X

Οι τροπολογίες Παππά για τις άδειες

Κόντρα στη Βουλή για τις άδειες. Τι προβλέπουν οι τροπολογίες για τις αρμοδιότητες αδειοδότησης και τον αριθμό αδειών. «Ναι» από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ant1news

Ολοκληρώθηκε στην ολομέλεια της Βουλής, η ψηφοφορία επί των τροπολογιών του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, που αφορούν την συγκρότηση του ΕΣΡ. Στην τροπολογία για την αναστολή του άρθρου 2Α ψήφισε «ναι» ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Όχι» ψήφισαν η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι. «Παρών» δήλωσε η Ένωση Κεντρώων και το ΚΚΕ. 

Στις τροπολογίες για τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ στον αριθμό των αδειών και την τιμή εκκίνησης, «ναι» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι. «Όχι» δήλωσαν η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ.

Ο Νίκος Παππάς κατέθεσε τις τροπολογίες που αφορούν τις τηλεοπτικές άδειες εμμένοντας στην κυβερνητική γραμμή ότι δεν μπορεί να καταργηθεί ο «νόμος Παππά», αλλά να γίνουν αλλαγές μόνο στα σημεία που αφορά η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

Όπως είπε ο Υπουργός Επικρατείας, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, η πρώτη τροπολογία αφορά την μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στην ΓΓΕΕ, σημειώνοντας ότι «η προηγούμενη διάταξη μετέφερε για την πρώτη εφαρμογή και μόνο για τις άδειες εθνικής εμβέλειας, την αρμοδιότητα χορήγησης τους από το ΕΣΡ στην ΓΓΕΕ. Αυτή η διάταξη γέννησε διοικητικές πράξεις που έχουν κριθεί με οριακή πλειοψηφία ως αντισυνταγματικές από το ΣτΕ».

Η Κυβέρνηση δεν προχώρησε σε κατάργηση της, όπως ζητά η αντιπολίτευση αλλά, όπως είπε ο κ. Παππάς, «ερχόμαστε να αναστείλουμε την εφαρμογή αυτής της τροπολογίας, διότι είναι σχεδόν εκ του περισσού, καθώς προέβλεπε την διεξαγωγή διαγωνισμού από την ΓΓΕΕ για μία και μόνη φορά. Προφανές και πρόδηλο είναι ό,τι  όποιος διαγωνισμός γίνει στο εξής, θα διεξαχθεί από το ΕΣΡ με βάση την ισχύουσα νομοθεσία».

Η δεύτερη τροπολογία

Η δεύτερη ρύθμιση που κατέθεσε με ξεχωριστή τροπολογία ο Νίκος Παππάς, αφορά τον αριθμό των αδειών, για τον οποίο πλέον θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ, αντί για την αιτιολογημένη γνώμη του Συμβουλίου.

 

«Σε όλα τα προηγούμενα νομοθετήματα ο αριθμός καθοριζόταν με απόφαση του Υπουργού. Δυστυχώς, στην δική μας περίπτωση, αποτέλεσε την «πέτρα του σκανδάλου», για την σφοδρή και ανήθικη κριτική πυιο ασκήθηκε στον ομιλούντα και την Κυβέρνηση», είπε ο κ. Παππάς.

Όπως ανέφερε, «με την σημερινή ρύθμιση, η αιτιολογημένη γνώμη του ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών, γίνεται σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ, για τον αριθμό των αδειών. Η θέση της πλειοψηφίας για τον αριθμό τους  είναι γνωστή. Η αιτιολογημένη γνώμη σημαίνει ότι εφόσον υπάρχουν άλλες απόψεις, είμαστε υποχρεωμένοι να τις συζητήσουμε με προοπτική σύγκλισης με την κυβερνητική άποψη».

 

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει σύγκλιση για το θέμα του ΕΣΡ και ότι θα δοθούν άδειες», σημείωσε ο Νίκος Παππάς, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι το ζητούμενο είναι τι τίμημα θα υπάρξει γι΄ αυτές«, τονίζοντας θα πρέπει να διασφαλιστεί η είσπραξη του τιμήματος που είχε δοθεί στον διαγωνισμό για τις 4 άδειες.

Έχει περάσει μεγάλο διάστημα κι έχει μετακινηθεί η θέση της αντιπολίτευσης κι αυτό το χαιρετίζουμε, είπε ο κ. Παππάς, καταλήγοντας «δεν χρειάζονται μεγαλοστομίες, χρειάζεται αυτογνωσία για να γίνει το ένα και τελευταίο βήμα, διότι αν συγκροτηθεί ΕΣΡ θα είμαστε σε θέση να ολοκληρωθεί κι αυτός ο διαγωνισμός για τις άδειες». 

Σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ και για την τιμή της άδειας 

O υπουργός Επικρατείας έκανε δεκτή τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππα, βάσει της οποίας  απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ και για την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.

Με αφορμή την αποδοχή της τροπολογίας, ο κ Παππάς κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναγνωρίσουν ως ακόμη ένα βήμα για τη σύνεση, τη σύνθεση και τη συναίνεση, αυτήν την κίνηση εκ μέρους της κυβέρνησης.

 Κόντρα Παππά- Κεδίκογλου

«Είναι άτοπο να προτείνετε αναστολή του άρθρου, αφού κρίθηκε αντισυνταγματικό από το ΣτΕ. Η κυβέρνηση προσπαθεί για μια ακόμη φορά να καταστρατηγήσει την απόφαση του ΣτΕ» είπε ο εισηγητής της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου και προσέθεσε ότι μόνη λύση είναι η κατάργηση του νόμου, «και να ξεκινήσουμε από μηδενική βάση».

«Είναι στη φύση σας να εξαπατάτε και έχετε την κάλυψη του πρωθυπουργού σε αυτή τη στάση» είπε απευθυνόμενος στον υπουργό και προσέθεσε: «Εμείς θα είμαστε ανένδοτοι στην υπεράσπιση της δημοκρατίας».

«Κύριε Κεδίκογλου, θα περίμενα από εσάς μια απολογία για το γεγονός ότι, όταν ήσασταν στην κυβέρνηση και στο ίδιο χαρτοφυλάκιο, δεν εισπράξατε τίποτα. Όχι να μας κάνετε εδώ πέρα μάθημα και να μας κουνάτε το δάχτυλο (…) απάντησε ο Νίκος Παππάς  και συμπλήρωσε πως «το πρόβλημα στη Δημοκρατία ήταν το “μαύρο” στην ΕΡΤ και όχι ότι εμείς εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια για να τηρήσουμε το Σύνταγμα και να βρούμε λύσεις συμβατές με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Και αυτό κάνουμε αυτή τη στιγμή».

«Πετάτε λάσπη για να μην απαντήσετε στις κατηγορίες. Και τα λεφτά εισπράττονταν κανονικά και κ. Παππά, χωρίς να θέλουμε να συγκρίνουμε, ο νόμος για την ΕΡΤ κρίθηκε συνταγματικός. Ο νόμος ο δικός σας κρίθηκε αντισυνταγματικός» σχολίασε ο Σίμος Κεδίκογλου.

Βούτσης: οι άδειες έπρεπε να είναι τρείς

«Πιστεύω ότι θα βρούμε τον δρόμο για ΕΣΡ, για ένα προικοδοτημένο ΕΣΡ υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και κατά την οικονομική και κατά τη θεσμική και ηθική διάσταση» είπε ο πρόεδρος της Βουλής  και υπογράμμισε πως «είναι συνταγματικό πολιτικό ατόπημα το ότι από ορισμένες δυνάμεις, επί 12 μήνες και ενώ δεν υπήρχαν ουσιαστικές διαφωνίες, δεν προσέτρεξαν για τη συγκρότηση του ΕΣΡ».

Ως προς την  κατάργηση ή αναστολή του 2Α του Ν. 4339/2015 είπε ότι «έχει διαμορφωθεί ένα ψευτοδίλημμα, γιατί στην ουσία το άρθρο είναι καταργημένο, αφού λέει ότι αφορά στην πρώτη εφαρμογή, που είχε την δικαστική τύχη που είχε και άρα δεν υπάρχει θέμα δεύτερης, τρίτης εφαρμογής».

«Μην πριονίζουμε το κλαρί που καθόμαστε επάνω», συνέχισε και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων με τον κ. Παππά  για τον αριθμό των αδειών από τον κ. Παππά και από τον Νίκο Βούτση, ο πρόεδρος της Βουλής σημειώνοντας: «Εγώ σας λέω ότι οι άδειες πρέπει να είναι τρεις. Δεν μπορούν στην Ελλάδα να ζήσουν 10, 12, 16 κανάλια, με συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους και χωρίς καμία ποιότητα τα προγράμματα τους».  

Βενιζέλος: Ευτελίσατε θεσμούς, εκβιάσατε δικαστές

«Το θέμα των αδειών θα είναι ο πολιτικός σας τάφος» τόνισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Ευτελίσατε θεσμούς και πρόσωπα, εκβιάσατε δικαστές...» είπε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Είπε, επίσης, ότι η Βουλή πιστοποιεί «μια βαρυσήμαντη πολιτική ήττα της κυβέρνησης». «Καταρρέει ένας ακόμη μύθος, έχουμε μία ακόμη διάψευση. Αυτό δεν επηρεάζει τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης;» αναρωτήθηκε.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι πρέπει να καταργηθεί η επίμαχη διάταξη, να λάβει το ΕΣΡ τις πλήρεις του αρμοδιότητες και να μην υπάρχουν έμμεσες ρυθμίσεις που να περιορίζουν τον αριθμό των αδειών.

Ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός ως προς το σκέλος του που μετέφερε την αρμοδιότητα από το ΕΣΡ, είπε ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι και τόνισε ότι υπήρξε ήττα του πολιτικού σχεδιασμού της κυβέρνησης.

Παραίτηση Παππά ζήτησε ο Λοβέρδος

«Δεν πρέπει να ξεχνιόμαστε. Η δικαιοσύνη μίλησε, η δημοκρατία νίκησε και το μαύρο δεν πέρασε», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος .

Κατηγόρησε τον Νίκο Παππά ότι τινάζει την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα συναίνεση και σημείωσε απευθυνόμοενος στον υπουργό Επικρατείας πως «ν είχατε υποβάλει την παραίτησή σας, δεν θα χρειαζόταν να προσπαθείτε καθημερινά να σώσετε το πολιτικό σας κεφάλαιο. Επί 14 μήνες έχετε αναστατώσει τη χώρα. Ας είχατε υποβάλει την παραίτησή σας και ας μην την έκανε δεκτή ο πρωθυπουργός».

Παφίλης: Αναδιανομή πίτας ανάμεσα σε παλιά και νέα τζάκια

«Η υπόθεση των καναλιών! Σιγά τα αίματα!» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και προσέθεσε ότι πίσω από την αντιπαράθεση για το νόμο 4339/2015 επιχειρείται αναδιανομή της πίτας ανάμεσα σε παλιά και νέα τζάκια. «Η κυβέρνηση επεκτείνει τα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, την ίδια ώρα που κόβει συντάξεις. Η κόντρα συνταγματικότητας-αντισυνταγματικότητας είναι για το ποιος θα εξυπηρετήσει ποια συμφέροντα και ποιος θα πετύχει πιο φιλικά ΜΜΕ», είπε ο Θανάσης Παφίλης. 

Νέο νόμο με νέο πλαίσιο αδειοδότησης των καναλιών και με διαφορετικά κριτήρια από τα κριτήρια του διαγωνισμού, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θέλει την πλήρη απόσυρση του Ν. 4339/2015.

Κόντρα για την προηγούμενη σύνθεση του ΕΣΡ

Κυβερνητικές πηγές, απαντώντας σε αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, υποστήτιζαν ότι η προηγούμενη σύνθεση του ΕΣΡ είχε κριθεί τρεις φορές ως παράνομη (με την υπ’ αριθμ. 234-669/25-9-2015 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με την υπ’ αριθμ. 3515/2013 απόφασή της Ολομέλειας του ΣτΕ και με τουλάχιστον 10 αποφάσεις του ΣτΕ, με τις οποίες ακυρώθηκαν πρόστιμα που είχε επιβάλλει, λόγω της μη νόμιμης σύνθεσης του ΕΣΡ, όπως αποφάνθηκε το ανώτατο δικαστήριο).

«Μετά από όλες αυτές τις τόσο ξεκάθαρες τοποθετήσεις του ΝΣΚ και του ΣτΕ, υπάρχει και η παραμικρή αμφιβολία ότι, σε περίπτωση που προχωρούσε η αδειοδότηση με την προηγούμενη, παράνομη σύνθεση του ΕΣΡ, οι άδειες θα ήταν αδύνατο να σταθούν έστω και μία μέρα στα δικαστήρια;», αναρωτιούνταν οι ίδιες πηγές.

Απαντώντας, η ΝΔ τονίζει ότι «ο κατήφορος της Κυβέρνησης Τσίπρα – Παππά – Καμμένου δεν έχει τελειωμό». Σε ανακοίνωση της σημειώνει ότι «επικαλούνται συγκεκριμένες αποφάσεις του ΝΣΚ (234/2015), με τη διαφορά ότι το απόσπασμα που επικαλούνται είναι η άποψη της μειοψηφίας! Η άποψη της πλειοψηφίας, όπως καταγράφεται στις σελ. 7 και 8 της συγκεκριμένης απόφασης, αναφέρει ρητά ότι είναι επιτρεπτή η παράταση της θητείας του Ε.Σ.Ρ. και δεν αντιβαίνει το άρθρο 101 του Συντάγματος».

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί και οι συνεργάτες τους είναι ζαλισμένοι από τα απανωτά πολιτικά στραπάτσα και ότι δεν προσπαθούν να δώσουν νέες διαστάσεις στην έννοια του γκεμπελισμού», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Γεροβασίλη: Δεν υπάρχουν πλέον προσχήματα

«Δεν υπάρχουν πλέον προσχήματα για τη μη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Τη Δευτέρα θα ξέρουμε. Να ολοκληρωθεί το βήμα συναίνεσης», αναφέρει σε σχόλιό της στο twitter, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.