X

Μουζάλας: Σχεδιάζουμε νέους χώρους για τους πρόσφυγες στα νησιά

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχθηκε ότι η διαδικασία χορήγησης ασύλου είναι η “Αχίλλειος πτέρνα” της χώρας.

Ant1news

Η Kυβέρνηση σχεδιάζει μέτρα για να βελτιώσει τις συνθήκες διαμονής προσφυγών και μεταναστών στους καταυλισμούς στα νησιά, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν φέτος στη χώρα από την Τουρκία μειώθηκε κατακόρυφα μετά την συμφωνία της γειτονικής χώρας με την ΕΕ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες 173.208 άτομα έφτασαν δια θαλάσσης στη χώρα φέτος, έναντι 856.723 το 2015.

Ωστόσο, περίπου 60.000 παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα, 15.000 από αυτούς σε καταυλισμούς σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω, όπου συχνά σημειώνονται βίαια επεισόδια λόγω και των καθυστερήσεων στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου.

«Προτιθέμεθα στα νησιά να δημιουργήσουμε μικρούς χώρους καινούριους, είτε βάζοντας διώροφα σπιτάκια, ώστε να αδειάσουμε τις σκηνές, είτε βρίσκοντας έναν άλλο χώρο», δήλωσε ο κ. Μουζάλας στους δημοσιογράφους.

«Δεν φτιάχνουμε καινούρια hot spots. Βελτιώνουμε τις συνθήκες διαμονής των ανθρώπων που είναι εκεί πέρα», είπε. «Θα χρειαστεί και αυτό το χρόνο του, αλλά θα γίνει».

 

Ο κ. Μουζάλας πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθούν και μικρά κέντρα κράτησης 100 έως 200 ατόμων στα νησιά για να αντιμετωπιστεί η παραβατικότητα και να διευκολυνθούν οι διαδικασίες ασύλου, ενώ θα αυξηθεί και η αστυνόμευση.

Ο Μουζάλας παραδέχτηκε ότι το άσυλο είναι η “Αχίλλειος πτέρνα” της χώρας, αλλά είπε ότι γίνονται προσλήψεις προσωπικού για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.