X

Τζανακόπουλος: καμία συζήτηση για “κόφτη” σε αφορολόγητο και συντάξεις

Έστειλε αυστηρό μήνυμα στους δανειστές ότι παράλογες απαιτήσεις δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές. Τι είπε για τις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις και το Κυπριακό.

Ant1news

Διαψεύδει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις πληροφορίες για ένταξη της μείωσης του αφορολόγητου ορίου στον δημοσιονομικό κόφτη και αύξηση του ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ένταξη του αφορολόγητου στον αυτόματο δημοσιονομικό διορθωτή, για αύξηση του ενδιάμεσου χώρου προστιθέμενης αξίας στα καταναλωτικά είδη πρώτης ανάγκης ή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις.

"Όπως δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα", τόνισε, "και δημοσιεύματα περί αρνητικού κλίματος μεταξύ Ελλάδας και Κομισιόν και περί δήθεν αγανάκτησης που επικρατεί στις τάξεις των ευρωπαϊκών θεσμών". «Όλοι γνωρίζουν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι δομικά και αφορούν τη στάση και τις θέσεις του ΔΝΤ», σχολίασε.

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Τζανακόπουλος έστειλε αυστηρό μήνυμα στους δανειστές, τονίζοντας ότι παράλογες απαιτήσεις και απαιτήσεις εκτός των συμφωνηθέντων δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Όπως ανέφερε δε, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Εξάλλου, σημείωσε ότι οι όποιες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων οφείλονται στις διαφορετικές εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ. «Από την μεριά μας έχουμε τηρήσει τα συμφωνηθέντα και περιμένουμε από τις υπόλοιπες πλευρές να κάνουν το ίδιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, ως προς τις συνομιλίες για το Κυπριακό που διεξάγονται στη Γενεύη, μίλησε για θετική πρόοδο, τονίζοντας ότι ωστόσο παραμένουν ανοικτά κρίσιμα ζητήματα. Είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη εφόσον διαφανεί δυνατότητα εξεύρεσης λύσης, σημείωσε τον στενό συντονισμό και τη διαρκή επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη και υπογράμμισε ότι «συνεχίζουμε να είμαστε αυστηρά προσηλωμένοι στην εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ».

Αναφορικά με τις έκτακτες καιρικές συνθήκες, τόνισε ότι «από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού έχουμε κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα με δεδομένη τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας».