X

Μπαράζ πιέσεων και στο βάθος εκλογές

Στην "κόψη του ξυραφιού" η διαπραγμάτευση. Δραματικοί τόνοι από Τσακαλώτο. Πολιτική συμφωνία στο Eurogroup επιδιώκει η κυβέρνηση. Τα μηνύματα Μοσκοβισί - Κερέ.

Ant1news

Προ των ευθυνών τους επιχειρεί να φέρει ΔΝΤ και Ευρωπαίους, η Κυβέρνηση βλέποντας την διαπραγμάτευση να «καρκινοβατεί» με κίνδυνο να φορτωθούν νέα επώδυνα μέτρα στην πλάτη της Αθήνας.

Παράλληλα, όπως τονίζει και το Reuters, η Ελλάδα ασκεί ισχυρές πιέσεις στους πιστωτές της προκειμένου να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους και με απώτερο στόχο την εξοικονόμηση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ από τις πληρωμές τόκων.

Προτεραιότητα της ελληνικής πλευράς είναι να «κλειδώσει» την αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους του δανείου ύψους 228 δισ. ευρώ που έχει λάβει από τους πιστωτές της. Τα 162,7 δισ. ευρώ τα οφείλει σε EFSF και ESM, τους δύο μηχανισμούς που δημιούργησαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση στην Ευρώπη.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε δραματικό τόνο έβαλε την κόκκινη γραμμή, κάτι που για πολλούς αναθερμαίνει ακόμα και σενάρια εκλογών. Ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν μπορεί να δεχθεί να πάρει άλλα μέτρα λόγω των διαφορών ΔΝΤ με κάποιες ευρωπαϊκές χώρες», υπενθυμίζοντας ότι η «Αθήνα έχει εφαρμόσει κατά γράμμα το μνημόνιο».

 

Η κυβέρνηση πιέζει να υπάρξει πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, να θεωρηθούν δηλαδή κλεισμένα τα Ενεργειακά, τα Δημοσιονομικά του 2018 και τα Εργασιακά, που προς ώρας εκκρεμούν και ξεκαθαρίζει ότι δεν θα λάβει σε καμία περίπτωση προκαταβολικά νέα μέτρα, όπως ζητά το ΔΝΤ. Στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ αναλύθηκε το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με την αποτίμηση να αναδεικνύει ότι αυτό που προέχει είναι αν θέλει ή όχι να μείνει το Ταμείο στο πρόγραμμα, ενώ κυβερνητικές πηγές τονίζουν με έμφαση ότι "η αμφισημία είναι αυτή που προκαλεί βραχυκύκλωμα".

Την ώρα πάντως που τα μηνύματα στο τρίγωνο Βρυξέλλες-Βερολίνο-ΔΝΤ είναι αντιφατικά, ο επίτροπος Μοσκοβισί εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι η ώρα για το χρέος έχει έρθει. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος συναντήθηκε με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα σημείωσε ότι στο κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για να ανοίξει ο δρόμος για μια συνολική λύση, κάτι που θα είναι, όπως τόνισε, ένα πάρα πολύ θετικό σήμερα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη μεταξύ τους συνάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι σκοπός μας είναι να γίνουμε από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης και ότι ήδη έχουμε επιτύχει εντυπωσιακά θετικά αποτελέσματα και η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε προς τον κ. Μοσκοβισί πως «δεν θα δεχθώ λύση που δεν θα περιλαμβάνει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις», ο οποίος του απάντησε πως «δεν υπάρχει λύση στα εργασιακά έξω από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο». 

 

Στην Αθήνα, την ίδια ώρα, βρίσκεται και ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ, που ζήτησε και το ΔΝΤ να μείνει στο πρόγραμμα και το χρέος να καταστεί βιώσιμο. «Προσβλέπουμε σε μια λύση που θα μπορέσει να καθησυχάσει τις αγορές, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους σε ένα αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον, να επιτρέψει την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα – η οποία θα ενισχύσει την αξιοπιστία του προγράμματος – και τελικά να αποκαταστήσει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές πριν από τη λήξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018, χωρίς να υπονομεύσει το μεταρρυθμιστικό έργο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κερέ στην ομιλία του στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Λύση που θα εξασφαλίζει πλήρη εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα του χρέους και θα αντιμετωπίζει τα κύρια ρίσκα που συνδέονται με το πρόγραμμα, ζήτησε και ο επικεφαλής της ΕΚΤ. «Υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», παραδέχτηκε ο Μάριο Ντράγκι μιλώντας σε ευρωβουλευτές. «Είναι προς το συμφέρον την ευρωζώνης ως σύνολο και της ίδιας της Ελλάδας να βρεθεί μόνιμη (lasting) λύση που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα» τόνισε ο Κεντρικός Τραπεζίτης.

 

Αναγκαία θεωρεί την ελάφρυνση του χρέους και ο ΟΟΣΑ, ο οποίος τονίζει ότι «το τεράστιο δημόσιο χρέος μειώνει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, μία κατάσταση που απαιτεί πρόσθετη ελάφρυνσή του. Ακόμη και αν επιτευχθούν οι φιλόδοξοι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι της συμφωνίας του 2015 με τους πιστωτές, θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για να καταστεί το δημόσιο χρέος ξεκάθαρα βιώσιμο.

Από πλευράς του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε σήμερα πως έχει σημειωθεί «μεγάλη πρόοδος» στη διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και ότι θεωρεί πως θα ολοκληρωθεί σύντομα. Ωστόσο, πρόσθεσε πως δεν είναι βέβαιος ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης θα μπορούσε να έρθει στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 5 Δεκεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας στην παρέμβασή του σήμερα στο 27ο Ετήσιο Συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου που πραγματοποιείται με θέμα: «Greece and the Global Disruptive Environment», τόνισε ότι «στην κατάσταση που είμαστε σήμερα τα χρειαζόμαστε όλα: και ελάφρυνση του χρέους και το QE και τα αυξημένα κρατικά έσοδα και τη μείωση δαπανών του κράτους και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».