X

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση - Οι πρώτες δηλώσεις

Παρουσία Παυλόπουλου και Τσίπρα η ορκωμοσία. Πιάνουν δουλειά τα νέα μέλη της κυβέρνησης. Πότε θα γίνουν οι τελετές παράδοσης - παραλαβής.

Ant1news

Ορκίστηκε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι η νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τον ανασχηματισμό που έγινε το βράδυ της Παρασκευής. Το νέο κυβερνητικό σχήμα, περιλαμβάνει 18 υπουργεία και αποτελείται από 49 αξιωματούχους, μαζί με τον πρωθυπουργό. 

Στις 12:30 το μεσημέρι της Κυριακής θα συνεδριάσει στη Βουλή το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελετές παράδοσης και παραλαβής θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, προκειμένου να βρίσκεται το προσωπικό στα Υπουργεία. Ωστόσο, το Σαββατοκύριακο οι υπουργοί θα συνεργασθούν για τρέχοντα θέματα.

«Είναι δύσκολη η συγκυρία αλλά με τον ανασχηματισμό, με τους νέους ανθρώπους και με την προσπάθεια που θα κάνουμε παλιοί και νέοι θα το πετύχουμε» δήλωσε προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. «Δεν μπορεί να μην γίνει η ρύθμιση για το χρέος. Αισιοδοξία για το κλείσιμο της αξιολόγησης έως τέλος του έτους» είπε.

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος και για να το κάνει αυτό πρέπει να έχει αξιόπιστο δίκτυο και για να γίνει αυτό χρειάζεται σκληρή δουλειά» δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς.

Σαφείς αποστάσεις από παλαιότερες δηλώσεις του περί ανάγκης ύπαρξης παράλληλου νομίσματος πήρε ο νέος υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου κατά την είσοδό του στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν θα επιμείνει στην θέση που είχε εκφράσει σε παλαιότερη συνέντευξή του για την χρήση παράλληλου νομίσματος στην ελληνική οικονομία απάντησε «όχι βέβαια. Η κυβέρνηση έχει πει ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».

«Υπάρχουν προκλήσεις, προχωράμε μπροστά» δήλωσε ο νέος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, σχετικά με το θέμα των αποκρατικοποίησεων, είπε ότι είχε πάντα την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό στο πλευρό του. «Η κυβέρνηση υλοποιεί με συνέπεια ένα πρόγραμμα και θα συνεχίσει να ακολουθεί μια πολιτική που έχει συλλογικά αποφασίσει. Αυτή την πολιτική προφανώς θα υλοποιήσω και θα υποστηρίξω κι εγώ», είπε. Για το εάν έχουν μείνει ανοικτά μέτωπα με την αποχώρηση του από το ΤΑΙΠΕΔ, ανέφερε ότι «προφανώς υπάρχουν σε εξέλιξη θέματα μεγάλα τα οποία όμως πιστεύω θα προχωρήσουν κανονικά και θα υλοποιηθούν». 

 

Θα έρθουν καλύτερες ημέρες με αυτή την κυβέρνηση, είπε εισερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος συνοδευόμενος από τα μέλη της κυβέρνησης που προέρχονται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. 

«Συνεχίζουμε με νέα ορμή και δύναμη» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης. Στην παρατήρηση ότι τα προβλήματα είναι πολλά είπε «δεν αντιλέγω, κανείς δεν αντιλέγει. Όμως με όλες μας τις δυνάμεις και με νέες δυνάμεις είμαστε στον αγώνα για να επιτύχουμε.» 

«Έχω πει πολλές φορές ότι θεωρώ τον εαυτό μου στρατιώτη» και πρόσθεσε σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση πως «είναι σαν να είμαι εγώ» στο υπουργείο Εργασίας δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο.  

«Με τίμησε ο πρωθυπουργός, συνεχίζουμε συντεταγμένα το έργο μας στο υπουργείο Εργασίας», είπε η νέα υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, το νεότερο μέλος του νέου υπουργικού συμβουλίου.

 

«Την πολιτική την καθορίζει ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο. Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική, θα συνεχίσουμε στο ίδιο πνεύμα» δήλωσε ο νέος υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης. 

Ο κ. Γαβρόγλου δέχτηκε πολλές ερωτήσεις αναφορικά με τις σχέσεις του υπουργείου, αλλά και του προκατόχου του, με την Εκκλησία.  Ερωτηθείς εάν θα επιμείνει και ο ίδιος, όπως ο προκάτοχός του Νίκος Φίλης, σε κάποια πράγματα, όπως τα θρησκευτικά, που ήταν «κόκκινη» γραμμή για την Εκκλησία απάντησε: «νομίζω ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε τη συνέχεια και όχι τις ασυνέχειες. «Δεν νομιζω να υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις σχέσεις (σ.σ. με την Εκκλησία)», είπε, ενώ κληθείς να σχολιάσει το ότι λέγεται, πως ο κ. Φίλης δεν παρέμεινε στη θέση του γιατί δεν ήταν καλές οι σχέσεις με την Εκκλησία, σχολίασε: «Θα πρέπει να ξέρετε περισσότερα από ό,τι ξέρω εγώ. Αυτά είναι αποφάσεις του πρωθυπουργού...». 

 

Ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Ζουράρις, για το εάν υπάρχει ρήξη με την Εκκλησία, είπε ότι δεν υπάρχει ρήξη και ότι είναι διαφορές «λεξιλογίου». Η ορθόδοξη παράδοση στην Ελλάδα είναι τμήμα του ενιαίου ελληνικού πολιτισμού, είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι ακόμα και ο 13ος και 14ος μισθός λέγονταν «δώρο Χριστουγέννων» και «δώρο Πάσχα».

«Η Ελλάδα είναι υπό κατοχή», «είχαμε κυβέρνηση υπό κατοχή», είπε ο κ. Ζουράρις μεταξύ άλλων. Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε: «Αισθάνομαι υπουργός σε κυβέρνηση σε μια χώρα υπό κατοχήν, όπως ακριβώς ήταν ο 'Αρης Βελουχιώτης αρχηγός του μεγαλύτερου στρατού που απελευθέρωσε την Ελλάδα υπό κατοχήν, όπως ήταν ο Σβώλος υπό κατοχήν». Για το πώς θα βγούμε από αυτή την «κατοχή» είπε ότι «θα βγούμε με Αντίσταση».

 

«Ξέρω σε ποιον χώρο πάω, γνωρίζω πόσο δύσκολος είναι, αλλά έχω φιλοδοξίες» τόνισε ο νέος υπουργούς Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής. «Θα δουλέψουμε με τους συνεργάτες μου για να δικαιώσουμε και την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, αλλά και την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ακόμα και πρόσθεσε ότι «πρέπει να κάνουμε σε αυτή την πορεία τους πολίτες του Αιγαίου ιδιαίτερα και γενικά των νησιών, να αισθάνονται ότι είναι πολίτες μιας κοινωνίας ισοπολιτείας».

«Να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια, να πάμε μπροστά, να υπάρχει δουλειά, προκοπή και τιμιότητα» είπε ο Σωκράτης Φάμελλος και υπογράμμισε ως προτεραιότητα την ισονομία για όλους και την εφαρμογή των νόμων. 

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, και τέως γγ καταπολέμησης της διαφθοράς ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «είναι θετικός ο απολογισμός από τη δουλειά που έχει γίνει στη γραμματεία καταπολέμησης της διαφθοράς, κάναμε μια πρωτοποριακή δομή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και γι' αυτόν τον λόγο βραβευτήκαμε κιόλας». Σημείωσε ότι φεύγει από ένα πολύ δύκολο πόστο και πάει σε ένα ίσως δυσκολότερο, συνεχίζοντας και διαδεχόμενος έναν πολύ επιτυχημένο υπουργό. «Θα συνεχίσουμε με την ίδια τακτική στην ίδια λογική, με σκοπό, όπως το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, την απόλυτη διαφάνεια και την κάθαρση στο σύνολο και του αθλητισμού και της δημόσιας ζωής», τόνισε. Στο ερώτημα τι ομάδα είναι, είπε: «από σήμερα Εθνική Ελλάδος».

Η τελετή ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης: