X

Τσίπρας: ανασχηματισμός ανανέωσης και προοπτικής

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα και τα σχόλια κορυφαίων κυβερνητικών πηγών για τις αλλαγές στο υπουργικό σχήμα. Τι λένε για τον Νίκο Φίλη.

Ant1news

Καλή επιτυχία μέσω Twitter ευχήθηκε στο νέο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για ανασχηματισμό ανανέωσης και προοπτικής, με στόχο την ανάπτυξη και την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

«Υπάρχει ένα κρίσιμο εξάμηνο, από δω και πέρα, για την εξέλιξη όλων των μεγάλων ζητημάτων: αξιολόγηση ανάπτυξη επενδύσεις, απασχόληση. Η λογική του ανασχηματισμού εξυπηρετεί την ανάγκη η Κυβέρνηση να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο σε αυτό το βάρος», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό.

Όπως υπογραμμίζουν «υπάρχει έμφαση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στην δρομολόγηση της εξόδου της χώρας από την κρίση», προσθέτοντας ότι «δίνεται ιδιαίτερο βάρος στο κομμάτι της Ανάπτυξης, με την τοποθέτηση ως Υπουργού του Δημήτρη Παπαδημητρίου, επιστήμονα διεθνούς κύρους με ειδίκευση στο εν λόγω αντικείμενο» και συμπληρώνοντας ότι «ο Γιώργος Σταθάκης αναλαμβάνει ένα πόστο με ιδιαίτερη σημασία».

 Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επεσήμαιναν ότι ο Υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, αναλαμβάνει «την καθημερινότητα του πολίτη και τον συντονισμό σε ότι αφορά τα μεγάλα έργα και την Ανάπτυξη», ενώ ο έτερος Υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, «τον στρατηγικό σχεδιασμό και τον συντονισμό της Κυβέρνησης».

 

Ο Νίκος Παππάς αναλαμβάνει, όπως τονιζόταν, μία από τις δομικές αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος, που αφορά την ψηφιακή πολιτική»

Με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα επετεύχθη και ηλικιακή ανανέωση του Υπουργικού Συμβουλίου, έλεγαν οι ίδιες πηγές, καθώς κομβικά πόστα ανέλαβαν άνθρωποι ίδιας γενίας με τον Αλέξη Τσίπρα, πχ. Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Βασιλειαδης, Λιάκος, Τζανακόπουλος.

Μεταξύ των επισημάνσεων των υψηλόβαθμων κυβερνητικών πηγών είναι ότι «στον κ. Φίλη έγιναν διάφορες προτάσεις για να αναλάβει άλλο Υπουργείο, όμως ο ίδιος αρνήθηκε κι έτσι αντικαταστάθηκε στο πλαίσιο του ανασχηματισμού κατά τον οποίο ελάχιστοι έμειναν στις θέσεις τους, καθώς υπήρχε απόφαση για αλλαγές στο υπουργικό σχήμα. Ο κ. Φίλης αρνήθηκε να αναλάβει άλλο πόστο κι έφυγε. Το οτι φεύγει κάποιος δεν σημαίνει οτι κρίνεται αρνητικά. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν αλλάζει η πολιτική μας σε ότι αφορά τα θέματα του Υπουργείου Παιδείας».

Επισημαίνουν ακόμη ότι «έμειναν εκτός πάρα πολλοί, καθώς και στο Υπ. Οικονομίας και στο Πολιτισμού επιλέχθηκαν άνθρωποι που δεν είναι κομματικοί, αλλά θεωρούνται κατάλληλοι για την δουλειά που αναλαμβάνουν. Τέλος, αναφορικά με την αντικατάσταση του Γιώργου Κατρούγκαλου και την μετακίνηση του στο Υπ. Εξωτερικών ως Αναπληρωτής Υπουργός, οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι «αναλαμβάνει ένα πολύ κρίσιμο χαρτοφυλάκιο, έκανε πολλή καλή δουλειά στο Υπουργείο όπου ήταν, όπως πολλοί άλλοι Υπουργοί, που όμως μετακινήθηκαν και άλλαξαν πόστο».

Για βόλεμα «κολλητών» και «επικίνδυνη Κυβέρνηση» κάνει λόγο στο πρώτο της σχόλιο η Νέα Δημοκρατία για τον ανασχηματισμό.

Σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για τις επιλογές του στο πλαίσιο του ανασχηματισμού που ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, ανακατεύοντας τελείως την κυβερνητική τράπουλα, εξαπέλυσε το ΚΚΕ.