X

Ο Βύρων Πολύδωρας υποψήφιος της κυβέρνησης για πρόεδρος του ΕΣΡ

Πρόταση-έκπληξη από την κυβέρνηση. Οι δηλώσεις Πολύδωρα. Γιατί λέει "όχι" η ΝΔ. Οι αντιδράσεις των κομμάτων.

Ant1news

Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε στις 12.00 το μεσημέρι ο πρώην υπουργός της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος είναι η πρόταση- έκπληξη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να πιέσει την αξιωματική αντιπολίτευση να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, για την οποία θα συζητήσει η Διάσκεψη των Προέδρων στον απόηχο της απόφασης του ΣτΕ τη Δευτέρα.

Την υποψηφιότητά του ανακοίνωσε και ο ίδιος ο κ. Πολύδωρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην οποία "παρών" ήταν και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Ο κ. Πολύδωρας είπε ότι η πρόταση που του έγινε είναι τιμητική, αλλά και ευθύνης και χαρακτήρισε την κατάσταση στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ ως «βραχυκύκλωμα».

«Εγώ δεν κάνω επικοινωνιακά παιχνίδια, ούτε είδα τάση για επικοινωνιακά τεχνάσματα, είδα διάθεση συναίνεσης» δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο υπάρχει σκοπιμότητα. «Δεν πάει άλλο το αδιέξοδο» σημείωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι θα έχει συνάντηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Την ελπίδα η επικείμενη νέα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να οδηγήσει σε νέο ΕΣΡ εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης με δήλωσή του. Ο Νίκος Βούτσης ανακοίνωσε ότι θα προτείνει ως πρόεδρο του ΕΣΡ τον κ. Βύρωνα Πολύδωρα και για αντιπρόεδρο τον κ. Ροδόλφο Μορώνη και πως την πρότασή του αυτή γνωστοποίησε σήμερα στα κόμματα προκειμένου να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί ενόψει της Διάσκεψης που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Δευτέρας.

«Αμέσως μετά την απόφαση του ΣτΕ- άλλωστε αυτό είχε ζητηθεί και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην προηγούμενη διάσκεψη των Προέδρων- εργάζομαι για να εξευρεθεί ευρείας αποδοχής συναινετική λύση που να εγκριθεί στην 5η έστω, διάσκεψη των Προέδρων τη Δευτέρα το απόγευμα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.



Παππάς: Επιστρέφονται οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ

Όπως φαίνεται η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει τους τόνους μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες και ενόψει της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής της Δευτέρας για την συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Στο πλαίσιο αυτό και αφού "κλείδωσε" η υποψηφιότητα Πολύδωρα, ο υπουργός  Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε πως «είναι αυτονόητο ότι υπό το φως της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας η αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών της διεξαγωγής περνάει στο ΕΣΡ άμεσα, όπως άλλωστε προέβλεπε από την αρχή ο ν.4339/15».

«Είναι η ώρα να πέσουν οι τόνοι και να αναζητηθούν οι ευρύτατες δυνατές συναινέσεις. Η συγκρότηση ΕΣΡ, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και η επακόλουθη αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, είναι συνταγματική υποχρέωση και ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων», κατέληξε ο κ. Παππάς.  

Οι λόγοι για τους οποίους δεν στηρίζει Πολύδωρα για το ΕΣΡ η ΝΔ

Θέση για τις τελευταίες εξελίξεις πήρε άμεσα η Νέα Δημοκρατία η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι "το πρόσωπο του κ. Βύρωνα Πολύδωρα, που προτείνεται από τον κ. Τσίπρα για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης,  δεν  πληροί τις προϋποθέσεις που ο θεσμός απαιτεί».

Πηγές τις ΝΔ, μάλιστα, τόνιζαν ότι ο Βύρων Πολύδωρας με δηλώσεις του στο παρελθόν έχει στηρίξει το νόμο Παππά άρα δεν είναι το κατάλληλο πρόσωπο γι’ αυτή τη θέση. Επίσης, σημείωναν, ότι είναι ο άνθρωπος που είχε προτείνει συνεργασίας της ΝΔ με την Χρυσή Αυγή, πράγμα αδιανόητο για τη ΝΔ.

Εν τω μεταξύ, στην ανακοίνωσή της η ΝΔ τονίζει πως "η Κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε, δείχνει ότι βρίσκεται σε απελπισία. Οφείλει να προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, αντί να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια".

Σύμφωνα με τη ΝΔ, "η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αφορούσε στα πρόσωπα που συνθέτουν το Ε.Σ.Ρ., αλλά στην αντισυνταγματική μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Ε.Σ.Ρ. στον κ. Παππά. Απαιτείται αμέσως νομοθετική ρύθμιση, την οποία η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή, για να επιστραφούν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα. Η στελέχωση του Ε.Σ.Ρ. με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους θα ακολουθήσει αμέσως μετά."

Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, τη Δευτέρα το πρωί θα κατατεθεί διάταξη που καταργεί το άρθρο 2Α του νόμου 4339/15 το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση. Όλες οι αρμοδιότητες καθώς και αυτή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών του επανέρχονται έτσι στο ΕΣΡ.

 Δημοκρατική Συμπαράταξη: δεν θα ψηφίσουμε  τον «Υπουργό της ζαρντινιέρας» 

«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη παραμένει σταθερή στην θέση της  ότι θα συμβάλλει θετικά στην συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ώστε να υπάρξει σωστή ρύθμιση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

 

Παράλληλα, τονίζεται ότι «τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν την ανεξάρτητη αρχή - και ιδιαίτερα αυτό του Προέδρου - επιβάλλεται να πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις ώστε και συμβολικά και  ουσιαστικά να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ευθύνες αλά και να συγκεντρώνουν  την ευρύτερη αποδοχή. Αυτό εξάλλου είναι και το πνεύμα του Συνταγματικού νομοθέτη όπως αποτυπώθηκε ρητά στις διατάξεις του Συντάγματος ,που προβλέπουν την αποδοχή των 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής».

«Ο προτεινόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιος Πρόεδρος κ. Βύρων Πολύδωρας δεν ικανοποιεί  τα κριτήρια που έχουμε θέσει. Η πρόταση του εξυπηρετεί απλά τα γνωστά πολιτικά παιχνίδια των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με την συντηρητική παράταξη , με αντάλλαγμα την πολιτική ασυλία της καταστροφικής - για τη χώρα - περιόδου 2004/2009. Εξυπακούεται ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει τον "Υπουργό της ζαρντινιέρας". Αυτόν που είχε προτείνει τη συνεργασία του πολιτικού του χώρου, με την Χρυσή Αυγή. Περιμένουμε πραγματικά συναινετικές προτάσεις ώστε να συγκροτηθεί αξιόπιστο και αποδεκτό ΕΣΡ», καταλήγει η ανακοίνωση 

ΚΚΕ: Ο  αποπροσανατολισμός καλά κρατεί

Για αποπροσανατολισμό κάνει λόγο το ΚΚΕ στην ανακοίνωση του, σημειώνοντας πως «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν αναγορεύσει σε "μητέρα των μαχών" της μεταξύ τους αντιπαράθεσης το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και της συγκρότησης του ΕΣΡ, για να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση σε όλα τα άλλα σοβαρά και κρίσιμα ζητήματα που επιδεινώνουν τη ζωή του λαού».  

Το ΚΚΕ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, « δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε παζάρια και παιχνίδια που έχουν ως κύριο στόχο την αναδιανομή της πίτας στα ΜΜΕ και το ποιος θα επικρατήσει σε αυτή την αναδιανομή».

 

 Το Ποτάμι: Όχι στον ευτελισμό των θεσμών

Την αντίθεσή του για την υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα στην θέση του προέδρου του ΕΣΡ εξέφρασε και το Ποτάμι. 

"To Ποτάμι δεν παίζει με τους θεσμούς και δεν πρόκειται να συναινέσει στον ευτελισμό των ανεξάρτητων αρχών. Δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο του ΕΣΡ ένα πρόσωπο από το βαθύ παρελθόν της Ελλάδας της χρεοκοπίας... Δεν πρόκειται να γίνει συνεργός στον κατήφορο που ακολουθεί η κυβέρνηση", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Την πρόταση της κυβέρνησης για την προεδρία του ΕΣΡ σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης με αναρτήσεις του στο Twitter.

"Όταν ξεκινάς με Καμμένο είναι λογικό να τελειώνεις με Πολύδωρα. Η ελπίδα...το 'βαλε στα πόδια."

"Αύριο τα ρολόγια μία ώρα πίσω. Σήμερα 60 χρόνια πίσω, όπως λέει και ο σοφός #arkas"

 

Στηρίζουν την υποψηφιότητα Πολύδωρα οι ΑΝΕΛ

Την υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα για την προεδρία του ΕΣΡ στηρίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος, ο οποίος τόνισε ότι «αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τη Δημοκρατία η αποδοχή εκ μέρους του της θέσης αυτής»

Μάλιστα, ο κ. Καμμένος καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να επιλέξει ανάμεσα στην ψυχή του καραμανλισμού, στον Βύρωνα Πολύδωρα ή στους θιασώτες του Παττακού και στους βιβλιοπώλες των ρατσιστικών και αντισημιτικών βιβλίων που έχει επιλέξει σήμερα ως αντιπρόεδρο και στελέχη του». «Είναι η ώρα να αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν θα βάλει οριστική ταφόπλακα στην ψυχή της παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Πρέπει επιτέλους να αποφασίσει με ποιους θα είναι», είπε τέλος ο κ. Καμμένος. 

Ένωση Κεντρώων: Και οι προσωρινές άδειες των καναλιών από το ΕΣΡ

«Για να υπάρχει αποτέλεσμα στη διάσκεψη των προέδρων πρέπει να αποφύγει η κυβέρνηση κάθε παράπλευρη νομοθετική πρωτοβουλία και να μετατεθούν όλες οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. Ακόμη και τις προσωρινές άδειες λειτουργίας των σταθμών να τις δώσει το ΕΣΡ και όχι η κυβέρνηση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων και συμπληρώνει:

«Η δε ΝΔ, οφείλει να συμβάλλει στο σχηματισμό ΕΣΡ γιατί διαφορετικά θα παρουσιαστεί σαν κόμμα που το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να ρίξει την κυβέρνηση».

Αντιδράσεις και από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η πρόταση του Βύρωνα Πολύδωρα για τη θέση του Προέδρου του ΕΣΡ, δεν συνάντησε μόνο την καθολική άρνηση της αντιπολίτευσης, αλλά και αντιδράσεις από το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανάρτηση στο Facebook του βουλευτή, Χρήστου Καραγιαννίδη, «φαντάζομαι το καταλαβαίνετε ότι μας ξεφτιλίζετε. Γιατί αν δεν το καταλαβαίνετε θα πέσετε από τα σύννεφα λίαν συντόμως».

 

Ακόμα πιο αιχμηρή ήταν η ανάρτηση της πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλικής Κατριβάνου που έγραψε με τη σειρά της στο Facebook, «Πολύδωρας, τόσο γελοίος και τόσο δεξιός, ο ορισμός του υποψηφίου που δεν θέλουμε! Η επιλογή με φοβίζει πραγματικά, γιατί δείχνει ότι δεν υπάρχει συναίσθηση. Ενώ υποτίθεται ότι είναι άνοιγμα στην δεξιά, είναι το πιο εύκολο πρόσωπο να αρνηθεί η Νέα Δημοκρατία και να απελπιστεί ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ που αισθάνεται καταρρακωμένος. Με ποιές διαδικασίες παίρνονται τέτοιες αποφάσεις;»

 

Πρωινή... κόντρα Μαξίμου - ΝΔ 

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν θεσμική παρεκτροπή την άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να συμβάλει στη συγκρότηση του ΕΣΡ κατηγορώντας  την αξιωματική αντιπολίτευση πως μπλοκάρει συνειδητά τη δυνατότητα να μπει τάξη στην ασυδοσία του τηλεοπτικού τοπίου. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, «η συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης είναι συνταγματική υποχρέωση των κομμάτων. Η διαρκής μέχρι σήμερα άρνηση της ΝΔ να συμβάλει στη συγκρότησή του, αποτελεί θεσμική παρεκτροπή. Ιδιαίτερα τώρα μετά και την απόφαση του ΣτΕ ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες πρέπει να γίνει αποκλειστικά από το ΕΣΡ, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία κωλυσιεργίας». 

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές «όσοι επιμείνουν να αρνούνται να συμβάλουν στη συγκρότησή του, σημαίνει ότι μπλοκάρουν συνειδητά οποιαδήποτε δυνατότητα να μπει τάξη στην ασυδοσία του τηλεοπτικού τοπίου». Παράλληλα, τόνιζαν ότι την ερχόμενη Δευτέρα τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, έχοντας σαφή πρόθεση τη συναινετική συγκρότηση του ΕΣΡ, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, θα προτείνουν στη διάσκεψη των προέδρων της Δευτέρας πρόσωπο για την θέση του Προέδρου, το οποίο η ΝΔ δύσκολα θα μπορούσε να απορρίψει. 

«Έτσι λοιπόν τη Δευτέρα ο ελληνικός λαός θα βγάλει τελεσίδικα τα συμπεράσματά του για το αν ο πραγματικός στόχος της ΝΔ είναι η συνταγματική ορθότητα ή η διαρκής θεσμική αυθαιρεσία με στόχο την οριστική υπονόμευση οποιουδήποτε διαγωνισμού» ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές.

 

Άμεση ήταν η απάντηση της  Νέας Δημοκρατίας στις διαρροές της κυβέρνησης σχετικά με τη Διάσκεψη των Προέδρων για την συγκρότηση του ΕΣΡ την ερχόμενη Δευτέρα και ενώ ακόμα δεν είχε γίνει γνωστό το όνομα του Βύρωνα Πολύδωρα, ως υποψήφιου, όπως όλα δείχνουν, για την θέση του προέδρου.

Στην ανακοίνωσή της η ΝΔ τόνιζε ότι «είναι σταθερά υπέρ της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Με όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα και καταργούσε ο νόμος Παππά. Επομένως τις επόμενες ημέρες ο νόμος Παππά πρέπει να αντικατασταθεί από νόμο που θα υλοποιεί αυτά που το Σύνταγμα προβλέπει, ώστε αμέσως μετά να συσταθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης».
«Η Κυβέρνηση, έστω και μία φορά, ας αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και ας εγκαταλείψει τα επικοινωνιακά παιχνίδια», σημειώνει η ΝΔ. 

Εν τω μεταξύ, για τη Δευτέρα, έχει οριστεί συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο αναμένεται να παρουσιάσει την πρόταση της ΝΔ για το τηλεοπτικό τοπίο. 

Νέα ρύθμιση για προσωρινή αδειοδότηση

H κυβέρνηση επιχειρεί να διαχειριστεί την επόμενη ημέρα μετά το ηχηρό ράπισμα από το ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παπά, ζήτημα το οποίο είχε αναγάγει σε πολιτική και επικοινωνιακή κορωνίδα. Μετά την πρωτοφανή επίθεση στο ΣτΕ, που προκάλεσε πολιτικό σάλο αλλά και την αντίδραση των δικαστών, η κυβέρνηση προσπαθεί να ανάκτηση την πρωτοβουλία των κινήσεων. Εκτός από τη Διάσκεψη των Προέδρων για συγκρότηση του νέου ΕΣΡ την Δευτέρα, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε η νέα νομοθετική πρωτοβουλία για την προσωρινή ρύθμιση στο τηλεοπτικό τοπίο, να είναι έτοιμη για να κατατεθεί μετά την Διάσκεψη των Προέδρων, ασχέτως της έκβασης της διάσκεψης.

 

Μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει ο Νίκος Παππάς σε δηλώσεις του τις προηγούμενες ημέρες η νέα ρύθμιση που θα προωθήσει η Κυβέρνηση, υφιστάμενοι σταθμοί ή οποιδήποτε επίδοξοι καναλάρχες - όχι μόνο όσοι πήραν μέρος στον πλειστηριασμό για τις 4 άδειες, αλλά οιοσδήποτε θελήσει - μπορούν να διεκδικήσουν άδεια προσωρινής λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού, αρκεί να πληρούνται οι προϋποθέσεις του "νόμου Παππά" (πόθεν έσχες, 400 εργαζόμενοι, φορολογική - τραπεζική - ασφαλιστική ενημερότητα, υποδομές κτλ) και με τίμημα που θα οριστεί, όπως είπε, βάσει των 255 εκ. ευρώ της δημοπρασίας, με πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο να εκτιμούν ότι ένα λογικό "ετήσιο ενοίκιο" θα ήταν της τάξης των 6-7 εκ. ευρώ ανά άδεια..

Ελεγκτικό Συνέδριο: χωρίς Δικαιοσύνη η πολιτική εξουσία είναι οργανωμένη ληστεία 

«Πλήρη αποδοκιμασία» εκφράζει το ΔΣ της Ένωσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις «ανοίκειες» επιθέσεις εναντίον του ΣτΕ.

Θεωρεί πως είναι αποδεκτή η κριτική των δικαστικών αποφάσεων «πλην όμως είναι επικίνδυνη η υπονόμευση του θεσμικού ρόλου της Δικαιοσύνης» και της αρχής της διακρίσεως των λειτουργιών.  Παράλληλα καταγγέλλει «νέα φαινόμενα που καταδεικνύουν τον εκπεσμό της δημόσιας ζωής της χώρας».