X

Κυβερνητικές πηγές: έτσι θα κινηθούμε για το Κυπριακό

Ξεκίνησαν οι συνομιλίες στην Γενεύη. Οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Η δήλωση Μητσοτάκη. Τι είπαν Τσίπρας - Γεννηματά.

Ant1news

Διαδοχικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς έχει από το πρωί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει της έναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Γενεύη με στόχο την ανεύρεση συμφωνίας.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ο πρωθυπουργός ενημερώνει τους αρχηγούς των κομμάτων για τις ελληνικές θέσεις που αφορούν τις εγγυήσεις και την ασφάλεια. «Θέλουμε την κατάργηση των εγγυήσεων και την ασφάλεια και των δυο κοινοτήτων», σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα είναι θετική σε ενδεχόμενη συμμετοχή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις, καθώς όπως τόνιζαν κάποια στιγμή θα υπάρξει συμμετοχή της ΕΕ γιατί το απαιτούν οι διαδικασίες, καθώς  και του Συμβουλίου Ασφαλείας. 

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η συζήτηση η συζήτηση για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό έχει συμφωνηθεί ότι είναι open-ended. Δηλαδή θα σταματήσει η διαδικασία, θα συνεχιστεί η συζήτηση σε χαμηλότερο επίπεδο και θα υπάρξει επανέναρξη.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Νίκος Αναστασιάδης συμμετέχει στις συνομιλίες στην Γενεύη με δύο ιδιότητες, αυτή του προέδρου της ελληνοκυπριακής κοινότητας και με αυτή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Οι Τούρκοι δεν αναγνώρισαν ποτέ την Κυπριακή Δημοκρατία και προσπαθούν να μην αναγνωρίζουν τη διπλή ιδιότητα του Αναστασιάδη», πρόσθεσε, σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου.

Σχετικά με την συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στην Διάσκεψη της Γενεύης οι πηγές του Μαξίμου ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός θα μετέχει εφόσον υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας. Μάλιστα, σημείωναν ότι «η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δείξει ισχυρή βούληση για επίτευξη συμφωνίας. Περιμένουμε να το δείξει και η Τουρκία». 

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, ακόμα, ότι δεν υπάρχει τίποτα προγραμματισμένο για τηλεφωνική επικοινωνία με του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Στο πλαίσιο των επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς πρώτος την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στις 10.00 το πρωί, ο οποίος στις δηλώσεις του μπροστά στις κάμερες με τον Αλέξη Τσίπρα έκανε λόγο για την ανάγκη εξεύρεσης μιας κοινής εθνικής γραμμής για το Κυπριακό. 

 

Με αφορμή την αναφορά του κ. Μητσοτάκη ότι η ενημέρωση των αρχηγών γίνεται σήμερα και όχι νωρίτερα, πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι ειδικά στο ζήτημα του Κυπριακού όπου κάθε ημέρα υπάρχουν εξελίξεις και προστίθενται παράμετροι, όσο πιο κοντά χρονικά στη διάσκεψη γίνεται ενημέρωση, τόσο πιο επικαιροποιημένη -και άρα πληρέστερη- είναι αυτή.

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός δέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

 

«Εμείς αγωνιούμε να βρούμε διέξοδο στο Κυπριακό, κάνουμε προσπάθειες», ανέφερε ο πρωθυπουργό κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, στην έναρξη της συνάντησής τους με την κ. Γεννηματά.

 

Η κ. Γεννηματά τόνισε πως «είναι θετικό ότι ξαναρχίζουν οι συνομιλίες μετά την αποτυχία με ευθύνη της Τουρκίας». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «εξαρτώνται σχεδόν τα περισσότερα από τη στάση της άλλης πλευράς» και τόνισε πως ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και εμείς «θέλουμε τη λύση, αλλά αυτή πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και να διασφαλίζει μια βιώσιμη προοπτική». «Και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», προσέθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας ότι «είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι συνομιλίες, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Στη συνέχεια  ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί  με τον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα (στις 2 μ.μ.), και το απόγευμα, με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη (στις 5 μ.μ.), τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη (στις 7.30 μ.μ.) και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο (στις 8.30 μ.μ.).

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις στην Γενεύη

Ξεκίνησαν σήμερα και αναμένεται να διαρκέσουν για μία εβδομάδα οι συνομιλίες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων με στόχο την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Ελπίζοντας να καταφέρουν ό,τι δεν κατάφεραν οι προκάτοχοί τους, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ο Ελληνοκύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα έχουν τρεις ολόκληρες ημέρες για να διαπραγματευθούν στα γραφεία του ΟΗΕ στην Γενεύη.

Οι διαπραγματεύσεις ενδεχομένως να διευρυνθούν την Πέμπτη με την συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων, της Βρετανίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, που αναμένεται στην διάσκεψη την Πέμπτη, χαρακτήρισε τις συνομιλίες "ιστορική ευκαιρία" για άρση του αδιεξόδου.

Ο διαμοιρασμός των εξουσιών, το εδαφικό, το περιουσιακό και τα θέματα ασφαλείας αποτελούν τα βασικά σημεία τριβής ανάμεσα στις δύο πλευρές.

 

"Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Δεν είμαστεαπαισιόδοξοι, αλλά δεν βλέπω τον λόγο για υπερβολικές προσδοκίες ότι όλα θα λυθούν. Αναμένουμε μία δύσκολη εβδομάδα", είπε την Κυριακή ο Ακιντζί.

Ένα από τα επίμαχα ζητήματα είναι το καθεστώς 30.000 περίπου Τούρκων στρατιωτών στη βόρεια Κύπρο. Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι τα στρατεύματα αυτά πρέπει να αποσυρθούν και να καταργηθούν οι εγγυήσεις, ενώ η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι πρέπει να παραμείνουν κάποιοι από αυτούς.

Ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει στις συνομιλίες αν διαφανεί ότι η τουρκική πλευρά έχει διάθεση για την εξεύρεση λύσης. "Αν δούμε ότι εκ μέρους της τουρκικής πλευράς υπάρχει διάθεση για συζήτηση και συνεννόηση και υπάρχει και αποφασιστικότητα για την εξεύρεση μιας λύσης μέσα στις επόμενες μέρες, τότε και ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Γενεύη", δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Η Βρετανία διατηρεί δύο βάσεις στρατηγικής σημασίας στην Κύπρο, που χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους. Το Λονδίνο έχει διαμηνύσει ότι είναι διατεθειμένο να παραιτηθεί του 49% των 98 τετραγωνικών μιλίων που κατέχει για να διευκολύνει τις προσαρμογές στο εδαφικό.

 

Ενδεχόμενη συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τις δύο κοινότητες μέσω δημοψηφισμάτων. Σύμφωνα με διπλωμάτες αυτά θα μπορούσαν να διεξαχθούν τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με αναλυτές, η διαδικασία στη Γενεύη αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για λύση, αλλά όχι και την τελευταία.

"Αν αυτή τη φορά, δεν υπάρξει (λύση) ανάμεσα στους ηγέτες που υπερασπίζονται μια λύση...τότε να χαθεί ένα μεγάλο κίνητρο", δήλωσε ο Κύπριος ακαδημαϊκός Ahmet Sozen, που παρακολουθεί το Κυπριακό εδώ και χρόνια. "Σε μερικά χρόνια, ίσως, μία ακόμη διαδικασία να ξεκινήσει και πάλι, αλλά δεν είμαι βέβαιο ότι οι παράμετροι της λύσης θα είναι οι ίδιοι".