X

Τσίπρας και Ιερώνυμος στον Αη Στράτη (φωτο+βίντεο)

Για τον εορτασμό των εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου. Ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων. Ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Δημοκρατίας.

Ant1news

Επίσκεψη στον Άγιο Ευστράτιο πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός παρίστατο στην επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό «Γέννησης του Χριστού», χοροστατούντων του αρχιεπισκόπου, Ιερώνυμου και του μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, Ιερόθεου, και στην επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον Μνημείο των Πεσόντων Αγιοστρατητών.

Στην συνέχεια, ο κ. Τσίπρας παρακολούθησε την παρέλαση των σχολείων και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων Αγιοστρατιτών αφού προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσει μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ξεναγήθηκαν, ακόμη στο Μουσείο Δημοκρατίας στον Άη Στράτη, από τον διατελέσαντα επί 25 χρόνια, δήμαρχο του νησιού, Χαράλαμπο Μακρή.

 

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης έγινε ιδιαίτερη μνεία στους εξόριστους κομμουνιστές, τους οποίους οι Αρχές Ασφαλείας του φασιστικού καθεστώτος Μεταξά παρέδωσαν στους ναζί κατακτητές, αφού προηγουμένως τους είχαν αρνηθεί να πολεμήσουν κατά των φασιστών Ιταλών και Γερμανών επιδρομέων.

 

Οι ναζί τους άφησαν στον Άη Στράτη να πεθάνουν από την πείνα, καθώς οι εξόριστοι αρνήθηκαν να υπογράψουν οποιαδήποτε δήλωση ή να προβούν σε οποιαδήποτε υποχώρηση έναντι του κατακτητή και στη διάρκεια του φοβερού χειμώνα 1941- 1942, 38 από τους εκτοπισμένους έχασαν τη ζωή τους. Τα οστά τους φυλάσσονται στο οστεοφυλάκιο του αγίου Μηνά στον Άη Στράτη.

 

Όπως ανέφερε ο κ. Μακρής οι υπόλοιποι σώθηκαν, όταν Γερμανοί ερχόμενοι στον Άη Στράτη από τη Λήμνο, έμειναν και οι ίδιοι άναυδοι, μπροστά στη φρικτή πραγματικότητα που αντίκρυσαν και απέστειλαν ένα φορτίο με τρόφιμα.

Τελικά απελευθερώθηκαν μετά από επιχείρηση του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Ναυτικού (ΕΛΑΝ) στις 17 Ιουλίου 1943.

Παρών στον Αη Στράτη είναι και ο συγγραφέας- ιστορικός Βαρδής Βαρδινογιάννης, πρόεδρος της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων, ο οποίος είχε εκτοπιστεί στον Άη Στράτη στο διάστημα 1950- 1951.