X

Επικοινωνία Τσίπρα – Αναστασιάδη για Κυπριακό και Ερντογάν

"Φωτιές" μετά το παγωμένο σκηνικό στην Γενεύη από τις δηλώσεις Ερντογάν. Τι εκτιμούν Αθήνα και Λευκωσία. Η πρόταση Αναστασιάδη.

Ant1news

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το βράδυ του Σαββάτου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την Διάσκεψη της Γενεύης.

Την τηλεφωνική επικοινωνία έκανε γνωστή με ανάρτησή του στο twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ την επιβεβαίωσε και η ελληνική κυβέρνηση.

Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης «αξιολόγησαν τα αποτελέσματα της Διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό και επεξεργάστηκαν τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί κατά την επόμενη περίοδο στις σχετικές συνομιλίες». 

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, συμφώνησαν στην ανάγκη να αξιοποιηθεί η δυναμική των συνομιλιών, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της ΕΕ. 

«Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία προσέρχονται στις συνομιλίες για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις με αποφασιστικότητα και ουσιαστικές και περιεκτικές προτάσεις, στη βάση των διακηρυγμένων τους αρχών, μακριά από αναχρονιστικές λογικές και προσεγγίσεις. Για μια επανενωμένη Κύπρο χωρίς κατοχικούς στρατούς, χωρίς εγγυήσεις και προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η πρόταση Αναστασιάδη 

Η πρόταση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για την αντιμετώπιση του ζητήματος της ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου και τις εγγυήσεις μετά τη λύση του Κυπριακού, την οποία κατέθεσε την Πέμπτη, στην έναρξη της διάσκεψης της Γενεύης, περιελάμβανε τρεις άξονες. 

 

Σύμφωνα με το κείμενο, που δόθηκε στην αγγλική γλώσσα αργά χθες στη δημοσιότητα από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρότεινε:

-Ένα ισχυρό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

-Τριμερές Σύμφωνο Φιλίας Τουρκίας, Ελλάδας, Κύπρου

-Μεταβατική περίοδο, κατά την οποία θα υπάρχει πολυεθνική αστυνομική δύναμη στην Κύπρο, με στόχο την αποτροπή και αντιμετώπιση απειλών στην ασφάλεια. 

Βέβαια είχε προηγηθεί η κατηγορηματική δήλωση Ερντογάν ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα είναι για πάντα στην Κύπρο, δήλωση που δυναμίτισε το κλίμα ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Από τη Γενεύη, ο Νίκος Αναστασιάδης έθεσε τον Τούρκο Πρόεδρο προ των ευθυνών του. «Θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να κρίνουμε από τις δηλώσεις, όσο αρνητικές και αν είναι, αλλά από το αποτέλεσμα, το τελικό αποτέλεσμα. Αν θα παραμείνει η τουρκική θέση ως έχει, σημαίνει δεν επιθυμούν τη λύση, δεν επιδιώκουν τη λύση», τόνισε σε δηλώσεις του στο Euronews ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σκληρό μήνυμα από το Μαξίμου 

Εν τω μεταξύ, μετά την πληρωμένη απάντηση Κοτζιά στις δηκτικές προβλέψεις Ερντογάν για την ελληνική στάση στις διαβουλεύσεις, το Μέγαρο Μαξίμου εξέπεμψε σκληρό μήνυμα με αποδέκτη τον Τούρκο Πρόεδρο. «Φοβικές λογικές αλλά και επιθετικές δηλώσεις δεν έχουν θέση στην προσπάθεια για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές. 

 

Με τα «φιρμάνια» Ερντογάν να ρίχνουν βαριά τη σκιά τους, και πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων την ελληνοκυπριακή πρόταση τριών πυλώνων για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιχείρησε να δείξει ότι δεν ταυτίζεται με την άτεγκτη στάση του τούρκου προέδρου.

«Εάν η μια πλευρά λέει, μηδέν στρατιώτες, μηδενικές εγγυήσεις, δεν αποτελεί αφετηρία. Εάν εμείς λέμε, αυτά τα θέματα είναι ταμπού, που δεν μπορούμε ούτε να τα συζητήσουμε, και όλα πρέπει να παραμείνουν όπως είναι, ούτε αυτό αποτελεί αφετηρία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μουσταφά Ακιντζί.

Ωστόσο, σε νέες του δηλώσεις από την Γενεύη, αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας τόνισε πως «οι Τουρκοκύπριοι θεωρούν ότι ασφάλειά τους είναι η Τουρκία» σημειώνοντας ότι «η ασφάλεια του ενός δεν πρέπει να εκληφθεί ως απειλή για τον άλλο».

Τα «μάζεψε» ο Σαντορινιός

Την ίδια ώρα, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, κάνοντας στροφή 180 μοιρών, επιχείρησε να κλείσει το παράλληλο μέτωπο που άνοιξαν οι δηλώσεις του για το σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης 28 μικρών νησιών στο Αιγαίο, που είχε πυροδοτήσει την εμπρηστική αντίδραση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών.

«Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για δημιουργία άλλων υποδομών ή κατοίκησής τους. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία ή στρεβλή αναπαραγωγή των προσπαθειών αυτών του υπουργείου, σχετικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ενέχει κακόβουλες προθέσεις.», αναφέρει σε δήλωση του ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

 

Στην Αθήνα παρακολουθούν με ψυχραιμία το άνοιγμα της βεντάλιας της τουρκικής προκλητικότητας. Η ανάπτυξη του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο, για πρώτη φορά μετά το πραξικόπημα, ανέβασε το επίπεδο επιφυλακής στο ελληνικό πεντάγωνο. Η επιχειρησιακή άσκηση των τουρκικών δυνάμεων, ανατολικά της Σαμοθράκης και της Ρόδου, διεξάγεται υπό το άγρυπνο μάτι των ενισχυμένων δυνάμεων επιφυλακής του πολεμικού μας ναυτικού. 

«Οι ισχυρισμοί της Τουρκίας για δήθεν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο είναι απαράδεκτοι, απολύτως αυθαίρετοι και αβάσιμοι», δήλωσε από την πλευρά του ο Τομεράρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, στο Έθνος της Κυριακής. 

Ταυτόχρονα τα βλέμματα όλων στρέφονται στην 18η Ιανουαρίου, όταν και θα επανεκκινηθούν σε τεχνοκρατικό επίπεδο οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό.