X

Τσίπρας: Ώρα για λύση χωρίς εκβιασμούς

Το μήνυμα που έστειλε ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες. Στήριξη στην Αθήνα από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Κρίσιμες επαφές πριν τη συνάντηση με Μέρκελ.

Ant1news

«Είναι ώρα να κάνουμε μια υπέρβαση», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα σημείωσε: «θα έχω την ευκαιρία να το συζητήσω με πολλούς συναδέλφους χωρίς απειλές και με σεβασμό στην κυριαρχία της κάθε χώρας».

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της Συνόδου Κορυφής, ανέφερε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι συζητήσεις έτσι ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα σε δύσκολους και ευαίσθητους καιρούς για την Ευρώπη στο σύνολό της. "Πρέπει να διατηρήσουμε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αλλά την ίδια στιγμή να ξεπεράσουμε τις απειλές. Πρέπει επίσης να διατηρήσουμε την αλληλεγγύη και να πάρουμε γενναίες αποφάσεις προκειμένου να μοιραστούμε το βάρος και την ευθύνη. Συγχρόνως πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους όλες οι πλευρές για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να αποφύγουμε τα εμπόδια, βελτιώνοντας τη θέση μας στο μέλλον».

Σε αυτό ακριβώς αναφέρθηκαν, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, οι "28", οι οποίοι επαναβεβαίωσαν την προσήλωση όλων των χωρών της ΕΕ στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Ωστόσο, καμία αναφορά δεν έγινε στην κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, παρά τις απειλές της Τουρκίας ότι εάν δε λάβουν σχετική απόφαση θα σταματήσει την εφαρμογή της.

Πέραν του θέματος αυτού, συζητήθηκε το Κυπριακό και η Ουκρανία, ενώ τα βήματα που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την επίσημη ειδοποίηση από το Ηνωμένο Βασίλειο για την έξοδό του συζητήθηκαν αργά τη νύχτα κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών.

Αυτή η παράταση των συζητήσεων των "28", ανέτρεψε το πρόγραμμα για έκτακτη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, που σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό των συνεργατών του επρόκειτο να δοθεί στις 19:30 ώρα Ελλάδος, ενώ μετά από αυτήν αναμενόταν κατ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Φρανσουά Ολάντ.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός κατά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, χαρακτήρισε αναγκαία την εξεύρεση λύσης το συντομότερο, «για το καλό όλης της Ευρώπης, σε μια περίοδο αβεβαιότητας». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Σουλτς ζήτησε να βρεθεί λύση το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο.

 

Πάντως, μετά  το «πάγωμα» της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, από το Eurogroup, το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί δημιουργεί ανησυχίες για ενδεχόμενη ρήξη.

 

Το θέμα έβαλε αρχικά στο τραπέζι το Βερολίνο καθώς όπως γνωστοποίησε έχει ζητήσει από τους Θεσμούς που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα να εκτιμήσουν κατά πόσο οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις είναι συμβατές με τους όρους του προγράμματος. Ζητά, μάλιστα, γρήγορη απάντηση προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο χρέος, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών.

Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Εκπροσώπου του Βόφγκανγκ Σόιμπλε τόνιζαν με νόημα "προφανώς όλα τα θέματα / μεταρρυθμίσεις συζητούνται με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης".

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και ο Μοσκοβισί και ο Σούλτς και ο Πιτέλα υποστήριξαν το δικαίωμα της ελληνικής πλευράς να διανείμει την υπεραπόδοση. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υποστηρικτικοί ήταν και οι πρωθυπουργοί της Πορτογαλίας και της Ιταλίας Κόστα και ο Τζεντιλόνι. 

Έχει φανεί σήμερα και από τις δηλώσεις Ολάντ και Σαπέν και από δηλώσεις της Κομισιόν τις προηγούμενες ημέρες για τα μέτρα που έχει πάρει η Κυβέρνηση, ότι δεν είναι τόσο δραματικά τα πράγματα όσο θέλουν κάποιοι να τα παρουσιάζουν, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

 

Σε ο,τι αφορά τα άλλα ζητήματα για ομαδικές απολύσεις, για μέτρα μετά το 2018, οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι παραμένουν ανοιχτά και θα είναι το αντικείμενο των συζητήσεων που θα έχει και ο Πρωθυπουργός με τους ομολόγους του.

Τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε η Κυβέρνηση (έκτακτο βοήθημα σε συνταξιούχους με μηνιαία σύνταξη ως 850 ευρώ και αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά), δεν πρόκειται να επηρεάσουν την δημοσιονομική κατάσταση το 2017 και 2018, αναφέρουν σε μια αρχική έκθεση τους προς το Eurogroup οι Θεσμοί, πλην όμως επισημαίνουν ότι η διαδικασία και τα μέτρα για τις συντάξεις εγείρουν «σημαντικές ανησυχίες».

Όσον αφορά τη Σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών, οι κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν, πως πήγε «πολύ καλά», με απόλυτη στήριξη των ελληνικών θέσεων, υπογραμμίζοντας την τοποθέτηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, επίσης υπέρ των ελληνικών θέσεων, ενώ έκανε και αναφορά (η κ. Γεννηματά) στον «εκβιασμό Σόιμπλε». 

Στη συνάντηση, τέλος, με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, ο Αλέξης Τσίπρας τον ενημέρωσε για το προσφυγικό και το οικονομικό ζήτημα . 

Αιχμές Μοσκοβισί και Σάπεν κατά του Βερολίνου 

Ο Πιερ Μισκοβισί επανήλθε σήμερα με νέα παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας, τονίζοντας μεταξύ άλλων σε άρθρο του στους Financial Times, ότι, "δεν μπορούμε να ζητάμε από την Ελλάδα να λάβει πολιτικά αδύνατες αποφάσεις", ενώ συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο πλαίσιο της προπαρασκευαστικής Συνόδου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επανέλαβε ότι μόνο μια χώρα θέτει θέμα για τα μέτρα κοινωνικής στήριξης που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Βερολίνου, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό παραβιάζει την συμφωνία, που ούτως ή άλλως προέβλεπε την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση.  

Παράλληλα, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές επαναδιατύπωσε στον Αλέξη Τσίπρα την εκτίμηση ότι είναι δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης, που δεν έχει καμία επίπτωση στους στόχους της συμφωνίας η κοινωνική αναδιανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων.

 

Αιχμές κατά του Βερολίνου άφησε και ο Μισέλ Σαπέν, ο οποίος τόνισε ότι «οι μεμονωμένες απόψεις δεν αποτελούν συλλογικές απόψεις του  Eurogroup».

Εν τω μεταξύ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται αύριο η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και ενώ εκεί ήδη βρίσκονται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, οι οποίοι, ωστόσο, έφτασαν με καθυστέρηση εξαιτίας βλάβης που παρουσίασε το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο "Ελ. Βενιζέλος" και να επιβιβαστούν σε άλλο.