X

Ποιοι έρχονται και ποιοι φεύγουν στον ανασχηματισμό (βίντεο)

Φουντώνουν τα σενάρια για τις αλλαγές στο υπουργικό σχήμα. Για δομικό ανασχηματισμό κάνουν λόγο οι πληροφορίες. Με πέντε νέα υπουργεία το σχήμα.

Ant1news

Ώρα με την ώρα τα σενάρια για τις αλλαγές στο υπουργικό σχήμα φουντώνουν, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για δομικό ανασχηματισμό, ακόμα και σήμερα ή το αργότερο το Σάββατο, όπως δήλωσαν την Παρασκευή υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Ρόιτερς.

Στόχος του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ώστε να προχωρήσει η συζήτηση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και να ενισχυθεί η δημοτικότητά της κυβέρνησης.

Τα μέχρι στιγμής σενάρια, πάντως, θέλουν τους Ευκλείδη Τσαλώτο και Πάνο Καμμένο να παραμένουν στις θέσεις τους, ενώ εκτός υπουργείου Περιβάλλοντος αναμένεται να βρεθεί ο Πάνος Σκουρλέτης. Σύμφωνα με το Ρόιτερς, κυβερνητικές πηγές είχαν δηλώσει στο παρελθόν ότι ο Πάνος Σκουρλέτης πιθανόν να αποχωρούσε από το υπουργείο Ενέργειας μετά τις έντονες διαφωνίες που έχει εκφράσει δημοσίως για τις ιδιωτικοποιήσεις ενεργειακών εταιριών, όπως για την πώληση του 17% τη ΔΕΗ.

Η Όλγα Γεροβασίλη φαίνεται πως αντικαθίσταται από τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Δημήτρη Τζανακόπουλου, με την νυν Κυβερνητική Εκπρόσωπο να αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών. Την θέση του υπουργού Επικρατείας φαίνεται πως αναλαμβάνει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης με τον Νίκο Παππά να παίρνει θέση σε νέο υπουργείο, αυτό της Ψηφιακής Πολιτικής. 

Σε υπουργική καρέκλα φαίνεται πως θα καθίσει και ο Φώτης Κουβέλης, ενώ στα υπουργεία τους παραμένουν η Έλενα Κουντουρά και ο Νίκος Φίλης. Στο υπουργείο του φαίνεται πως παραμένει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, όμως με πολλές αλλαγές στους υφυπουργούς. Αναβαθμισμένη αναμένεται να είναι η θέση του Αλέξη Χαρίτση στο νέο κυβερνητικό σχήματα, ενώ δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί και ο Γιώργος Τσίπρας σε υπουργική θέση, με το όνομά του να παραμένει το βασικό εμπόδιό του. 

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, έχουν ήδη εγκριθεί από το ΣτΕ τα προεδρικά διατάγματα για την ανασυγκρότηση των υπουργείων, με τα οποία συστήνονται ξεχωριστά υπουργεία Ενέργειας και Μεταναστευτικής Πολιτικής.