X

Πολύδωρα και όλα στο ΕΣΡ προτείνει η Κυβέρνηση

Να ρίξει τους τόνους θέλει η κυβέρνηση. "Όχι" από τη ΝΔ στην υποψηφιότητα Πολύδωρα. Αντιδράσεις και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αύριο η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για το ΕΣΡ.

Ant1news

Ο Βύρων Πολύδωρας είναι επίσημη πρόταση - έκπληξη της κυβέρνησης για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Ως αντιπρόεδρο του Συμβουλίου, η κυβέρνηση προτείνει τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Ροδόλφο Μορώνη.

Τα βλέμματα όλα πλέον είναι στραμμένα στην αυριανή ημέρα, όταν και θα συνεδριάσει η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τη συγκρότηση νέου ΕΣΡ.

Την υποψηφιότητά του ανακοίνωσε και ο ίδιος ο κ. Πολύδωρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά την συνάντηση που είχε εχθές με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην οποία "παρών" ήταν και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το τι θα συμβεί μετά τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Ο κ. Πολύδωρας είπε ότι η πρόταση που του έγινε είναι τιμητική, αλλά και ευθύνης και χαρακτήρισε την κατάσταση στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ ως «βραχυκύκλωμα».

 

Σήμερα, πάντως, μιλώντας στην ΕΡΤ, άνοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από υποψήφιος για την θέση του προέδρου του ΕΣΡ. Σχολιάζοντας την αντίδραση της Ν.Δ. στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, παραδέχθηκε πως στεναχωρήθηκε και αναρωτήθηκε εάν η ηγεσία της Ν.Δ. θέλει να τον «εξορίσει» από την Ελλάδα.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του Βύρωνα Πολύδωρα προκάλεσαν την αντίδραση της ΝΔ η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «μετά την σημερινή παρουσία του κ. Πολύδωρα στην Ε.Ρ.Τ. όλοι κατάλαβαν γιατί τον πρότεινε ο κ. Τσίπρας και ποια ακριβώς είναι τα προσόντα του...».

Βούτσης: Αύριο θα ξέρουμε 

Την ελπίδα η επικείμενη νέα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να οδηγήσει σε νέο ΕΣΡ εξέφρασε ο χθες ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα προτείνει ως πρόεδρο του ΕΣΡ τον κ. Βύρωνα Πολύδωρα και για αντιπρόεδρο τον κ. Ροδόλφο Μορώνη και πως την πρότασή του αυτή γνωστοποίησε στα κόμματα προκειμένου να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί ενόψει της Διάσκεψης που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Δευτέρας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου σήμερα τι περιμένει να γίνει αύριο στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, ο κ. Βούτσης απάντησε με τη φράση «αύριο το βράδυ, θα ξέρουμε τι θα γίνει αύριο».

Παππάς: η δικαιολογία των αρμοδιοτήτων δεν υπάρχει για τη ΝΔ

Με νέα δήλωσή του σήμερα ο Υπουργός Επικρατείας επαναλαμβάνει πως «η αρμοδιότητα για όποιον νέο διαγωνισμό για τηλεοπτικές άδειες είναι πλέον στο ΕΣΡ, όπως προέβλεπε από την αρχή ο Ν. 4339/15» και συμπληρώνει πως «η δικαιολογία των αρμοδιοτήτων δεν υπάρχει για τη ΝΔ. Ουδείς αντιλαμβάνεται ποιες προϋποθέσεις, ή μήπως δικαιολογίες, θέτει για ακόμα μία φορά.»

Ο Νίκος Παπάς τονίζει ακόμη πως «η ΝΔ έχει την υποχρέωση  να αποδείξει ότι έχει τη στοιχειώδη αίσθηση συνταγματικής ευθύνης και να συμβάλλει στη συγκρότηση ΕΣΡ».

"Όχι" στην υποψηφιότητα Πολύδωρα

Θέση για τις τελευταίες εξελίξεις πήρε άμεσα η Νέα Δημοκρατία η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι "το πρόσωπο του κ. Βύρωνα Πολύδωρα, που προτείνεται από τον κ. Τσίπρα για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης,  δεν  πληροί τις προϋποθέσεις που ο θεσμός απαιτεί».

Πηγές τις ΝΔ, μάλιστα, τόνιζαν ότι ο Βύρων Πολύδωρας με δηλώσεις του στο παρελθόν έχει στηρίξει το νόμο Παππά άρα δεν είναι το κατάλληλο πρόσωπο γι’ αυτή τη θέση. Επίσης, σημείωναν, ότι είναι ο άνθρωπος που είχε προτείνει συνεργασίας της ΝΔ με την Χρυσή Αυγή, πράγμα αδιανόητο για τη ΝΔ.

 

Την αντίθεσή του για την υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα στην θέση του προέδρου του ΕΣΡ εξέφρασε και Το Ποτάμι. 

"To Ποτάμι δεν παίζει με τους θεσμούς και δεν πρόκειται να συναινέσει στον ευτελισμό των ανεξάρτητων αρχών. Δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο του ΕΣΡ ένα πρόσωπο από το βαθύ παρελθόν της Ελλάδας της χρεοκοπίας... Δεν πρόκειται να γίνει συνεργός στον κατήφορο που ακολουθεί η κυβέρνηση", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη παραμένει σταθερή στην θέση της  ότι θα συμβάλλει θετικά στην συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ώστε να υπάρξει σωστή ρύθμιση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Για αποπροσανατολισμό κάνει λόγο το ΚΚΕ στην ανακοίνωση του, σημειώνοντας πως «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν αναγορεύσει σε "μητέρα των μαχών" της μεταξύ τους αντιπαράθεσης το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και της συγκρότησης του ΕΣΡ, για να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση σε όλα τα άλλα σοβαρά και κρίσιμα ζητήματα που επιδεινώνουν τη ζωή του λαού».  

Καμμένος για Πολύδωρα: Ελπίζω ο Μητσοτάκης να το σκεφτεί  ξανά μέχρι τη Δευτέρα

«Δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο το να αρνηθεί η Νέα Δημοκρατία την ψυχή του Καραμανλή, που είναι ο Βύρων Πολύδωρας, που ξεκίνησε από το 1974, από το ιδρυτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, γιατί έχουν επικρατήσει στη Νέα Δημοκρατία εκείνοι που ο Καραμανλής κατονόμαζε ως άκρα» δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, σε ερώτηση δημοσιογράφου στο Σιδηρόκαστρο για τον Βύρωνα Πολύδωρα και το ΕΣΡ.

«Ελπίζω ο κ. Μητσοτάκης να το σκεφθεί ξανά μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι και να δει ότι άνθρωποι σαν τον Βύρωνα Πολύδωρα, οι οποίοι αποτελούν την ψυχή της παράταξης, από την ίδρυσή της, δεν μπορεί να έχουν μια τέτοια αντιμετώπιση» πρόσθεσε ο κ. Καμμένος καταλήγοντας: «Αν έχουν τέτοια αντιμετώπιση άνθρωποι σαν τον Βύρωνα Πολύδωρα φανταζόμαστε τι αντιμετώπιση θα έχουν οι πολίτες».

Αναβολή της Διάσκεψης των Προέδρων προτείνει η Ένωση Κεντρώων

Ολιγοήμερη αναβολή της προγραμματισμένης για αύριο διάσκεψης των προέδρων στη Βουλή προτείνει η Ένωση Κεντρώων, προκειμένου να ανευρεθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ. Αναφέρει μάλιστα, ως κατάλληλο για τη θέση αυτή τον Σταύρο Δήμα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος «η Ένωση Κεντρώων καλεί τον κ. Τσίπρα να ματαιώσει την αυριανή διάσκεψη των Προέδρων με σκοπό την ανεύρεση νέας σύνθεσης κοινής αποδοχής για το ΕΣΡ.

»Προτείνουμε λοιπόν ολιγοήμερη αναβολή της διάσκεψης, έως ότου αναζητηθεί νέο πρόσωπο ως πρόεδρος του ΕΣΡ, πρόσωπο που να εγκρίνει και η ΝΔ. Αναφέρουμε μάλιστα τον κ. Σταύρο Δήμα ως κατάλληλο για την θέση του προέδρου του ΕΣΡ. Καλό είναι η κυβέρνηση πριν ανακοινώνει ονόματα να έρχεται σε επαφή και με τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων. Αν δεν γίνει λεπτός χειρισμός, η κυβέρνηση οδηγείται σε αδιέξοδο και η πολιτική μας ζωή σε ακραίες εντάσεις».

 

Αντιδράσεις και από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η πρόταση του Βύρωνα Πολύδωρα για τη θέση του Προέδρου του ΕΣΡ, δεν συνάντησε μόνο την καθολική άρνηση της αντιπολίτευσης, αλλά και αντιδράσεις από το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανάρτηση στο Facebook του βουλευτή, Χρήστου Καραγιαννίδη, «φαντάζομαι το καταλαβαίνετε ότι μας ξεφτιλίζετε. Γιατί αν δεν το καταλαβαίνετε θα πέσετε από τα σύννεφα λίαν συντόμως».

Ακόμα πιο αιχμηρή ήταν η ανάρτηση της πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλικής Κατριβάνου που έγραψε με τη σειρά της στο Facebook, «Πολύδωρας, τόσο γελοίος και τόσο δεξιός, ο ορισμός του υποψηφίου που δεν θέλουμε! Η επιλογή με φοβίζει πραγματικά, γιατί δείχνει ότι δεν υπάρχει συναίσθηση. Ενώ υποτίθεται ότι είναι άνοιγμα στην δεξιά, είναι το πιο εύκολο πρόσωπο να αρνηθεί η Νέα Δημοκρατία και να απελπιστεί ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ που αισθάνεται καταρρακωμένος. Με ποιές διαδικασίες παίρνονται τέτοιες αποφάσεις;»