X

Μαξίμου: εφικτή η πολιτική συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου

Τι συζητήθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ για αξιολόγηση, χρέος και Κυπριακό. Τι είπε ο Τσίπρας για την πιθανότητα πρόσθετων μέτρων μετά το 2018.

Ant1news

Ως ιδιαιτέρως σημαντικές χαρακτηρίστηκαν κατά την διάρκεια του Πολιτικού Συμβυολίου του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε υπό τον αλέξη Τσίπρα, οι σημερινές συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και τον Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ, ο οποίος το μεσημέρι, σε ομιλία του στην Αθήνα, έκανε λόγο για την ανάγκη λύσης στο χρέος που θα καθησυχάζει τις αγορές.

Κοινός τόπος στο ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την ενημέρωση απο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την πορεία των διαπραγματεύσεων, είναι ότι αποτελεί ρεαλιστικό και εφικτό στόχο την κατάληξη σε πολιτική συμφωνία για την β΄ αξιολόγηση στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ιδίως δε υπό το πρίσμα της εκτίμησης κυβερνητικών κύκλων ότι "τα “αγκάθια” της δεύτερης αξιολόγησης, δηλαδή εργασιακά, δημοσιονομικό και ενεργειακά, έχουν κλείσει στο 90%".

Στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις τονίζοντας πως έχει σημειωθεί «μεγάλη πρόοδος» όμως όπως συμπλήρωσε δεν είναι βέβαιος ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης θα μπορούσε να έρθει στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 5 Δεκεμβρίου.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο αναλύθηκε το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με την αποτίμηση να αναδεικνύει ότι αυτό που προέχει είναι αν θέλει ή όχι να μείνει το Ταμείο στο πρόγραμμα, ενώ κυβερντηικές πηγές τονίζουν με έμφαση ότι "η αμφισημία είναι αυτή που προκαλεί βραχυκύκλωμα".

 

Το χρονοδιάγραμμα για την πολιτική συμφωνία

Πολιτική συμφωνία όπως σχολιάζουν οι παραπάνω πηγές σημαίνει ότι θα έχουν κλείσει τα ζητήματα των ενεργειακών, των δημοσιονομικών του 2018 και των εργασιακών (συλλογικές διαπραγματεύσεις, ομαδικές απολύσεις) και ότι προχωρά η υλοποίηση των  συμφωνηθέντων, με την επισφράγιση του κλεισίματος της συμφωνίας να αναμένεται μετά τις 5 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Όπως χαρακτηριστικά επανέλαβε στην διάρκεια της συνεδρίασςη ο Πρωθυπουργός "δεν πρόκειται να γίνει καμία συζήτηση για νέα μέτρα μετά το 2018".

Σε ότι άφορά το θέμα του χρέους, η εκτίμηση είναι ότι "οι συζητήσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι σε προχωρημένο στάδιο. Στόχος είναι να υπάρχει "καθαρός διάδρομος 10ετίας" προκειμένου να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (σημ: η Κυβέρνηση αναμένει τον Μάρτιο τέτοια εξέλιξη) και έπειτα η χώρα να βγει στις αγορές. 

Για το Κυπριακό 

Για την πορεία του Κυπριακού ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος τόνισε πως στηρίζει την προσπάθεια για την επανεκκίνηση των συνομιλιών.

Πηγές του Μαξίμου αναφέρουν πως είναι εφικτό να ξεκινήσουν και πάλι οι συζητήσεις για το Κυπριακό επισημαίνοντας πως τα επόμενα βήματα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως δεν υπάρχει καμία εικόνα σχετικά με την συνάντηση του Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ χαρακτηρίζουν σημαντική την διμερή με τον Ολάντ στο Άμπου Ντάμπι.