X

“Υπ’ ατμόν” για ΕΣΡ και ανασχηματισμό

Αύριο η ψήφιση της τροπολογίας για το "νόμο Παππά". Θέμα ημερών ο θεωρείται ανασχηματισμός. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως “δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα” για τον Πρωθυπουργό.

Ant1news

Την ερχόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, φαίνεται πως θα συνεδριάσει εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή σε μία νέα προσπάθεια να συγκροτηθεί σε σώμα το ΕΣΡ, υπό το κλίμα που δημιουργούν οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη στελέχωσή του, η θετική ανταπόκριση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού στην πρόσφατη συνεδρίαση και το αποτέλεσμα που θα έχει δημιουργήσει η ψήφιση της τροπολογίας για το άρθρο 2Α του νόμου Παππά από την Ολομέλεια της Βουλής αύριο, Πέμπτη.

Στην διάσκεψη της Δευτέρας, η οποία οδηγήθηκε σε ναυάγιο την κυβερνητική πρόταση στήριξαν βουλευτές και άλλων κομμάτων, οι ψήφοι ωστόσο δεν έφθαναν για να επιτευχθεί η ενισχυμένη πλειοψηφία των 4/5 που απαιτεί το Σύνταγμα.

Η υποψηφιότητα Πολύδωρα, υπό το βάρος των αντιρρήσεων της αντιπολίτευσης αποσύρθηκε νωρίς και δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία, με τον Νίκο Βούτση να αντιπροτείνει τους κ.κ. Μορώνη και Μουλόπουλο για τις θέσεις Προέδρου κι Αντιπροέδρου.

Μετά από νέες ενστάσεις κομμάτων, η πρόταση που τέθηκε σε ψηφοφορία προέβλεπε τον Ροδόλφο Μορώνη για Πρόεδρο και τον Νίκο Κιάο για Αντιπρόεδρο και τον κ. Μουλόπουλο απλό μέλος του ΕΣΡ.

 

Μετά το πέρας της άκαρπης συνεδρίασης, από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργούς εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι, «η νέα αυτή πραγματικότητα υποχρεώνει την ηγεσία της ΝΔ, να μετακινηθεί, επιτέλους, στην επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, από την ανοιχτή υπονόμευση σε θέση ευθύνης».

Νέα πρόταση από ΝΔ και Ποτάμι

Οι εξελίξεις εξαρτώνται από τις αποφάσεις της Κυβέρνησης για την οριστική επιστροφή αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ, ανταπαντά η Νέα Δημοκρατία, η οποία πρότεινε για την θέση του Προέδρου, τον πρώην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Αθανάσιο Κουτρομάνο, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι όλων προηγείται η μεταφορά οριστικά και αμετάκλητα όλων των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ.

Τον ακαδημαϊκό Μιχάλη Σταθόπουλο, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, πρότεινε ο Σταύρος Θεοδωράκης για πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Σκληρή κόντρα ΝΔ - Κρέτσου

Εν τω μεταξύ, νέα σύγκρουση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Λευτέρη Κρέτσου ξέσπασε με αφορμή δημοσίευμα του liberal.gr, σύμφωνα με το οποίο η Γραμματεία Ενημέρωσης έστειλε εντολή στα Γραφεία Τύπου της Ελλάδας στο εξωτερικό να αξιοποιήσουν άρθρο σε εφημερίδα του κ. Κρέτσου, στο οποίο έκανε επίθεση στην Αντιπολίτευση, αλλά όπως αναφέρεται, και στην Δικαιοσύνη.

Σε τροχιά ανασχηματισμού η Κυβέρνηση

Το αλαλούμ με τις τηλεοπτικές άδειες πήγε πίσω τον ανασχηματισμό που είχε προαναγγελθεί, ωστόσο στο Μαξίμου οι διεργασίες είναι πυρετώδεις, καθώς όλοι θέλουν να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο.

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, φέρεται να έχει λάβει ήδη τις αποφάσεις του και απομένουν τα τυπικά.

 

Κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να βάλουν “πάγο” στα σενάρια για επικείμενο ανασχηματισμό, τονίζοντας πως αυτήν τη στιγμή «δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα» για τον Πρωθυπουργό, ενώ παράλληλα άφησαν αιχμές για το Συμβούλιο της Επικρατείας για τη διαρροή των σχεδίων.

Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού αποκάλυψαν στον ΑΝΤ1 ότι δεν πρόκειται να γίνει ανασχηματισμός πριν κλείσει η εκκρεμότητα με το ΕΣΡ.