X

Παππάς: τηλεοπτικές άδειες σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις

Οι όροι της νέας ρύθμισης της Κυβέρνησης. "Και οι κρίνοντες, κρίνονται", λέει για τους δικαστές του ΣτΕ. Τι απαντά σε όσους ζητούν την παραίτηση του.

Ant1news

«Το μήνυμα που πρέπει να εκπεμφθεί είναι το ακόλουθο: αν κάποιος νομίζει ότι η χθεσινή απόφαση θα μας κάνει να σκεφθούμε όπως οι προηγούμενοι και θα κάνουμε ότι οι προηγούμενοι και ο ομιλών να γυρίσει στο γραφείο και να υπογράψει ένα παλιόχαρτο που λέει ότι όσοι σταθμοί λειτουργείτε σήμερα θα συνεχίσετε να λειτουργείτε γελιούνται», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Υπουργός Επικρατείας, περιγράφοντας το πλαίσιο της νέας ρύθμισης στο τηλεοπτικό τοπίο που έχει προαναγγείλει η Κυβέρνηση.

«Αυτήν την στιγμή, η Κυβέρνηση δεν έχει καμία δυνατότητα να αποφανθεί περί του αριθμού των αδειών, αν δεν δει το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ», τόνισε ο Νίκος Παππάς, ο οποίος είπε ότι στην νέα ρύθμιση θα ισχύουν οι όροι  του διαγωνισμού για τις άδειες (έλεγχος πόθεν έσχες για τα κεφάλαια, ελάχιστος αριθμός 400 εργαζομένων κτλ), σημειώνοντας ότι «ο διαγωνισμός από το ΕΣΡ θα πρέπει να γίνει με βάση τον ίδιο νόμο, τον ονομαζόμενο “νόμο Παππά”».

Όπως τόνισε ο κ. Παππάς, «αυτήν την στιγμή, το κανάλι που δεν υφίσταται, έχει την ίδια νομική ισχύ με το κανάλι που λειτουργεί εδώ και χρόνια. Μπορεί δηλαδή οποιοσδήποτε να δει τους όρους που θα τεθούν και να μπει στην διαδικασία για την λήψη άδειας».

Αναφερόμενος στο τίμημα που θα ζητηθεί για την χρήση των συχνοτήτων, βάσει της νεάς ρύθμισης, ο Υπουργός Επικρατείας ανέφερε «έχει τεκμηριωθεί πλέον μία αποτίμηση, την οποία ο καθείς μπορεί να θεωρήσει εύλογη, μετά τον διαγωνισμό που έγινε, την οποία θα πρέπει να λάβουμε υπόψη. Οι άδειες ήταν για 10 χρόνια, το τίμημα ήταν 255 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου 25 εκ. ευρώ ανά έτος «έβγαλε» ο διαγωνισμός μας, κάτι σαν «ενοίκιο» ετήσιο για την χρήση των συχνοτήτων».

«Και οι κρίνοντες, κρίνονται»

«Η Κυβέρνηση δεν κάνει πίσω», υπογράμμισε ο κ. Παππάς, αναφέροντας ότι «οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές, αλλά κρίνονται», σημειώνοντας ότι δεν κρίθηκε ως αντισυνταγματικός από το ΣτΕ «ο διαγωνισμός, ο οποίος ήταν κρυστάλλινος και διαφανής, αλλά ο νόμος που έδινε περισσότερες, από κάθε άλλον νόμο, αρμοδιότητες στο ΕΣΡ». 

Ο Υπουργός Επικρατείας συνέχισε λέγοντας «και οι κρίνοντες κρίνονται. Οι δικαστές κλήθηκαν οι δικαστές να αποφασίσουν και υπό το βάρος τηλεοπτικών πιέσεων», συμπληρώνοντας «είναι ανήθικο να παίρνεις από τους φτωχούς και να δίνεις στους πλουσίους. Βεβαίως, το ΣτΕ δεν κάνει κοινωνική πολιτική, αλλά είναι προφανές ότι οι δικαστές αποφασίζουν βάσει του πολιτικού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί και των πιέσεων που υπάρχουν».

«Γέννησε “νομικό κενό” η απόφαση του ΣτΕ»

«Ο νέος διαγωνισμός θέλει πολύ χρόνο για να γίνει. Δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να καθυστερήσουμε ή να νομιμοποιήσουμε έστω και για κάποια 24ώρα αυτό το νομικό κενό. Γέννησε μια αδικία η απόφαση του ΣτΕ, γέννησε όμως κι ένα νομικό κενό, διότι έχει περιγράψει το ισχύον καθεστώς λειτουργίας του τηλεοπτικού τοπίου ως αντισυνταγματικό, αυτό το πλαίσιο στο οποίο μας επέστρεψε με την απόφαση του. Εμείς πρέπει να κάνουμε νέα ρύθμιση», επεσήμανε ο κ. Παππάς.

Επίθεση στην ΝΔ

Ο Υπουργός Επικρατείας επιτέθηκε στην ΝΔ, καλώντας την να συνεργαστεί το ταχύτερο για την συγκρότηση του ΕΣΡ, σημειώνοντας ότι «χθες η ΝΔ δήλωσε πανηγυρικά ότι θα τον αλλάξει τον νόμο, είτε είναι συνταγματικός είτε αντισυνταγματικός, δηλαδή τι μήνυμα έστειλε η ΝΔ: μήνυμα συνέχισης της αεροπειρατείας. Στην Ελλάδα έχουμε αεροπειρατεία, καθαρά και ξάστερα».

Τι απαντά σε όσους ζητούν να παραιτηθεί 

«Εγώ στην θέση την υπουργική βρίσκομαι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές και απολαμβάνω μέχρι σήμερα της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού. Γνωρίζαμε ότι θα ζητήσουν εκλογές και παραιτήσεις, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν τους αφορά, αφορά άλλους», είπε ο κ. Παππάς, απαντώντας στην ομοβροντία της αντιπολίτευσης που ζητά την παραίτηση του, ενώ συμπλήρωσε «και εγώ και οι άλλοι υπουργοί δεν ακολουθούμε προσωπική πολιτική, είναι την κεντρικά διαμορφούμενη κυβερνητική πολιτική», επαναλαμβάνοντας «δεν θα υποχωρήσουμε».