X

Τζανακόπουλος: “Όχι” σε παράλογες απαιτήσεις για νέα μέτρα

Αιχμές κατά του ΔΝΤ άφησε εκ νέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τι είπε  για το σενάριο πιστωτικής ασφυξίας και την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ant1news

Το ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητο για τη συνέχιση και την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος, τονίζει σε συνέντευξη στο Euro2day.gr ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Αν κάποιοι από τους δανειστές επιμένουν για τη συμμετοχή του, θα πρέπει και να αποδείξουν ότι το ΔΝΤ μπορεί να έχει εποικοδομητικό ρόλο και ότι δεν προκαλεί ανούσιες αντιπαραθέσεις, που το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν άσκοπες καθυστερήσεις στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος. 

Μετά την υπουργό Εργασίας και ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει «σε παράλογες απαιτήσεις για νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος», σημειώνοντας πως «το ΔΝΤ καλά θα κάνει αντί να πιέζει για περισσότερη λιτότητα την Ελλάδα, να πιέσει για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους».

Ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι οι διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 δεν έχουν ακόμη κλείσει.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σενάριο πιστωτικής ασφυξίας, σημειώνοντας ότι «αν κάποιοι σκέφτονται την επανάληψη του σεναρίου αυτού, θα πρέπει να απομονωθούν πολιτικά», ενώ τονίζει ότι η Γερμανία οφείλει να τηρήσει τη συμφωνία.

Την ίδια ώρα μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο κ. Τζανακόπουλος αποκάλυψε ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει την Τετάρτη συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, με στόχο να ζητήσει την συμβολή του για το κλείσιμο της αξιολόγησης. ενώ όπως είπε καθοριστική θα είναι και η συνεδρίαση του Euroworking Group την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου.

Κλειδί στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, τόνισε ο κ Τζανακόπουλος προσθέτοντας ότι δεν είναι στα πλάνα της κυβέρνησης οι πρόωρες εκλογές.

Για το Κυπριακό, με αφορμή τις σημερινές διαδοχικές συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, o κ. Τζανακόπουλος στο euro2day.gr ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός θα παραστεί στη Διάσκεψη της Γενεύης εφόσον υπάρχουν προϋποθέσεις για Συμφωνία.