X

Τζανακόπουλος: Δεν αλλάζουν οι όροι της συμφωνίας αν αποχωρήσει το ΔΝΤ

Τι είπε για τα μέτρα για τα οποία πιέχουν οι δανειστές και τα σενάρια εκλογών. Το "άνοιγμα" για την απλή αναλογική.

Ant1news

Στόχος της Κυβέρνησης είναι στο επόμενο Eurogroup να γίνουν τα απαραίτητα βήματα υπέρβασης της ασυμφωνίας μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, συμπληρώνοντας πως όλοι δέχονται ότι ασυμφωνία δεν έχει τεχνικό χαρακτήρα και επομένως πρέπει να επιλυθεί στο υψηλότερο επίπεδο με πολιτικούς όρους.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που είπε ότι σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ η γερμανική ομοσπονδιακή βουλή θα πρέπει πρώτα να συζητήσει και να συμφωνήσει σχετικά με την έγκριση ή μη της διαπραγμάτευσης ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Δεν υπάρχει στο τραπέζι πρόταση για αλλαγή στόχων, για αλλαγή μέτρων , καθώς όπως γνωρίζετε υπάρχει ούτως ή άλλως συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς τόσο όσον αφορά το δημοσιονομικό μονοπάτι μέχρι το 2018 όσο και ως προς τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν για να πιάσουμε το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Οποιαδήποτε εξέλιξη θα αφορά μόνο την τροποποίηση σε ότι αφορά τους συμμετέχοντες και τους όρους συμμετοχής τους στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό είναι απολύτως σαφές από την πρώτη στιγμή και απολύτως γνωστό. Η Γερμανία πάντοτε έλεγε ότι εφόσον το ΔΝΤ δεν συμμετέχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να λάβει την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου».

 

Εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να ολοκληρωθεί άμεσα η β' αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα και με την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, τόνισε, ώστε να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το α' τρίμηνο και να επιταχύνουμε έξοδο στις αγορές.

«Η Κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται σκληρά για την επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και την προστασία των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος, ο οποίος έκανε αναφορά στα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού. Σημείωσε επίσης ότι η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, σε πείσμα των καταστροφολογικών προβλέψεων της ΝΔ και του ΔΝΤ, επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ και Ντάισελμπλουμ.

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε εξάλλου ότι κορυφαία εθνική προτεραιότητα είναι η επιτυχής κατάληξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός είναι σε διαρκή επαφή με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη. Είπε ότι τα βήματα προόδου στη Γενεύη για το Κυπριακό ήταν σημαντικά και πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν 18-20 Ιανουαρίου σε τεχνικό και διπλωματικό επίπεδο.

Αναφορικά με την αυριανή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τα αγροτικά θέματα, παρουσία του Πρωθυπουργού, σημείωσε ότι η Κυβέρνηση προσβλέπει σε γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση για το θέμα, στο οποίο «η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, υπό το πρίσμα του σχεδιασμού και της υλοποίησης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα».

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς επαφές του Πρωθυπουργού, πέραν της σημερινής συνάντησής του με τον Ιταλό Πρόεδρο, ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Λισαβόνα στις 28 Ιανουαρίου, για τη δεύτερη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, που αποτελεί συνέχεια της πρώτης που είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού. Στις 30 Ιανουαρίου, ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί το Βελιγράδι όπου θα έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συνεργασίας και της φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σερβία.