X

Μέτρα για τα νησιά ανακοινώνει από τη Νίσυρο ο Τσίπρας

Ποια μέτρα θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός. Αύριο αναχωρεί για τις Βρυξέλλες. Το μήνυμά του για ΔΝΤ και διαπραγματεύσεις.

Ant1news

Τη Νίσυρο επισκέπτεται  σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπου θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει για την κυβερνητική πολιτική στα νησιά.

Το πρωί της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός θα εργαστεί από το γραφείο του στη Θεσσαλονίκη, απ' όπου και θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, αργά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. 

Ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του σήμερα στη Νίσυρο θα αναφερθεί εκτενέστερα στην αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου και του Ανατολικού Αιγαίου. 

Ακόμα ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, θα εξαγγείλει την ενσωμάτωση της ρήτρας νησιωτικότητας στο Σύνταγμα, ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης. Η ρήτρα νησιωτικότητας αποτελεί πάγιο αίτημα των νησιωτών και θα αφορά στην συνταγματική κατοχύρωση της νησιωτικότητας της Ελλάδος, από την οποία απορρέουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις του κράτους προς τους κατοίκους των νησιών. 

Επιπλέον θα παραθέσει τη δέσμη μέτρων που η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει για τους κατοίκους των  νησιών. 

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας χθες κατά την ομιλία του στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, υπογράμμισε ότι τα μέτρα για τους συνταξιούχους και η αναστολή του ΦΠΑ αποτελούν αυτονόητο δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης, όπως και υποχρέωσή της απέναντι σε κοινωνικά στρώματα που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, αλλά και απέναντι στους νησιώτες του ΒΑ Αιγαίου που έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε επίσης την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαπραγματεύσεις και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει τη συμφωνία του Αυγούστου του 2015 και το ίδιο περιμένει και από τους θεσμούς.

Επίσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το ΔΝΤ οφείλει να επιμείνει με παρρησία στη θέση του για πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% μετά τη λήξη του προγράμματος και όχι να πιέζει για πρόσθετα μέτρα λιτότητας.

«Σε μια περίοδο γενικευμένης αβεβαιότητας για την Ευρώπη, η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και η ανάπτυξή της δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τη νομοθέτηση νέων μέτρων που θα ισχύσουν μετά το 2018» τόνισε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα τονιστεί και στις επαφές του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.