X

Μουζάλας: “Εύφλεκτο υλικό” οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κατήγγειλε την υποκρισία των κρατών-μελών στην Ευρώπη και των Οργανώσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ant1news

Λιγότεροι από 15.000 είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στα νησιά, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος τόνισε ότι τον τελευταίο και γίνονται αυστηρές καταμετρήσεις. 

Μιλώντας στον Athina 9,84, σημείωσε ότι «τον τελευταίο ενάμιση μήνα κουβαλάμε κόσμο στην Αθήνα σε ανοιχτούς καταυλισμούς, όσους δηλαδή  κρίθηκαν ότι μπορούν να μείνουν στη χώρα μας και να ζητήσουν άσυλο, χωρίς να χαλάει η  συμφωνία Ευρώπη-Τουρκία. Για παράδειγμα στη Χίο οι εφημερίδες γράφουν  για 4 με 5.000 ενώ στην πραγματικότητα είναι το πολύ 2.000.Κάνουμε ακριβώς αυτά που υποσχεθήκαμε».

O κ. Μουζάλας παραδέχτηκε ότι «στα νησιά υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει ένας υπερπληθυσμός ο οποίος έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά» και πρόσθεσε ότι «μετά τη συμφωνία έρχονται κυρίως οικονομικοί μετανάστες και όχι πρόσφυγες, οι οποίοι μένουν για καιρό στα νησιά έως ότου κριθούν τα άσυλα. Τώρα έχουμε αρχίσει να κάνουμε επιστροφές, είναι θυμωμένοι ήθελαν να πάνε στην Ευρώπη και δεν θα πάνε, άρα θα έλεγα ότι αποτελούν ένα ‘εύφλεκτο υλικό’ και δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί λόγω των δεσμεύσεων από τη συμφωνία που θέλουμε να τηρήσουμε. Αν δεν είχαμε τη συμφωνία, αυτούς τους 5 μήνες θα είχαμε άλλους 80.000  ανθρώπους».

Σημείωσε ακόμα ότι «η  θέση ότι η Τουρκία είναι δύσκολο να χαρακτηριστεί  ασφαλής τρίτη χώρα, καταργεί τη πεμπτουσία του ασύλου και δίνει ψευδή στοιχεία. Το άσυλο με βάση τη συνθήκη της Γενεύης, τη διεθνή νομολογία και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξετάζεται κατά περίπτωση, προσωπικά».  

 

Όπως είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής «οι ανεξάρτητες επιτροπές ασύλου αποφασίζουν για τον καθένα ξεχωριστά, αυτό μας δημιουργεί ένα βάρος το οποίο  το πληρώνουμε αλλά δεν μπορούμε να καταργήσουμε το Διεθνές Δίκαιο. Οι καταγγελίες  για τα υπάρχοντα προβλήματα δεν έχουν νόημα ως χειρουργός ενδιαφέρομαι κυρίως για το αποτέλεσμα». 

Για το θέμα τον ασυνόδευτων παιδιών είπε πως  «βρεθήκαμε μπροστά σε ένα πρόβλημα που η χώρα μας δεν πίστευε ότι θα αντιμετωπίσει. Αυτή τη στιγμή έχουμε 2.500 ασυνόδευτα παιδιά ηλικίας 15-18 ετών, τα οποία ξεκίνησαν μόνα τους από τη χώρα τους για να έρθουν. Όταν ξεκίνησε το κύμα αυτό είχαμε 300 θέσεις, ξαφνικά όμως έκλεισαν τα σύνορα  και εγκλωβίστηκαν 2.500 ασυνόδευτα παιδιά.  Έχουμε  ήδη φτιάξει 1.100 θέσεις και συνεχίζουμε να φτιάχνουμε. Δεν έχουμε πια παιδιά στα αστυνομικά τμήματα ωστόσο θέλουμε τουλάχιστον ένα εξάμηνο για την ολοκλήρωση κι άλλων 1.000 θέσεων».

Παράλληλα, κατήγγειλε την υποκρισία των κρατών-μελών στην Ευρώπη και των Οργανώσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Όπως είπε «καταγγέλλουν τη χώρα μας ότι δεν έχει φτιάξει θέσεις για 2.500 παιδιά, λες και θα ήταν εφικτό να γίνει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα καθώς μόνο 5 μήνες έχουν περάσει  και όχι χρόνια, από το κλείσιμο των συνόρων. Η Ευρώπη δεν δέχεται επανεγκαταστάσεις. Έχουμε 400 παιδιά που δικαιούνται μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες  και μόνο 96 έχουμε καταφέρει να στείλουμε».

«‘Φτάνει πια  η υποκρισία  να σεβαστούν όλοι τις προσπάθειες που κάνουμε’. Υπάρχει λίγη ανταπόκριση για τα ασυνόδευτα παιδιά, τα οποία δυστυχώς, δεν έχουν προτεραιότητα στο πρόγραμμα μαζικής μετεγκατάστασης», είπε τέλος ο κ. Μουζάλας.