X

Τσίπρας: Κανονικά το έκτακτο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους

Η β' αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νέα μέτρα, μετά τη λήξη του προγράμματος, τόνισε. Πάντως, το EWG δεν αποφάσισε “ξεπάγωμα” των μέτρων για το χρέος.

Ant1news

«Xθες ήταν μια δύσκολη νύχτα για όλη την Ευρώπη. Η Άγκυρα, το Βερολίνο, η Μόσχα αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη συγκλονίστηκαν από τον τρόμο αποτρόπαιων πράξεων. Πράξεων που αποδεικνύουν ότι δυστυχώς ζούμε σε μια σκοτεινή εποχή. Μπορεί να μην το υπολογίζουμε καμιά φορά, αλλά είναι ανεκτίμητο το αγαθό της ασφάλειας», τόνισε, στην αρχή της ομιλίας του από το Ηράκλειο της Κρήτης, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Το μέλλον αυτού του κόσμου, μπορούν να το διασφαλίσουν μόνο η δημοκρατία, η ανεκτικότητα, η προσήλωση στην ειρήνη και την κοινωνική συνοχή. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να εδραιώσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη στις σύγχρονες κοινωνίες», υπογράμμισε ακόμα ο πρωθυπουργός για το θέμα της τρομοκρατίας.

Στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε θέματα οικονομίας αλλά και την πορεία της αξιολόγησης. «Τέλος και ορίζοντας αυτής της συμφωνίας είναι, το αργότερο, τα μέσα του 2018. Από εκεί και πέρα, και θέλω σε κάθε περίπτωση να είμαι ξεκάθαρος, δεν υπάρχουν άλλες δεσμεύσεις και μέτρα. Ένα μήνυμα που πρέπει να περάσει μέσα και έξω από τη χώρα. Η κυριαρχία της χώρας μας θα αποκατασταθεί. Η επιτροπεία και τα μνημόνια τελειώνουν. Η ανεργία αργά αλλά σταθερά μειώνεται ανέφερε ο πρωθυπουργός και για την οικονομία υπογράμμισε:

«Με πλεόνασμα 1,1% αντί για τον κόφτη ενεργοποιείται ο δότης κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να χορηγήσουμε τη 13η σύνταξη. Έχω ένα καλό και ένα κακό νέο. Το καλό νέο είναι ότι η 13η σύνταξη θα χορηγηθεί κανονικά στις 22 Δεκεμβρίου, το κακό νέο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης διαφωνεί», ανέφερε, την ώρα πάντως που το EuroWorking Group στην συνεδρίαση της Τρίτης δεν αποφάσισε να «ξεπαγώσει» τα μέτρα για το χρέος.

 

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε παράδοξο το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ "διαφώνησε εκ των υστέρων και μόνο όταν δημοσιοποιήθηκε η αντίδραση ενός μέρους των δανειστών" και πρόσθεσε ότι "όταν φτερνίζονται οι ακραίοι εκ των δανειστών, ο κ. Μητσοτάκης παθαίνει κρυολόγημα."

Σε ότι αφορά την στάση μιας "σημαντικής πτέρυγας των δανειστών λόγω του ειδικού βάρους των χωρών που εκπροσωπούν", ο κ. Τσίπρας είπε ότι "δεν μας κάνει κανένας χάρη, τα χρήματα αυτά προέρχονται από τον μόχθο του ελληνικού λαού και από τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, και για τις διάφορες λίστες που πρέπει να εξεταστούν ώστε να αρχίσουν να αποδίδουν."

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς τους εταίρους τονίζοντας ότι είναι υποχρέωση του να καθοριστούν και εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ δήλωσε ότι ο οδικός χάρτης της συμφωνίας, προβλέπει έξοδο στις αγορές μέσα στο 2017. «Απαιτούμε έτσι όπως εμείς εφαρμόζουμε τη συμφωνία, να εφαρμοστεί και από τους εταίρους», συνέχισε.

Παράλληλα, τόνισε πως «δεν γίνεται πλέον η ευρωπαϊκή ακροδεξιά και ο λαϊκισμός, να υπαγορεύουν την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα. Η Ελλάδα μπορεί να είναι σε πρόγραμμα, αλλά ταυτόχρονα είναι μια ανεξάρτητη χώρα. Και εφόσον τηρεί τις δεσμεύσεις της και τους κανόνες δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναν».

"Η Ελλάδα μπορεί να είναι σε πρόγραμμα, αλλά ταυτόχρονα είναι μια ανεξάρτητη χώρα. Και εφ όσον τηρεί τις δεσμεύσεις της και τους κανόνες δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναν" τόνισε, προσθέτοντας "απαιτούμε την εφαρμογή της συμφωνίας από τους εταίρους."

 

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι πέραν αυτών των δυνάμεων, υπήρξαν από την άλλη και δυνάμεις καθώς και θεσμικοί παράγοντες που στήριξαν ανοιχτά την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και υπερασπίστηκαν "το δικαίωμά μας να πάρουμε μέτρα κοινωνικής συνοχής."


Μάλιστα, προέβλεψε ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει θετικά, έγκαιρα και χωρίς νέα μέτρα, μετά τη λήξη του προγράμματος, και χωρίς τις υπερβολικές απαιτήσεις κάποιων εκ των εταίρων. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται την διαπραγμάτευση, "όπως δεν την φοβηθήκαμε ποτέ μέχρι σήμερα, ενώ απευθυνόμενος στους εταίρους είπε "ελάτε να συνεννοηθούμε, αλλά μην ζητάτε πράγματα που ξέρετε πως δεν γίνονται, από μια οικονομία που κουβαλάει τα δικά σας λάθη και την πρόθυμη αποδοχή των προηγούμενων κυβερνήσεων."

Επισήμανε ότι "δεν πρέπει να αναζωπυρώσουν οι δανειστές μας τεχνητά την ελληνική κρίση. Ειδικά σήμερα. Σε μια περίοδο γενικευμένης ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Σε μια περίοδο που η Ελλάδα εκτός από την οικονομική κρίση έχει να αντιμετωπίσει μόνη της σχεδόν και την προσφυγική κρίση. Όπου ο ελληνικός λαός, άνοιξε δρόμους ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, κόντρα στις φωνές τους ακροδεξιού λαϊκισμού, του απομονωτισμού και των τοίχων που διαλύουν το κοινά ευρωπαϊκά σύνορα."

Δεν αποφάσισε “ξεπάγωμα” των μέτρων για το χρέος το EWG

«Δεν υπάρχει ακόμη πλήρης συναίνεση για το ξεπάγωμα της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Αύριο θα ληφθεί απόφαση. Μέσα στο EuroWorking Group τα κράτη-μέλη συζήτησαν εποικοδομητικά για τις επιπλοκές που δημιουργήθηκαν από τα μέτρα των κοινωνικών παροχών», ξεκαθάρισε ευρωπαίος αξιωματούχος, μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης του κρίσιμου EuroWorking Group.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ευρωπαίοι ζήτησαν έγγραφη διαβεβαίωση από το υπουργείο Οικονομικών ότι η παροχή στους συνταξιούχους είναι εφάπαξ και όχι επαναλαμβανόμενη.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι μέσα στο επόμενο 48ωρο θα φανεί "λευκός καπνός" και θα ξεμπλοκάρουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Την ίδια ώρα πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, τόνιζαν ότι στην σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group εξετάστηκαν πιθανές εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ειδικότερα όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στην τηλεδιάσκεψη του EWG ανταλλάχθηκαν απόψεις πάνω στις πιθανές συνέπειες που τυχόν θα έχουν στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος τα πρόσφατα μέτρα που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν έως και την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, οπότε και θα ληφθεί μία απόφαση για τα επόμενα βήματα.