X

Τι θα προβλέπει ο “κόφτης” για μετά το 2018

Με το βλέμμα στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου η Κυβέρνηση. Αναζητείται διέξοδος ώστε να λυθεί το ταχύτερο ο «γόρδιος δεσμός» της διαπραγμάτευσης.

Ant1news

"Ναι" σε αυτόματο κόφτη δαπανών μετά το 2018 λέει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ξεκολλήσει η αξιολόγηση και να ενεργοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημητρης Τζανακόπουλος κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είπε ότι η Κυβέρνηση «θα μπορούσε να συζητήσει έναν μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων, προκειμένου να αμβλύνει τις επιφυλάξεις που έχει διατυπώσει το ΔΝΤ».

Το ερώτημα που προκύπτει  είναι το αν στον «κόφτη»  θα μπορούσε να προστεθεί η μείωση του αφορολόγητου όπως ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος τονίζει ότι ο «”κόφτης” μπορεί «να είναι ίδιος με τον ισχύοντα», δηλαδή να προβλέπει περικοπές του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης στο σκέλος των δαπανών στο ύψος ενδεχόμενης υστέρησης έναντι του στόχου για πλεόνασμα, σύμφωνα με την Ναυτεμπορική.

Από αυτές τις περικοπές εξαιρούνται όσες σχετίζονται με αξιώσεις ιδιωτών από την εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων, δαπάνες ύδρευσης, ενέργειας και χρήσης φυσικού αερίου, δαπάνες συντήρησης και επισκευής μεταφορικών μέσων ξηράς, πλωτών μέσων και αεροσκαφών, το σύνολο των δαπανών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, δαπάνες υγείας, για επιδόματα πολυτέκνων, ανεργίας και προνοιακά επιδόματα, ενίσχυσηε νοικοκυριών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα και τέκνα, για υποχρεωτική εκπαίδευση μακριά του τόπου κατοικίας, δαπάνες για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, για το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» και δαπάνες σχετικά με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Επίσης, εξαιρούνται για περιπτώσεις καταστροφών ή ανωτέρας βίας μετά από διαβούλευση με τους δανειστές.

Σε αυτήν την περίπτωση δεν αποκλείονται νέες μειώσεις στις συντάξεις. Μια νέα μείωση του αφορολόγητου δεν εμπίπτει στον τομέα των δημοσίων δαπανών. 

Η Κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει νέα μέτρα τώρα για μετά τη λήξη του προγράμματος.

 

Η Αθήνα επιδιώκει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου  να οριστεί ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των κλιμακίων στην Ελλάδα, ώστε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε οτι στόχος της Κυβέρνησης είναι στο επόμενο Eurogroup να γίνουν τα απαραίτητα βήματα υπέρβασης της ασυμφωνίας μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ, συμπληρώνοντας πως όλοι δέχονται ότι ασυμφωνία δεν έχει τεχνικό χαρακτήρα και επομένως πρέπει να επιλυθεί στο υψηλότερο επίπεδο με πολιτικούς όρους.

«Η ανασυγκρότηση της χώρας μπορεί να έρθει μόνο με πολιτική αλλαγή», δηλώνει ο Βασίλης Κικίλιας, απαντώντας στις δηλώσεις του Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Ο  Πάνος Σκουρλέτης, υποστήριξε ότι, «δεν συνιστά ουσιαστική μεταβολή η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Ούτε ως σήμερα έχει δώσει ένα ευρώ», ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, τόνισε ότι, «αν φύγει το ΔΝΤ, αυτό που θα επιβληθεί θα είναι πολύ χειρότερο».

Σκληρή επίθεση στην Κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα για «βάλτωμα» μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, καθώς και για φοροεπιδρομή, εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι «ο Τσίπρας μας οδήγησε στον σημερινό εφιάλτη».