της Νέας Δημοκρατίας θα αυξάνει. Όσο για την «πρόταση νόμου για την ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου» που διαρρέει ότι σκοπεύει να καταθέσει, κάποιος θα πρέπει να την πληροφορήσει ότι άργησε 27 χρόνια», αναφέρουν, απαντώντας στην ΝΔ, κυβερνητικές πηγές.

 

Σε δηλώσεις του ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι «η λύση στην τηλεόραση πρέπει να είναι πολιτική και όχι δικαστική. Εμείς θα επιμείνουμε: περισσότερα κανάλια, περισσότεροι εργαζόμενοι, περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία και περισσότερη διαφάνεια ως προς τα χρήματα αυτών που θέλουν να κάνουν τηλεόραση. Νομίζω ότι η κυβέρνηση πρέπει σήμερα, αύριο το πολύ, να πάρει μια πρωτοβουλία: να αναγνωρίσει το λάθος της σε σχέση με την προηγούμενη παράλογη ρύθμιση των τεσσάρων καναλιών και να συζητήσει με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις πώς θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα για να πάμε στην επόμενη μέρα και να ασχοληθούμε με τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και να μην ασχολούμαστε κάθε μέρα με την πολιτική της στην τηλεόραση»